Впечатленията ми от курса "Въведение в програмирането за Андроид"

Публикувано / posted 2011-08-10 в категория / in category: Android, Некои съображения
  

Преди около два месеца от Bulwork се свързаха с мен с идеята да водя организиран от тях курс "Въведение в програмирането за Андроид". Бяха събрали 10 човека, повечето от тях все още студенти. Имах сериозни притеснения от това, че групата е прекалено голяма, но в крайна сметка нещата се наредиха. Bulwork осигуриха асистент, който да се занимава с курсистите следобед (теоретичната част беше от 10 до 12-13 на обяд).

Курсът беше с продължителност 40 часа (само "теорията", следобедните занимания с асистента си бяха отделно), като идеята беше да са по около 2 часа на ден (понеделник до петък), т.е. да приключим за около месец.

Основната ми идея беше да има много практически упражнения, т.е. да е по-скоро workshop отколкото курс -- взема се малко теория (логически обособена част) и веднага се прави упражнение, за да се види как работи и как се ползва. Особено в началото, когато бяха по-лесните нещата сме имали на ден по 3-4 такива цикъла теория-упражнения.

Общо взето, останах много приятно изненадан от това колко добре протече курса. За това допринесоха 2 фактора:

  • Bulwork бяха подбрали курсистите доста добре, като за последна цедка им бяха дали нелека задачка на Java;
  • почти всички курсисти нямаха професионален опит и съответно нямаха професионални изкривявания и дълбоко вкоренени предрасъдъци и догми. Резултатът от това беше, че за разлика от други курсове, където 50% от времето отиваше в "религиозни" спорове за ПРАВИЛНИЯ начин за правене на еди кое си, тук такъв проблем нямаше и успяхме да се фокусираме върху програмирането за Андроид без (почти) никакви отклонения.
Като цяло беше приятно разнообразние за мен да водя този курс -- за месец се откъснах от 12 часово "дране" на код, но за добро или за лошо това свърши и сега се връщам обратно на тръстиката :-).

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image