Това е само началото

Публикувано / posted 2011-09-25 в категория / in category: Некои съображения
  

Изключително сериозните събития в Катуница, за добро или за лошо, вероятно са само началото на разреждането на напрежението, което се е натрупало в обществото. Накъдето и да погледна виждам много фрустрирани, изнервени и агресивни хора, които са на прага на търпението си. Това напрежение не е от вчера, а се трупа в последните 20 години и се дължи на нарастващите беззаконие и анархия, които са достигнали такива мащаби, че единствения останал начин за постигане на някакъв ред и справедливост е самоуправството и ако "държавата" не се вземе в ръце, точно такива прояви ще зачестят и ще стават все по-големи по мащаб, докато в един момент нещата не излязат тотално от контрол.

Искам да се обърна към така наречената политическа класа, към ръководствата на всички партии, които са били на власт последните 20 години:

Измет проклета родоотстъпническа,

Имахте 20 години да крадете, да се оядете и забогатеете и вие добре се справихте. Време е обаче вече "прехода" да приключи и да се въведе ред и законност в държавата, защото нещата отиват натам, че скоро може да се появи гилотина пред Народното събрание и вашите глави да се търкалят по жълтите павета.

Разберете, няма кой да ви спаси -- съсипахте полицията до степен, че дори децата наричат полицаите смешници. Съсипахте армията до такава степен, че ако днес станат размирици и се наложи да се намеси, ще минат две седмици преди да успее да докара 1 танк и 10 газки до центъра на София.

Преди около две хиляди години в Китай Джугъ Лян е написал следната мъдрост в “Шестнадесет правила за разумно управление”:

"Поощрявай народа да се занимава с земеделие, не отнемай на простите хора онова, което им е нужно, за да си вършат работата, не лишавай хората от средства за съществуване. Така държавата може да стане богата, а народът мирен. Защото хората не се огорчават от това, че са бедни, а от това, че не живеят спокойно."

В България изключително малко хора живеят спокойно, защото:

 • не можеш спокойно да отидеш на работа заради претъпкания, смърдящ и потрошен градски транспорт и чудовищните задръствания и джигити на рояци, ако тръгнеш с кола;
 • не можеш спокойно да развиваш бизнес, защото заради царящата навсякъде анархия всеки прави каквото си иска и съответно е непрекъсната борба с държавна и общинска  администрации, данъчни, ХЕИ, пожарна, монополи, нелоялна конкуренция…
 • не можеш спокойно да напазаруваш, защото заплатите са прекалено ниски и постоянно трябва да се правят компромиси с елементарни неща;
 • не можеш спокойно да се наспиш, защото съседното полу-законно заведение надува музиката до посред нощ и като извикаш полиция те сядат да пият по една ракия "заведението черпи"
 • не можеш да гледаш телевизия спокойно, защото по новините има прекалено много негативни репортажи от страната -- постоянно безумни катастрофи, брутални убийства, педофили…
 • не можеш спокойно да си караш колата, защото е дупка до дупка, джигит до джигита;
 • не можеш да си спокоен за децата си, защото първо проблеми и рушвети при раждането. После проблеми и рушвети при детските градини. После неадекватни учители в гимназиите и дилъри в двора на училището. После тотално безполезни и безсмислени университети.
 • не можеш да си спокоен за здравето си, защото системата на здравеопазването се е превърнала в поредния корумпиран и безхаберен пъкъл;
 • обобщено, човек почти за нищо не може да е спокоен, защото няма едно нещо в тази държава, което да работи както трябва
Могат да бъдат изброени още много неща… Напрежението се трупа…
От ден на ден, нещата вместо да се оправят, те се влошават. А и зима тепърва идва.
Дами и господа от политическата класа, време е преходът на приключи и да се въведе ред в държавата. Ако започнете с това още от утре може и да ви се размине на принципа за "бития -- бит, …". Ако обаче решите да се разсейвате и да я карате както досега, нищо чудно следващия месец да има (справедлив) погром вече в някой по-голям град, по-следващия -- в Пловдив или Варна, по-по-следващия в София. Помнете, не са необходими много хора -- 3000-4000 в София и още 15-20 хиляди в различните населени места по страната (100 тук, 200 там…) и ето ви революция. А със сигурност хората, на които тотално им е писнало от това, че не могат да живеят поне малко-от-малко спокойно са много повече.
Искам да помоля всички, които четат тази публикация: ако и на вас ви е писнало и смятате, че е крайно време да станем нормална държава с ниска корупция, работещо правораздаване, работещи институции и най-вече -- да живеем по-спокойно, моля ви: напишете и вие какво смятате по въпроса във вашия блог, tweeter, Facebook / Google+ или просто оставете един коментар тук пък бил той и само "Искам да живея в нормална държава". Важно е да покажем на политиците, че търпението ни е на изчерпване.
Мир.

4 Responses to “Това е само началото”

 1. pavlevcheva says:

  podkrepiam.

 2. ПреславКК says:

  Не знам за последните 20, но на мен последните 5 ми се скъсаха нервите отвсекъде. Откраднаха ми колата. Вилата я обираха поне 10 пъти. Жена ми я блъснаха на пешеходна пътека миналата година и още обикаляме по болници и всеки вика дай.

 3. Джоров says:

  всичко това хубаво ама само си пишете и нищо не правите а трябва действие!

 4. Огнян says:

  @джоров
  Добре щеше да е да споменеш какво "действие" според теб трябва има…
  Отделно, ако беше оставил валиден email можех да ти пратя какво да се действа.
  (важно уточнение: (все още) не раздавам по калашник, 4 пълнителя, каска и манерка на всеки коментирал в блога, който казва паролата "трябва действие" :-) )

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image