Извратената коледа

Публикувано / posted 2007-12-17 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения
  

red_gift_box_400.jpgДнес обикалях по магазините за подаръци. Набързо накупих разни неща за семейството -- при нас традицията е подаръците да са малки и практични, така че не беше проблем да намеря подходящи. Направи ми впечатление, че дори и в понеделник сутрин магазините бяха пълни с народ, който пазаруваше като луд послучай коледа. Имаше млади семейства, които се препираха какво да купят на близките си: "Неее, няма да им вземаме система за домашно кино, те миналата година ни подариха само кафе-машина и то евтина."; "Дай да им вземем нещо по-обемисто, но по-евтино"; "Не можем да се излагаме само с един подарък. Дай да им вземем и от тия уискита в кутия с две чаши и после ще отидем и до Метро да потърсим нещо и там.". Подобни реплики се чуваха от всички страни.

Сега, както и преди съм казвал, аз не съм религиозен, но все пак ми се струва, че трябва да има по-голямо уважение към коледата. Не уважение към бога или подобни щуротии, а уважение към празника и това което той въплъщава -- дали ще е събиране на семейството или събиране с приятели, важното е, че има събиране с близки хора, в празнична обстановка и възможност за изолиране на малкък остров, наречен "Близост". Може да звучи банално, но в днешните забързани времена, доминирани от отчуждението и алчността има нужда от такива спокойни оазиси, където човек може да се отпусне.

За съжаление, "народа" и това успя да прецака и не говоря само за БГ, ами за всички християнски държави.  Да вземем за пример братския хамерикански народ -- преди няколко дни гледах по новините за откриването на коледния сезон в САЩ. В деня на започване на коледните разпродажби магазините отварят 2-3 часа по-рано и затварят 2-3 часа по-късно. Въпреки това, много преди отварянето имало опашки от хора. Какъв олигофрен трябва да си, за да станеш примерно в 3 часа посред нощ и да отидеш да мръзнеш пред някакъв магазин?!?! И да речем -- ОК, нямаш пари и искаш да минеш по-евтинко, но в такъв случай -- не се изхвърляй, вземи по-малки неща.

Друго отвращаващо нещо е правенето на тънки сметчици от типа -- "Той ми подари миналата година еди-кво си, на мен не ми хареса, затова сега и аз ще му подаря нещо, колкото да отбия номера".  Всъщност това най-често се практикува от жените. Абе джанъм, коледа е бе, пичка ти лелина. Може ли да отделяш и 1 сек да мислиш подобни глупости…

В другата крайност е умишленото изхвърляне, за да се направи впечатление. Мои познати от две седмици умуват непрекъснато какво да подарят на кумовете си. Чуват се по 10 пъти по телефона на ден и обсъждат. Накрая купили една кристална ваза за 300 кинта. Днес обаче решили, че това не е достатъчно, защото видиш ли, кумувете им знаели, че те изкарват добри пари и можело да се обидят ако подаръкът е само това. Що за идиотщина… Аман от псевдоснобщина!

Друга незначителна, макар и досадна история е, че телевизиите още от първи декември си наслагаха към логотата разни камбанки, панделки, червени шапки с бели пискюли и т.н. Пичове, коледа е чак на 25-и. Не мислите ли, че цялата идея с коледните символи се изтърква и омръзва, докато дойде самия празник?

Коледата от празник на човешките ценности се превърна и тя в панаир на материалното.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image