20 лева глоба за нерегистрирана в данъчното кола!? WTF?

Публикувано / posted 2011-02-07 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения, Оли и Гофри
  

По принцип, всеки, който си купи автомобил трябва да го регистрира в 14 дневен (или едномесечен, не помня вече) срок в данъчната служба към общината в която се води, че живее.

По принцип, ако след време решите да продавате същия този автомобил, нотариуса би трябвало да изиска бележките за платен местен данък и ако липсват не би трябвало да завери договора за покупко-продажба (т.е. не можете да си продадете колата, ако не сте платили данъка). Проблемът е, че много нотариуси си затварят очите за липсата на бележките за платен данък и много тарикати на дребно въобще не регистритат колата в общината и съответно не плащат никакви данъци.

ОК, да речем: могли да се изтарикатят -- изтарикати ли се. По едно време Бате Бойко (още докато беше кмет, а и по-късно -- вече като премиер) обясняваше, че щели да направят "засечка" между регистрите на КАТ и на тези на данъчните служби и да хванат тези, които не са си регистрирали колите. Това не е толкова просто за изпълнение, колкото звучи, но все пак не е и кой-знай-какво ако има "управленска воля". Техническото изпълнение е просто въпрос на копане и бих им направил такава система без пари, стига само да дадат да им я направя и да я подсигурят с достатъчно мощен управленски спонсор (не такъв, който да даде пари, а който да раздаде щедро чембери на всички, които пречат на реализацията й).

Явно в някакъв момент са решили, че не им е по силите да се справят, защото днес видях ето тази статия: 20 лв. за нерегистрирана кола, ако платим до април

Накратко в нея става дума за това, че ако сте бил от тези тарикати, които не са си регистрирали колите с години -- получавате един вид амнистия: регистрирайте ги до края на април и ще платите само 20 лева глоба (за сравнение: данъкът на ~10 годишна кола е между 100 и 200 лева на година).

Е, това ако не е насърчаване на андрешковщината и тарикатлъка на дребно -- не знам кое е…

А, и още нещо:

Дори само 10 000 да са тези, които не са си регистрирали колите, дори само по 100 лева да им е данъка, дори само за последните 5 години да сметнем, излиза:

10 000 х 100 х 5 = 5 000 000

Пет милиона и то без лихвите. Това са 10 000 оправени дупки по улиците или една голяма детска градина или поне 10 нови автобуса.


One Response to “20 лева глоба за нерегистрирана в данъчното кола!? WTF?”

  1. тарикат says:

    Не опира да тарикатлък това, юе някой не си е регистрирал колата. Ясно е , че е дин ден ще трябва да го направиш и данъците през годините са ти се трупали.Аз ще ви кажа следния куриоз , който ми се слуюи.Регистрация на куче.Отивам в кметстовото, оттам ме изпращат в данъюното, от данъчното ме връщат в общината да платя такса, после пак в общината за да ми издадат удостоверение, което зам, кмета трябва да подпише, но него въобще го няма този ден.Излязъл някъде и никой не знае кога ще се върне.Наследващия ден отивам пак .Отново чакане да се появи тежкаря -- заместник кмет.Докато го чаках , служителка ме попита , далис ъм добре, че идвам да си платя данъка на кучето ?.Тези пари отивали в Столична община и самата община , към която внасям данъка, не виждала нищо.Редовно си плащам данъците, но не виждам нито една оправена дупка.Премахнаха предпазната мантинела на Цар Борис и алеята успоредно с него.От 2 години минаваме всички със страх и оглеждане , да не би някой малоумен щофьор да излети на алеята и да ни помеля.Боклуци и обрасли храсти и трева . Няколко пъти повдигам въпроса в общинския форум, модератори ми отговарят , че първо ние трябва да започнем да правим за общината , после тя за нас.Иди разбирай тез слова.Та, аз тарикат ли съм , или балък ? Вие ми отговорето Г-н Редовден платец!

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image