Кредитна пристрастеност

Публикувано / posted 2011-02-10 в категория / in category: Некои съображения
  

Спомням си преди 6-7 години как се бяхме събрали бивши колеги на разпивка, а един познат, който се беше прибрал за малко от щатите, ни разправяше как, като им вдигнали на целия отдел заплатите с 2% и повечето му колеги се били юрнали да търсят какво да си купят на изплащане, като месечната вноска да не надвишава сумата на това увеличение. Запечатало ми се е в съзнанието, че ни беше казал, че общо взето при повечето от колегите му цялата им заплата отивала за вноски по лизинги, покриване на кредитните карти и това се смята за напълно нормално.

Тогава цялата маса надълго и нашироко бяхме изкоментирали какви олигофрени са американците, как всичко купуват на кредит и по този начин се заробват към банките и т.н.

Малко преди нова година се бяхме събрали, кажи-речи, в същия състав. По едно време някой отвори дума за това какви кредити има да изплаща и как му се била  е*ала майката. Оказа се, че почти всички имат кредити, които са аха-аха на ръба да успяват да ги изплащат. Това, което ме фрапира беше, че не изплащаха само по апартамент (което за мен е единственото материално нещо, за което е абсолютно оправдано да се тегли кредит) ами и примерно по кола и/или 42″ телевизор и/или миялна машина и/или лаптоп(и) и/или телефон(и) и всякакви други боклуци, поне половината от които човек може да си "спести" или поне да вземе по-евтин вариант (при положение, че на месец ти остават по-малко от 100 лева свободни, къде, по-дяволите,си тръгнал да купуваш телефон за 1000+ лева с 50+ лева месечна вноска?!?!).

В тази връзка се сещам за една поговорка и един афоризъм:

"На гол тумбак чифте пищови"

"Човекът е единственото животно, което може да се спъне в един и същи камък за седми път"


One Response to “Кредитна пристрастеност”

  1. Nadinka says:

    Абсолютно точно казано!

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image