Покупка от САЩ?! WTF?

Публикувано / posted 2010-10-22 в категория / in category: Други
  

Вчера получих email от Еконт със subject "Покупка от САЩ". Накратко, става дума за тяхна нова услуга, която предлагат: харесваш си нещо от e-shop, отиваш на сайта на Еконт, попълваш формуляр, плащаш и си чакаш стоката без да се притесняваш, че ще я спрат на митницата (от 01.01.2010 промениха минималните прагове, над които се начислява ДДС (за стоки извън ЕС). Преди беше $150, сега е (само) 30 лева (!)).

По принцип идеята им е похвална. След като преди години загубих буквално цял ден във разправия със Столична митница и се бях изприщил от разправиите с местните митнически аборигени (който не е имал вземане даване с митничари той не е видял както е истинска дерибейщина :-) ) вече не смея да поръчам нещо, което има опасност да бъде спряно на митницата и да трябва да повтарям упражнението. Има обаче един основен проблем с офертата на Еконт: те се опитват да си продават тяхната услуга -- "доставка с куриер", а не просто митническо освобождаване. Ето цитати от техния имейл:

"Пазаруването по интернет от чужбина отнема и доста време. Стоката рядко се доставя до дома или офиса. В повечето случаи получавате бележка с покана да си вземете пратката от пощенската станция при митницата. Там за начало ви събират такса, въпреки че цената за доставката е вече платена. След това митничар трябва да провери какво има в кашона, както и да свери и стойността от фактурата."

"Когато се нуждаете от доставка на заплатена от Вас стока или желаете да закупите стока от он-лайн магазини в САЩ, Еконт Експрес с удоволствие ще направи това от Ваше име.
Важна особеност е, че при покупка от САЩ закупените от Вас стоки се доставят първо в Англия. След определяне на дължимите мита ние ги заплащаме с Ваше съгласие и от Ваше име.
"

Дотук всичко изглежда супер  -- доставката идва директно до вкъщи (т.е. не спира на митницата). Първият неприятен момент в цялата работа е, че плащането към Еконт става само по банков път или в техен офис, т.е. човек трябва да се разкара в работно време до някой от техните офиси (като човек правил виртуален клон за банка не съм фен на и-банкирането). Защо, аджеба, няма плащане с и-пей (сърце)?!.

Вторият проблем е, че заплащате допълнително доставката от Анлия. Доколкото мога да видя в действащата им тарифа, цената за доставка от UK е 38 лева с ДДС. Не е кой знай какво, ако човек поръчва него по-скъпичко, но в моят конкретен случай -- аз поръчвам основно книги, които струват 20-50$. Да я сложим $30. Добавяме достaвка до UK $8. ДДС $7,6. Общо $45,6 = 65-70 лева. Плюс 38 лева за доставка от UK = 100+ лева. Е мерси… Тя само доставката на Еконт е повече от половината от стойността…

Разбирам ги хората, че искат да си продават куриерските услуги; евала им правя, че са си дали зора да създадат тази нова услуга "Покупка от САЩ" (който не е пробвал да създаде нещо ново в тази държава, той не знае какво съпротиление се среща в процеса…), обаче на мен просто не ми върши работа.

Както се казваше в един сайт "You are doing it wrong". За да ne съм само смърдел и критикар, ето и правилния начин:

Фирма, която се занимава с митнически гадости и разправии дела си прави сайт за поръчка на стоки от чужбина. Човек си попълва формуляр за поръчка, получава потвърждение, че стоката може да бъде поръчана, получава и линк за плащане (сумата включва цената на поръчката + комисионна за БГ фирмата (примерно 10-15 лв)), плаща през e-pay, чака да пристигне стоката в БГ, отива и си я  взема от офиса на фирмата или я получава чрез куриер (допълнително 5 -- 8 лева ). Така общите допълнителни разходи (като за моя случай) са 10 -- 23 лева (по-скоро 10 -- не ме мързи да отида да си взема книгата от офиса на фирмата).

Преди години, когато нямаше кредитни карти и paypal за БГ бях правил подобна системка за една фирма. Отне ми около 3 седмици с всичките разправии (в интерес на истината беше, може би, прекалено постна, но така го искаха клиентите). В крайна сметка собственика на фирмата реши, че не му се занимава с такива дреболии (човекОТ внасяше цели контейнери) и така и не я пуснахме в действие :-(.

Всъщност и това не е правилния начин. Правилният начин е да се върне старото правило доставки до $150 да не се облагат с мито и ДДС. Идва ти пратката директно до пощенския клон, отиваш и си я вземаш. It was that simple. Фуцк.

Ето няколко допълнителни линка:

Покупка с куриер от Великобритания

Искам да пазарувам свободно!!! -- Facebook група за връщане на стария праг от $150.

You are doing it wrong :-)


One Response to “Покупка от САЩ?! WTF?”

  1. lover says:

    Пробвай http://www.viaddress.com/ много са удобни и лесно се разбипаме с тях. Нещо като посредник са, като Ламбард и байнауфромюесей

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image