Интернет и граматиката

Публикувано / posted 2007-12-17 в категория / in category: Некои съображения
  

rechnik.jpgСъс сигурност сте забелязали каква неграмотност цари по форумите и коментарите под статии в новинарските сайтове. Не говорим за запетайки, пълен член и правилна структура на изречението. Става дума за безобразното бъркане на елементарни думи.

Сега, аз откровено си признавам, че не съм 100% (даже 90% (да не кажа 80%)) акуратен в поставянето на запетайки. Пълен член да слагам правилно -- ами проблем си ми е нерядко. Лошото е, че напоследък усещам как от четене на неграмотни писания започвам и аз да правя елементарни грешки в правописа. В момента се сещам за "бурдюр" :-). Добре, че това се случва в ICQ и приятелят, с когото говорех, веднага ми се присмя, та се наспеших и измъкнах правописния речник от рафта и сега ми стои "на една ръка" разстояние (въх, написах първо "разтояние"… трагедия…). Препрочитам си началното описание на граматиката и най-вече правилата за запетайки. Като човек програмист, минал през безпощадната граматика/синтаксис на няколко програмни езика си мислех, че няма да е трудно да запомня всички правила, но не би.Има21 (преброих ги набързо, не гарантирам за точната бройка) правила и около 15-20 изключения към тях. Отделно -- не са достатъчно точно, кратко и ясно дефинирани (като в RFC :-)). Отделно -- някои се припокриват и си влияят взаимно. Лудница! Явно ще отнеме известно време, докато си върна "формата", която имах "'га бях" на 16 (и когато все още учех БГ език и литература и когато пишех SF разкази (и имах необходимата мотивация да науча правилата (ама вложени изрази в скоби правя добре, а? ;-) ))).

Друг (шибан) проблем по отношение направилното писане и изказ ми се появи покрай научаването на английския. Към момента го докарах на достатъчно добро ниво -- мога да гледам филми без субтитри (техническа литература си чета без проблем поне от 2 години насам). Лошото е, че нещо почнах да си бъркам словореда и наскоро приятел ми се присмя:

[22.11.2007 г. 20:06:48] Ognyan Bankov says: da wzima rushweti gabi trqbwa :)

[22.11.2007 г. 20:15:36] Gabriella & Tommy says: ti da ne si master joda 

:-)

Не, в английския няма такъв словоред. Просто нещо мозъка ми започва да композира изречението по един начин, по средата решава, че така не е ОК и сменя тактиката и в резултат се получават неща като горното.

Чатовете също са голям фактор във влошаването на правописа -- човек не мисли много-много и в бързината дращи каквото му дойде и както му дойде. Напоследък на инат съм решил дори и в чат да се старая да пиша граматически правилно, белким ми влязат правилата в дебелата чутура. За целта си държа правописния речник наблизо до мен, под надлежна охрана:

ohrana.jpg

Забележка: Когато котка пазарува фотоапарат, не гледа дали има функция "червени  очи". Гледа дали има "зелени очи" ;-)


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image