WordPress убил бизнеса с фирмените сайтове?

Публикувано / posted 2011-08-24 в категория / in category: Web development, Некои съображения
  

Наскоро пихме бира с колеги web developer-и и общо взето целия разговор се въртеше около това колко тегава е станала бизнес средата, как били паднали цените за изработка на фирмени сайтове и че за това бил виновен WordPress, защото всеки пикльо вече можел да го инсталира, да качи някой плъгин и те ти фирмен сайт за 200-300 лева.

Бях твърде зает да флиртувам с преразкошната сестра на Миро и не можах да се включа в този разговор, затова сега ще компенсирам и ще изложа "некои съображения" и моля да ме "изслушате по-подробно" :-) :

Айн. Тази работа с обвиняването на WordPress е малко като с кривата ракета и космоса. Преди него беше Joomla-та и пак нея псувахме, че келеши работят за по 150-250 лева на парче. Още по-преди това пък беше статичния HTML и келешите с DreamWeaver (работещи в design view (omg, извратеняци, ламери))  даже и за по 100 лева правеха сайт с 5 странички (home, за фирмата, за контакти, продукти, услуги) (този тип сайтове бяха наричани "5 стинки" (идваше от съкращението 5ст. (пет статични))). В този ред на мисли, както виждате, има подобрение в нивата на заплащане ;-).

Цу цвай. Явно винаги ще има хора, които да подбиват цените и това е така, защото просто има търсене на тези нива (и това "качество"), а не на по-високи. Огромната част от малките фирми не само не могат да си позволят, а и въобще нямат нужда от нещо по-сложно от "5 стинки", даже на някои и това им е много (какво да сложиш на сайт на квартална бръснарница или зъболекар?). В този ред на мисли вероятно нещата за по-advanced developer-ите не само, че няма да се подобрят, ами и за един дълъг период ще се влошават. Най-тежко ще е за тези фирми и отделни фрилансери, които предлагат качествени и компетентни dev услуги в областта на WordPress -- просто не ги мисля, как ще успеят да обясняват на клиентите, че то и едното и другото е WordPress, но техните неща са по-качествени и затова си струва да се плати повече (2-3-4х спрямо ламерите)

Цу дрън. През този дълъг период ще се получи едно насищане с простички сайтове. Както е казал чичко Енгелс: "Количествените натрупвания водят до качествени изменения" и точно тогава ще дойде времето за правене на по-сложни "поръчкови" сайтове. Лошото е, че дотогава повечето опитни web developer-и ще са последвали моя светъл пример, ще са теглили една PuTTY main()-a на правенето на сайтове и ще са се прехвърлили в друга област, примерно Андроид…

 

Web developer-и отишли при Сун Дзъ и го попитали:

Какво да правим, когато цените са на услугите ни падат, конкуренцията приижда на пълчища, клиентите намаляват, а едновременно с това разходите ни за основни материали като бира и пица се увеличават?

Сун Дзъ отговорил:

А, така и така сте дошли, някои от вас може ли да ми каже защо като натисна ето тук ми светва ето там и защо в пощата ми идват разни за удължаване на пениса, виагр.а, леви.тра и аз като им отговоря, че не искам, те пак ми пишат?


One Response to “WordPress убил бизнеса с фирмените сайтове?”

  1. Да, и по смисъла на финала на статията -- винаги има излез.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image