Забравена парола = гладна смърт?

Публикувано / posted 2010-09-04 в категория / in category: Некои съображения
  

В петък и събота провеждах тазгодишното мероприятие наречено от мен с тежкото име "Disaster recovery учение" :-). Включва бекъпване (копиране, снимане, архивиране, преписване на ръка и т.н) на всичко и след това проиграване на възстановяване на дялове, настройки, пароли и всякакви други (анти) параноични дейности. Този път нещата бяха малко усложнени поради наличието на новия ми лелефон (андроид), за който не бях много наясно как точно да процедирам. Покрай него се присетих за разни статии, че скоро телефоните щели да заместят кредитните и дебитните карти. Отделно от това -- дори на сегашното ниво на развитие смартфоните могат да концентрират прекалено много информация. Няма да минат и две-три години и през лелефоните ще пазаруваме, ще си плащаме сметките,ще ги използваме вместо ключ, за да влезнем в офиса или вкъщи и какво ли още не (освен сегашните броузване, проверка на поща, чат, игри). Де факто телефона ще се превърне в нещо като протеза без която няма да можем. В цялата работа има нещо много опасно -- тази концентрация на дейности и информация в крайна сметка трябва да е изключително добре защитена, защото в един момент ще се окаже, че: "Телефонът ми -- това съм аз".

Правейки днешните бекъпи се замислих: А какво ще стане ако човек си загуби или му откраднат телефона? Само две по-главни неща ще маркирам:

  • всички пароли записани в него могат да бъдат (теоретично) разкодирани с всичките последствия от това -- източване на сметки или дори кражба на самоличност.
  • брутално нахлуване в личното пространство -- (злонамерени) непознати ще имат достъп до всички контакти, всички чатове, снимки, клипчета, работна кореспонденция и т.н.

Отваря се място за безкрайна параноя…

Нещата отиват на към доста неприятна техно-антиутопия (абе те не само отиват, ами май вече живеем в такава…). Представете си следното: след 15 години всичко правите през или с използването на лелефона, който е защитен чрез няколко нива като най-отгоре има мастър парола. Един ден обаче си удряте главината, получавате амнезия и не можете да си спомните паролата. Не можете да платите за нищо -- ни сметки, ни храна. Не можете да си влезете вкъщи, в колата… Навън е зима, вук вие.

"Има неща, които не трябва да правите никога. Има тайни, които не трябва да споделяте с никого. Има пароли, които не трябва да записвате никъде." -- прочетено от басов глас зад кадър на трейлъра към филма "Lost password", който очакваме по кината лятото на 2015 (В главните роли: Том Круз и Меган Фокс).

Единственото хубаво в цялата работа е, че то 2012 и Нибиру са близко и няма да се стигне до техно-антиутопия :-)

Бум. Параноя.

Още една ракийка плс.

Тенк ю.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image