Защо Skype е лайно

Публикувано / posted 2010-12-20 в категория / in category: Некои съображения
  

Напоследък забелязвам, че списъкът с хората онлайн на ICQ намалява за сметка на този в Skype. Има някаква миграция към Skype и честно казано ми е много трудно да си обясня защо се получава така при положение, че скапания скайп е такъв шит безподобен (ще се обоснова след малко).

Реално погледнато, има два основни фактора, които способстват за това хората да предпочитат скайп:

  • поддържа voice комуникация;
  • простичък и лесен за ползване е.

В резултат от горните две се получава така, че новите (интернет) потребители го предпочитат, защото се научават лесно да работят с него, а и няма нищо по-естествено да се обaдиш на някого voice. В следствие се получава натрупване на новобранците само в скайп, а пък в следствие на това се задействат мрежовия и стадни ефекти и резултатът е налице -- дори старите потребители, зарязват ICQ-то, защото "всички са в скайп" :-(. Well, ain't that shit?

Всъщност, кое му е лошото на скайпа:

Кратка историйка в два реда: направил си си скайп, добавяш в него приятелите, после добавяш някой друг случаен, после добавяш някой клиент и така дзън, дзън, дзън, един по един и листата ти вече съдържа 200-300 човека. Когато и да пуснеш скайпа, все ще се намери веднага някой да те захапе я с "Kak si?", я някой клиент ще те прасне с  "Abe imam tuka edin problem" в 11 часа вечерта.

Основният проблем на скайпа се явява липсата на (по-)финни invisible режими. Има само online/invisible, което е напълно недостатъчно. За пример ще дам QIP клиента за ICQ, където има:

  • онлайн -- виждате се от всички (но можете да настроите отделни потребители да не ви виждат -- изключително удобно, когато се налага някои хора да ги игнорирате -защото прекалено често ви заговарят, било защо);
  • invisible (но може да се настрои отделни потребители да ви виждат дори в invisible, т.е. можете така да си настроите близките приятели и/или най-важните клиенти);
  • invisible for all (абсолютно никой не ви вижда, използвам го рядко, когато ми се налага пълна концентрация без никакви разсейвания;

Основната идея на ICQ/QIP е, че каквото и да настроите то остава скрито от другата страна и не се получават сръдни и други конфузни ситуации (за контраст: дайте Block this person в Skype и гле'й кво става :-) ).

Втори голям проблем на скайп: offline съобщенията не се държат на сървъра. Със сигурност ви се е случвало: пускате съобщение на някого, но се оказва, че той междувременно е минал offline. Вместо съобщението да се запише на сървъра (както при ICQ) и да се изпрати от него, когато юзера се появи онлайн, скайп прави следната простотия: държи съобщението при вас и го изпраща следващия път като и двамата се засечете онлайн. Проблемът е, че 1. Може да се в invisible и по този начин skype ви издава, че се на линия; 2. Често се получва конфузната ситуация, че се изпраща съобщение (с голямо закъснение), което вече не е актуално.

Отделно има и други проблеми като:

  • присъщата му открай време бъгавост -- понякога просто не можете да "наберете" даден човек докато най-малко единия от вас не рестартира скайпа;
  • алчността му за памет (всяка инстанция гълта по 65+ MB, FFS!!!)
  • proprietary source модел.

Колкото и да хубава простотата на Skype ("ооо, колко си прост" :-) ), все пак имаха толкова години на разположение да разработят и някоя по advanced функционалност и да предложат два режима на работа -- simple (като за прости хора) и advanced (като за още по-прости, като мен :-)). Всички щаха да са доволни, а не сега аз да се кахъря, че ми бягат хората от любимото ICQ  и отиват в ламерския Skype. Всъщност, има една такава тенденция: до един момент гледаш да имаш колкото се може повече контакти, да имаш по-голяма свързаност. Не само за Skype и ICQ, ами за всичко, включвайки GSM, Facebook, Twitter  и т.н. То хубаво свързаност, свързаност ама в един момент на човек започва да му идва в повечко и започва да търси (избирателна) несвързаност. Гледаш да си осигуриш спокойствие. Много скоро ще дойде времето, когато осигуряването на несвързаност ще е не по-малко важно нещо от осигуряването на свързаност. Което ме довежда до идеята още отсега да основа фирма:


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image