Нов бъркоч при смартфоните*

Публикувано / posted 2011-02-11 в категория / in category: Некои съображения
  

1. A Nokia умре, але, але?

От много време насам се чудя: Как е възмножно в последните 2-3 години Nokia да са такива мърди и да губят постоянно пазарен дял? Навремето, преди да излезе iPhone са имали 50+% дял при смартфоните, сега има към 20…

Днес видях следната статия: Nokia и Microsoft обединяват усилия срещу Apple и Google

Отново ме "хвърлиха в музиката". Само до преди няколко дена вървяха слухове, че може да превключат изцяло на Андроид и това щеше да е определено един много добър ход, а ето че пак взеха някакво странно решение…

Вярно е, че Microsoft са приготвили над 600 милиона долара маркетингов бюджет за подкрепа на Windows Phone 7, но въпреки това, телефоните с тази операционна система за 4-тото тримесечие на 2010 са едва 3%. Дори техни стари партньори като HTC и LG са на път да ги изоставят (те практически са ги изоставили в полза на Андроид). На фона на всичко това ми се струва странен ход от страна на Нокия да скочат в пробитата лодка на Microsoft…

2. Евтинджос iPhone?

Също днес видях тази статия: Apple разработва по-малък и евтин iPhone

Те сигурно са полудели. Това просто не мога да го повярвам. Не съм особен разбирач на тема маркетинг, но все ми се струва, че целия успех на Apple  се дължи на това, че прави изпреваращ удар и продава статус продукти. Най-добрия пример за това е iPhone: когато той излезе изпревари с година подобните продукти на всички останали компании. Беше много добър продукт, струва(ше) доста пари и съответно веднага стана на статус продукт. (почти) Всеки, който се имаше за нещо повече от другите си купи iPhone.

Сега щели да пускат евтин iPhone?!? Това е все едно BVLGARI да пуснат огърлици от пластмаса и стъкалца…

Едно друго нещо се набива напоследък на очи при Apple: вече нямат тази преднина, която имаха, конкурентите им дишат във врата и явно този натиск не им понася много-много. Примери:

 • Бъга с антената на iPhone 4 и загубата на покритие. Всеки, който се е занимавал с проектиране на нещо по сложно от порция бъркани яйца знае, че най-важното е основната функция на продукта да е максимално стабилна, а вече за второстепенните -- ако има време, тогава ще се изпипват. По някаква неразбираема причина Apple сгафиха точно с основната за един телефон функция -- провеждането на разговори…
 • iPad -- една от най-силните черти на Apple-ските продукти е, че е помислено за нуждите на потребителя и функциите са направени лесни за употреба. При iPad някой е решил, че няма нужда да слагат камери, което е доста странно. Все пак едно от малкото що-годе смислени приложения на един таблет е човек да си седне на дивана в хола и да си прави видео чат с прители. Разбира се, може да има и много логично обяснение: Apple просто искат да ви изръсят още 120 долара за камерка (но както времето неведнъж е показало: подобни маркетингови тактики в дългосрочен план са вредни за лоялността на потребителите).

По отношение на Apple ми се струва, че историята ще се повтори. Помните ли Apple II компютрите? Едва ли… Това беше първия масов персонален компютър. Apple владееха целия свят, но решиха да са прекалено алчни и не разрешаваха на никой друг да ги произвежда. Не мина много време и IBM ги смаза с PC (x86) архитектурата до такава степен, че Apple бяха на ръба на оцеляването.

3. Шизофренията на един Андроид

Вероятно не случайно Google избраха датата 2 февруари за представяне на Android 3.0 Honeycomb. Основното, което трябва да се отбележи за нея е, че е предназначена за таблети. Получи се раздвояване на системата на 2.x и 3.x клонове. 2.х ще си е за телефони, 3.х -- за таблети. Като човек, който се занимава с програмиране за Андроид мога да кажа, че като разбрах за това и ми се насъбраха доста сочни псувни на езика. Не очаквах от Google да направят такава педерастия, но всъщност си има логично обяснение: сегмента на смартфоните вече не са толкова важен. В краткосрочен план голямата битка и големите печалби ще са при таблетите, а в средносрочен (след година, а вероятно и по-скоро) -- при смарттелевизорите. 3.х клона на Андроид ще може да се използва не само при таблетите, но и в GoogleTV (което нещо се позабатачи напоследък) и това е причината Google да позанемарят смартфоните.

Друга форма шизофрения при Андроид, даже още по-класическа от гореописаната е форка IcedRobot. По принцип идеята е много добра и дано да съберат достатъчно хора, но честно казано -- силно ме съмнява, че ще успеят.

4. QNX: One OS to rule them all

Докато другите се подмотват, RIM взе, че изби рибата: купи QNX. Това е операционна система. Не, това е ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА. Да поясня:

 • за хората, които разбират от компютри -- QNX е не само базирана на микроядро, но e и realtime;
 • за всички останали: QNX сравнена с Windows, Linux или MacOS е все едно да сравнявате любимия си сладолед с купчина димящи лайна.

Ще следя с голям интерес дали RIM ще успеят да реализират потенцила й и при първи признаци за успех: зарязвам Андроида и скачам в лодката на RIM ;-). Всъщност това едва ли ще се наложи, защото: RIM's BlackBerry QNX to Run Dalvik VM, Android Apps?

* (звездичката от заглавието): При все, че съм фен на всякакви технолочни играчки искам да се оплача, че съм разочарован от смартфоните. Реално погледнато няма почти никаква полза от тях. Още преди тях имаше телефони, които осигуряваха повечето смислени функции като например будилник, календар, камера и слушане на музика. Не мога да разбера хората, които използват телефона си за четене на email, а още по-малко мога да разбера тези, които го използват за писане на email (това си е мазохизъм). Browse-ването в интернет също е изключително досадно (въобще четенето на всеки по-дълъг текст си е кошмар, както и да го погледнем). Да бяха поне по-евтини, а те струват майка си и баща си. Честно казано, ако не ми се налагаше заради работата -- никога нямаше да си купя моя Samsung Galaxy S. Мисля, че е крайно време потребителите да спрат да бъдат заблуждавани за ползата и предназначението на смартфоните и всеки един да се предлага с тубичка вазелин, а името на този клас устройства да бъде променено на вазелинофон.

:-)4 Responses to “Нов бъркоч при смартфоните*”

 1. Божо says:

  Ммм, за apple не беше точно така.
  Както знаем ИМКО/Правец бяха "клонинги" на Apple II , но когато излезе Макинтош, американското правителство наложи ембарго да се продава в соц. страните и в някои азиатски страни, докато недоразумението на IBM беше свободно клонирано навсякъде.
  Сега може да прозвучи като конспиративна теория, но това позволи в крайна сметка продуктите на Microsoft да са в днешно време доминиращи по целия свят.

 2. Огнян says:

  Моите (мътни) спомени са, че нещата протекоха така:
  Apple започна да разработва Lisa и загуби маса време там (a Apple II почти не се развиваше). Докато те се подмотваха IBM пуснаха PC-то, първо с DOS, после MS пуснаха Windows -- хората вече можеха да играят Reversi в графичен интерфейс и това смаза Apple II :-)

 3. Божо says:

  Не точно. Макинтош си вървеше, Лисата беше междинен, не особено успешен проект,а графични среди имаше много. Да не забравяме Amiga, която през средата на 80-те изглеждаше почти като съвременна графична среда.

  Digital research направиха GEM за PC две години преди MS да пуснат читав иундос, но тогава се задействаха връзките на Бил Гейтс, които убеждаваха производителите на софтуер да не пишат за GEM, а да изчакат джамовете.
  Както и статии в специализираните издания, убеждаващи потребителите, да чакат за графична среда, прозиведена от "създателя" на DOS, нищо, че беше откраднат точно от Digital research.

  Общо взето история с доста задкулистни и мръсни игри.

 4. Огнян says:

  Ясно…
  Явно доста неща съм позабравил (а и съм бил тинейджър по онова време де и немалко въобще не съм ги и знаел…)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image