Моят идеален GSM хапарат

Публикувано / posted 2011-06-07 в категория / in category: Некои съображения
  

1. Да е удароустойчив

Определено ми писна постоянно да внимавам да не изпусна драгоценния си, ненагледен, "The precious" Samsung Galaxy S. Гледам го по-внимателно от дете, защото, а човек го изтрещи по невнимание на пода, а е станал на юфка. Нямам предвид обикновените изпускания, имам предвид наистина изтрещяване, както се е случвало неведнъж (примерно 1 път на 6 месеца) на старите ми телефони. За щастие те бяха правени по по-стара и груба технология и издържаха. Съвременните "smart" фони са крехки като яйца на пъдпъдък. Пустия му стремеж да са по-леки и по-евтини направи така, че ги изработват от някакви евтинджос тънки пластмаски, сакън да не натежат с 1 грам повече.

Едно от компромисните решения, които вършат някаква работа е използването на калъфки, но за съжаление поне за този модел не съм намерил никъде стабилна гумирана (rugged) калъфка.

Предпочитам телефонът ми да тежи 40-50 грама повече, но те да са вложени в удароустойчиво проектирано дъно, по-стабилен корпус и гумиране (сменящо се).

2. Да има по-издържлива батерия

По принцип говоря много малко, но има луди дни в които не "слизам" от телефона -- плямпане, броузване, мейли, GPS и т.н. Нерядко се случва сутрин да изляза с около наполовина зареден телефон и ако се наложи интензивно използване -- за 4-6 часа батерията пада. Какво и при изискването за удароустойчивост: не искам да се превръщам в роб на устройството, искам то да ми е роб. Не искам постоянно да се кахъря: "Оли-божи, да не забравя да го сложа да се зарежда преди лягане", "Оли-божи, сега ще спра Wi-Fi-то, че да имам още 30 мин после" и други подобни…

Предпочитам телефонът ми да тежи 30-40 грама повече, но те да са вложени в по-голяма батерия

ИЛИ

Предпочитам 30% по-бавен CPU срещу 40% по-дълга издържливост на батерията.

3. Да струва не повече от 600 лева с ДДС

Не знам как съм я определил тази граница, но когато купувам телефон гледам да се вместя в такъв бюджет. Тук поне решението е лесно -- изчаквам един модел да поостарее и поевтинее и тогава си го вземам. За съжаление в случая с Галаксито -- трябваше да се реагира бързо и нямах тази възможност…

4. Екранът да се вижда по-добре на дневна светлина

Тук е по-правилно да се каже не "да се вижда по-добре", а само "да се вижда", защото в момента всички екрани са почти безполезни навън в слънчев ден…

Бих се съгласил на 20-30% по-малък екран, срещу по-добра яркост.

5. Да има погасяване на фоновия шум

Това означава, че независимо какъв шум има около вас, телефонът да изчисти фоновите звуци и човека с който говорите да чува само вашия глас, без останалия джангър.

Това се постига с  втори микрофон + специализиран чип. Google Nexus One, а по късно и iPhone 4 имат такива.

6. НЕ искам да има предна камера (за видео разговори)

I don't give a flying fuck за видеоразговорите :-)

7. Основната камера да е по-качествена

Предпочитам 2 мегапикселова камера с по-качествена матрица, отколкото сегашните 5-8 MP с матрица от пресовани лайна на калинки (чудили ли сте се защо като снимате при слаба осветеност на снимката има разни точици? Това е заради калинките).

Задължително да има светкавица (която да може да се ползва като финерьчи :-) ).

8. НЕ искам предварително инсталирани app-ове

… и най-вече facebook, twitter и всякакви подобни.

Каквото ми требе че си го качим сам. Тенк ю.

9. Говорителя за звънене и за конферентен режим да е отгоре

Айде, може да не е баш отгоре, а отстрани или отдолу, но НЕ и на гърба и като сложиш телефона на бюрото с екрана към теб (и говорителя към плота) и да се заглуши или да гъгне. Samsung, WTF?!

10. Да има голяма гъвкавост при настройване на алармите за събития в календара

Най-малкото да може да се избира различен звук, за различните събития. Отделно -- като не си я snooze-нал или изключил алармата да дрънчи през примерно 10 мин. Омръзна ми да изпускам събития заради това, че алармата е дръннала еднократно, точно когато съм бил на улицата в някакъв джангър и не съм я чул.

11. НЕ искам да има "мощна" видеокарта

За игри и филми използвам PC-то. Пет пари не давам за 3D, OpenGL и т.н.

Предпочитам по-слаба видеокарта за сметка на по-ниска цена на телефона и/или по-малък разход на енергия.

12. Читава програма за навигация

Изпробвах няколко, но нито една не ми хареса особено, защото не са native за андроид, да не говорим, че имат безумно неинтуитивни интерфейси. В интерес на истината,  отдавна не съм проверявал дали не е излязло нещо ново и по-добро…

.

.

ОТДЕЛНО от всичките характеристики изброени по-горе, които са желани от мен, е добре да изброя и нещата, които също са задължителни, но вече ги има налични:

1. Операционна система Андроид

Програмирам за нея, необходима ми е, за да си върша работата, фен съм й, "кефи мъ" и т.н. :-)

2. Наличие на лесен и удобен за работа работен календар

Основната полза от големите екрани на съвременните телефони е  удобната работа с календара. За мен лично календара е най-важната и смислена причина за съществуването на смартфоните.

3. Читав web browser

4. Читав mail client

Основно го използвам за read-only и нямам претенции (някои хора много се оплаква ).

Тук искам да споделя едно нещо, което много ме дразни: имате email кореспонденция с даден клиент. В един момент се налага да му зададете няколко въпроса, които изискват подробно обяснение, за да може човека да прецени какво е най-добре за него. Сядате и пишете 1-2 часа, препрочитате няколко пъти, редактирате и най-накрая след толкова усилия изпращате 2 "страници" email.

След малко получавате:

"Yes

Sent from my Blackberry"

Е как да не пишеш на майка му?! :-)

5. Андроид маркет

… където има всичко, което някога може да ми потрябва…

6. GPS

След календара, това е другата наистина голяма полза от смарфоните.

.

.

Да обобщя накратко:

Трябва ми gsm, който да е с Android OS,  да тежи до 200 грама, да е удароустойчив и гумиран, с "голяма" батерия, да не е последен модел, да има ярък екран, който се вижда добре на дневна светлина, да няма педерастии като предна камера, мощна видеокарта, fаcebook. Да има добър GPS и добра програма за навигация.

 


2 Responses to “Моят идеален GSM хапарат”

 1. Таня says:

  Здрасти, Огре! Признавам, че съм пристрастна по темата и то болезнено пристрастна, т.е шансът да ти дам лош съвет клони към + безкрайност. И все пак, така като гледам какво търсиш, според мен си направо за ударо-, прахо- и водоустойчив телефон. Екранът не се надрасква. Искаш Андроид, всички искаме :) и този телефон го има. До 200 гр. -- той е 100 и малко. Камерата е налко множко за теб, но пък е f/2.6. Щом обичаш футбол, значи няма да се издразниш на предварително заредените спортни приложения (мери пулс, ала-бала). Ако много искаш да ги няма, може да помислим за нещо ;-) http://goo.gl/4L2JM лошата новина -- от последните модели на марката е, другата лоша е, че още го няма в България; добрата е, че Комитата ми даде линка да коментирам и сега имаш контактите на инсайдър..

 2. Огнян says:

  @Таня,
  Мерси за инфото.
  Дебна го този телефон да се появи в БГ, за да мога да си поиграя с него и да видя дали наистина е толкова "игрив", колкото изглежда :-).
  За съжаление, имам лошото усещане, че цената му ще е към 1000+ лева.
  btw, прегледах блога ти, но не успях да разбера какъв точно "инсайдър" си. Единственото, което успях да намеря чрез чичко Гугъл е, че се занимаваш с ТВ, а не с телефони? ;-)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image