Мамалигарите

Публикувано / posted 2007-12-13 в категория / in category: Некои съображения
  

rom.jpgВ този пост няма да става дума за футбол, национални отбори и европейското, макар че нещата тръгнаха точно оттам.

По стечение на обстоятелствата си имах малко работа с един румънски фрилансер и след като приключихме с нещата се заприказвахме за футбол. Честитих им класирането, той ни похвали, че добре сме играли и т.н. От дума на дума стана дума за заплатите в Румъния и БГ.

Едно кратко отклонение: винаги съм подценявал румънците, въпреки че никога не съм познавал румънец. Просто по някаква причина се е насадило в мен, че са мамалигари (което си звучи пренебрежително) и че са мизерници, но се оказва, че това далеч не е така.

Наскоро, покрай учителската стачка, четох, че заплатите на учителите в Румъния били 1000 евро. Реших да проверя и питах този румънец/мамалигар. Той доста се учуди и каза, че няма много добра престава, но ако е така, то той щял да иска поне 1800 евро при следващата постоянна работа, която започне. Викам си: "Хм". Разговорихме се за програмистките заплати и как са нараствали през годините там и тук. Той ми каза следното:

1999 -- $300

2002 -- $800

2005 -- 1000 евро

от 2006 е фрилансер и си докарвал към 1200 евро, работейки по 120-130 часа месечно (160 часа е пълния работен месец). Ако бил на работа някъде щял да взима между 1200 и 1500 евро (но казва, че щели да го изгърбят -- бачкало се яко, на много места те следели колко работиш с камери, спайове и т.н.).

Набързо се замислих: защо мамалигарите са дръпнали толкова напред?

Сещам се за 1 нещо: хората си имат реална икономика:

  • Дачия -- колкото и да са таралясници това си е автомобилно производство. За хората, които не са наясно -- при производствата, автомобилното е в същата позиция, както човека в хранителната верига -- най-отгоре. За един пряко работещ в автомобилен завод се падат 30-50 човека, които работят в поддържащи производства за части и оборудване за автомобили (извън Дачия). 10000 да работят в Дачия, 10000 х 30 -- ето ти работа за 300 000 човека. Сравнете с България -- около 2 милиона работещи…
  • Петрол и рафинерии -- имат си хората собствен петрол -- "пият" си го. На нас 1/3 от вноса ни е за енергийни ресурси -- петрол, газ, въглища.
  • Металургични комбинати -- няколко на брой.
  • и т.н.

Ние тук какво имаме: лудо строителство на жилища, офиси и складове. Един "Кремиковци", който разни олита искат да затворят, за да строят на негово място… Бат Бойко -- не се излагай. Ясно е, че искате да направите далавера, но толкова ли няма къде да се развива София на запад и изток, че държите да се развива на север. Тровел София -- ми наложете им хубави глоби, за да не се подмотват със строежа на пречистващи съоръжения. Само за инфо: Кремиковци дава 2% от износа, 40% от натоварването на БДЖ за товарни превози, 20% от натоварването на пристанище Бургас (или Варна ли беше, забравил съм вече). Отделно 6000 -- 8000 хиляди работещи там…

Та освен строителството (което ще е до време)  и Кремиковци -- друго голямо производство няма. Сульо и Пульо се захванали с внос или най-обикновена търговийка. Външнотърговския дисбаланс се увеличава -- това май скоро ще ни изяде главите. Да не споменавам кредитите -- над 20 милиарда евро е частният външен дълг (за щастие държавния е намалял до 3.2 милиарда). Тези 20М, за съжаление, са набутани в голяма степен не в производствени мощности, а в телевизори, фотоапарати, mp3 плеъри и всякакви други подобни простотии.

Още нещо се присетих за мамалигарите -- циганите при тях са около 2% от населението, при нас са 4,7%.  Казвам това, защото някои хора, които са пътували в/през Румъния са ми разправяли, че било пълно с цигани. То какво се оказа, че при нас са повече на глава от населението…

"И те така" -- хората си дърпат напред, а тук се опитваме съвсем да се загробим.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image