Пенсионна реформа като средство за повишаване на раждаемостта II

Публикувано / posted 2010-12-26 в категория / in category: Некои съображения
  

Днес прочетох тази статия Спад в раждаемостта тревожи богатите азиатски страни и отново се размислих за това колко опасно нещо е намаляването на раждаемостта. Не трябват повече от 2-3 секунди, за да си представи човек как колапсират цели държави в следствие на това (не сега и не бързо, а след време и бавно и мъчително в продължение на години).

Преди време бях пуснал тази публикация Пенсионна реформа като средство за повишаване на раждаемостта. В нея най-общо става дума да се стимулират хората на принципа: колкото повече деца, толкова по-ранно пенсиониране. Сега измислих допълнение: родителите да получават индиректно част от пенсионните осигуровки, които плащат децата им. Например:

Съпруг и съпруга имат 1 дете. Когато те се пенсионират получават по 200 лева пенсия, а към този момент детето им вече работи и взема 1500 лева бруто заплата. От тази сума държавата прави отчисление 10% за пенсия родители и ги изплаща допълнително към техните пенсии. това са 150 лева, т.е. по 75 лева на човек и пенсията им става 275 лева. Ако имаха три деца: 200 + 3х75 = 425 лева, т.е. повече от 2 пъти по-голяма пенсия. Като страничен положителен ефект: всеки родидел би имал допълнителен  интерес да даде по-добър старт на детето си (Някой би могъл да попита: "Не е ли всеки родител и сега заинтересован да даде възможно най-добър старт на детето си?". Да, на теория всеки се стреми към това, но реалността е съвсем друга за една не малка част от родителите, било то защото са а) прекалено заети кариеристи и нямат време за децата си (примерно 5%) или б) доста прости/тъпи/безхаберни/цигани (10 -- 15%) ). Поне за циганите съм сигурен, че ако успеят да вденат това с кухите си кофи ще се замислят преди да спрат децата си от училище още в 3-4 клас.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image