Войната за вашата спалня

Публикувано / posted 2011-10-19 в категория / in category: Некои съображения, Прегледи
  

Напоследък попаднах на различни статистики по отношение на продажбите на смартфони и таблети и анализирайки ги достигнах до някои много интересни изводи и идеи, които искам да споделя. Ще започна с тази статистика, според която 21% от времето таблетите се използват лежейки в леглото :-). Отделно, 30% процента от времето е пред телевизора и като се предположи, че много често това е телевизора в спалнята нищо чудно да се окаже, че таблетите се използват най-много в леглото в спалнята, на пуснат телевизор, примерно 35% от общото време.

Отдавна ми се върти в главата идеята, че различните инфоустройства, които използваме (дектоп компютри, лаптопи, смартфони, таблети) всъщност не се конкурират за вниманието на потребителя, а просто се използват по различно време, на различно място, за различни нужди. Само за таблетите се чудех къде точно им е зоната, но след като видях горната статистика, а и с навлизането на GoogleTV и другите smartTV /connectedTV вече нещата се избистриха:

Доминиращи устройства по зони:

 • таблет -- спалня, тоалетна
 • смартфон -- пътувайки за работа / училище, всяко време прекарано "на крак"
 • smartTV / smartSTB + нормален TV -- дневна
 • Desktop PC -- лична стая, офис (софтуерни фирми, проектанти, архитекти и други изискващи мощни компютри)
 • лаптоп -- офис (непретенционзи към производителността на компютъра дейности), на дълъг път
(btw, "smart" за всички неговорещи английски в БГ, т.е. за по-голямата част от хората, звучи като "смърт". Дали не е добра идея маркетолозите в БГ поне да се опитат да не налагат "smart" занапред?)
Досега никъде не съм чел за подобно виждане за използването на различните устройства, но е напълно възможно да е мой пропуск и да откривам топлата вода. Както и да е, на базата на това доминиране в зони, ще продължа по темата със следните предвиждания за бъдещето на различните устройства:
1. Таблет
Макар таблетите да са хит в момента, те изглеждат с доста ограничено приложение. Нека разгледаме различните области и доколко таблетите са подходящи за всяка от тях. Ще използвам 5 различни оценки: Супер, ОК, Неутрална, Не особено подходящ, Въобще не става
1.1. Четене на книга, поща, pdf
Определено тук таблетите смазват конкуренцията. Няма по-удобен начин за четене.
За съжаление, както може и да се предположи, относително малка част от потребителите (поне в САЩ) го използват основно за това.
Предимства: размерът на екрана е идеален за целта и в същото време, достатъчно малък, за да е устройството достатъчно мобилно, за да може да бъде разнасяно навсякъде.
Недостатъци :
Спрямо другите устройства няма. Спрямо директната конкуренция на печатните книги (които из/замества):
 • все още има какво да се желае като плътност на екрана. Според експерти е необходима плътност от 300dpi, за да стане дисплея с приблизително същата четимост като на печатна книга.
 • недостатъчен контраст на дневна светлина. Четенето на директна слъчева свелина на пейката в парка или на плажа е невъзможно.
Оценка: Супер
1.2. Сърфиране в интернет / броузване
Поне засега много сайтове не изглеждат добре на относително малкия като размер екран (най-честия проблем са дребния за четене шрифт и съответно трудните за правилно уцелване линкове).  Zoom-ването решава този проблем, но в случаите, когато се налага да е прави често е доста досадно. При някои таблети зумването е доста лагаво и това допълнително усилва неприятното усещане.
Предимства: може да се броузва навсякъде -- в леглото, на дивана в хола, на кухненската маса, в градския транспорт. В това отношение само лаптопите могат да са конкуренция, но те заемат сравнително 2 пъти повече място.
Недостатъци: повечето сайтове излизат с много дребен шрифт. С времето този проблем ще намалява с оптимизирането и пригодяването на визията да е удобна за таблети.
Оценка: Неутрална
1.3. Чат, писане на поща и друга текстообработка
Писането на таблет е изключително досадно и бавно в сравнение с използването на нормална клавиатура. Направих тестове да се пише текст за време и на PC постигнах стабилно темпо от 200 символа на минута с минимум печатни грешки. На таблет за 1 минута едвам достигнах 90 символа и това темпо определено не може да се поддържа. Най-вероятно средното темпо би било 60-70 символа. Евентуално този недостатък в бъдеще ще изглежда по незначителен с оглед на усъвършенстването на разпознаването на глас.
Недостатък: неудобна виртуална клавиатура
Оценка: Не особено подходящ
1.4. Видеочат
Необходимостта да се държи таблета така, че да влизате в кадър е изключително неудобно, досадно и уморително. Може би е добра идея проектантите на таблети да помислят, дали няма да е по-добре да сложат настройваща се ръчно посока на камерата за сметка на по-голямата дебелина на устройството (в андроид това може да става софтуерно -- насочва се към този, който говори, но това не работи добре в помещения със страничен шум (примерно пуснат телевизор)).
Ако сте се чудили какво толкова се радват тези двамата -- ами най-накрая са успели и двамата да попаднат в кадър едновременно :-).
Недостатък: определено е необходима или настройващата се стойка или обикновенa + настроваща се посока на камерата.
Оценка: Не особено подходящ
1.5 Игрички
Не случайно използвам думата "игрички", защото са точно това -- можете да се забавлявате известно време, но ако сте очаквали да има нещо heavyweight, като World Of Warcraft или Starcraft 2, или попълнете-тук-любимата-си-FPS-стрелялка ще останете разочаровани. Игрите на таблетите са общо взето на нивото на PC игрите отпреди поне 5-6 години.
Макар някои игри да използват наличните сензори (акселерометри, жиро, компас), за да предоставят нов, нестандартен начин за управление, в крайна сметка управлението е това, което e най-големия проблем след слабата видеокарта. По отношение на последната: естествено е, че не може да се очаква да е вграден последен модел ATI или nVidia, все пак таблета работи на батерии и една такава видеокарта дори да можеше да се вгради щеше да я източи за 2 минути :-) . Въпреки поддръжката на OpenGL ES 2.0 засега нещата с игрите не изглеждат особено заинтригуващо. Определно на такъв таблет, като сегашните никога няма да видим пълнокръвни flight simulator-и, WoW, SC2 или FPS, т.е. всичко, което заслужава да получи внимание от един геймър.
Разбита се, далеч не всички потребители на таблети ще се интересуват толкова от наличието на top-of-the-line игри. Като се има предвид, че за много от хората таблета ще се явява първият им компютър, то може да се очаква, че ще има един период на навлизане в "геймърството" преди да имат нужда от по-рафинирани игри, а дотогава и сегашни залъгалки ще свършат работа, като показателна за това е тази статистика, според която 84% от потребителите използват таблетите за игри, а също и тази, според която 52% от потребителите са плащали за игри (игрите са най-купуваните приложения).
В бъдеще таблетите ще могат да използват PC периферия, като например безжични джойстици и проблемът с лошото управление на игрите ще се минимизира (но пък в този случай таблетите се превръщат в обикновен монитор…).
Независимо от всичко дори презаситен геймър може да намери достатъчно нови и интересни игри, които да му задържат вниманието поне за месец, а за всички останали таблетите ще предоставят безброй часове забавления.
Мисля, че все още игрите за таблети (а и смартфони) не използват пълния потенциал, който предоставят спецификите на тези устройства. (Преди около месец ми дойде идея за игра, която така ме грабна, че два дни и две нощи само за това мислих. В момента в който свърша със сегашния проект ще започна работа по нея.)
Предимства:
 • дава възможност на хора, за които това е първия компютър да навлязат в света на игрите.
 • дава възможност за създаване на изцяло нов тип игри, които да използват специфичните за таблетите характеристики.
Недостатъци:
 • слаба видеокарта;
 • невъзможност за адекватно управление на класическите типове игри.
Оценка: ОК
1.6. Гледане на видео
Тук нещата могат да се разделят на двe области:
1.6.1. Кратки видеоклипове (като тези в Youtube)
Това до голяма се припокрива с броузването с тази разлика, че няма проблеми с шрифта.
1.6.2. Филми, сериали, шоута
Според това изследване 56% от таблет потребителите гледат цели телевизионни шоута и програми, а 55% гледат пълнометражни филми. Това на пръв поглед изглежда малко странно: как, при наличието на телевизор за всеки (говорим за US), някой би предпочел да гледа филм на 10″ при положение, че разполага с поне 21″ телевизор? Отговорът се оказа много прост: за да гледаш точно определен филм на TV, точно когато ти се иска трябва да отидеш да наемеш/купиш DVD, докато в случая с таблета -- пускаш си NetFlix, избираш си филма, плащаш и можеш да го гледаш веднага. С навлизането на smart/connected TV това предимство на таблетите до голяма степен ще бъде заличено.
Донякъде е странно, но за пазара в САЩ тази област се смята за едва ли не по-важна от игрите, защото повечето потенциални потребители хабер си нямат от компютри и игри и е важно да им бъде показано това приложение на таблетите с цел да бъдат мотивирани да си купят.
Недостатъци:
 • много по-малък екран спрямо телевизорите и дори декстоп PC-та;
 • ниско качество на звука.
Предимства:
 • по голям екран от смартфоните при подобна мобилност.
Оценка: Неутрална
1.7. Пазаруване
По принцип, това би могло да се включи в категорията на сърфирането, но е отделено по две причини: 1. Може да се извършва не през браузер, а през специално написан за целта app. и 2. Представлява специфична дейност, имаща директен финансов ефект.
За съжаление данните в тази област са противоречиви. Според това изследване, хората намират за по-лесно да пазаруват през desktop PC-тата си, а според това от таблетите. При всички положения, поне според мен, съществува сериозен риск по отношение на сигурността породен от едновременното вкарване И записването на разплащателни account-и в таблета и това, че той може да бъде разнасян навсякъде и съответно е доста по-вероятно да бъде загубен или откраднат.
stablet -- station tablet -- вързан към PC. Работи на пълни обороти само около ПЦ.
Недостатъци: рискове по отношение на сигурността (спрямо дескто PC)
Предимства: възможност за създаване на специфични app-ове, които да предоставят на потребителите специфични визия и усещане при пазаруване.
Оценка: Неутрална
pasive docking station -- wireless router + charging + keyboard + usb + sound
stablet -- таблет, който работи заедно с station (като станцията може да е PC)
[Следва продължение]


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image