Senior PHP Developer's Skillset

Публикувано / posted 2011-08-02 в категория / in category: PHP
  

Преди около 2 години бях направил долната схема, която представя един от възможните комплекти необходими познания, за да може един PHP developer  да бъде класифициран като "Senior". Включва само базови неща, един пълен осъвременен набор би включвал и няколко различни framework-а / системи като например Zend framework, Cake, Simphony, WordPress и т.н.

Вчера случайно попанах на нея и ще използвам случая специално да поздравя PHP екипа на TRS: Пичове, спрете за  5 секунди да се мислите за господ, прегледайте схемата и вземете да учите и отмятате едно по едно. Със сегашното си поведение се излагате и пред колегите си, и пред клиентите си…

Отделно, надявам се схемата да е полезна на начинаещите PHP developer-и, които тепърва навлизат и искат след време да станат "Senior".

Размерът на "балоните" съответства грубо на размера на знанията и колко време отнема да се научат на "достатъчно ниво". Примерно ако PHP балона е 20 пъти по-голям от CSS балона, това означава, че ще е необходимо 20 пъти повече време да се отдели на PHP.

(click за пълен размер)


5 Responses to “Senior PHP Developer's Skillset”

 1. Миглен says:

  Интересна картинка. Интересно ми е какво мислиш за сертификатите. Има ли php сертификат който си струва да се придобие?

 2. Огнян says:

  Зависи какво по-точно разбираш под "струва"… Ако става дума за предимство на интервютата и по-лесно намиране на работа / по-висока заплата "би следвало" от Zend сертификата да има полза. Използвам кавичките, защото има бая фирми не само в БГ, но и по света, които не се впечатляват от такива неща, било то заради невежество, било заради завист ("Тоа па за къв се мисли като има сертификат"…).

 3. Миглен says:

  Имаш право за последното в България, опит в чужбина нямам. Под струва имам в предвид точно това -- да има предимство и дали инвестицията (подготовка + финансова) си струва. Това разбира се е относително, защото не е сигурно дали после ще влезе в употреба. Добре си ми отговорил въпреки това, че не съм се изяснил. Има ли други сертификати с качество като Zend, защото не търся принтирана хартия от градската школа.

 4. Огнян says:

  За други освен Zend -- за съжаление, нямам идея.
  По отношение на инвестицията:
  1. Подготовката винаги си струва, независимо дали отиваш за сертификат или не.
  2. Финансовия разход -- $195 са нищо в сравнение с това, че вероятно ще можеш да намериш работа с 400-500 лева отгоре, т.е. още първия месец се възвръща инвестицията, че и с печалба.

 5. Иван says:

  така беше преди две години. Сега бих добавил и RESTfull services-с кръг поне колкото на CSS и no-SQL бази данни (mongodb) -- засега с мъничко кръгче.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image