Индианци?

Публикувано / posted 2011-10-16 в категория / in category: Други, Забавни, Некои съображения
  

Покрай писането на документация за проекти, които съм правил (най-вече за Tangra framework), а и покрай Андроид курса, който водих един сериозен проблем е "тревожил  моята душевност": как да представя информацията по начин, който е най-лесно разбираем. За съжаление, досега не съм си изработил някаква стабилна система, която да следвам. Нещата са по-скоро динамични, т.е. опитвам се да се поставя на мястото на тези, които ще четат документацията / слушат "лекцията". Основният проблем се състои в това, че явно шизофреничните ми способности не са достатъчно добри и ми е трудно да вляза в кожата на другите. Един от "триковете", който съм открил е, когато обяснявам на някого нещо и той трудно го разбира, когато в крайна сметка го разбере да го накарам да го обясни на някой друг с негови думи и по неговия си начин. Забележително е как успяват да преработят информацията и да я представят по един изключително опростен и лесен за разбиране начин. Оттам-нататък мога да използвам техните обяснения буквално "Copy & paste", когато се наложи да обяснявам нещата на накой друг.

Следващия колаж представлява записките на баща ми (72 г. (да уточня предварително, че не е капитан Керът Айрънфаундерсън)) за това как се снима с цифровия ми фотоапарат (клик за пълен размер).

Първоначално изглежда забавно, но знаете ли каква е разликата между тези записки и упътванията, които идват с 95% от технологичните джаджи? Гледайки записките много повече хора могат да разберат как се работи с джаджата, отколкото, ако се опитват да разберат безобразно написаните упътвания (който в частност в БГ са още по-зле, защото много често превода е отвратителен и очевидно направен само с цел да се отбие номера).

Станало е практика да наричаме хората, които не се оправят с техниката "индианци" или с пренебрежителното "юзери", но всеки, който някога е създавал сайт/софтуер/джаджа  знае, че всъщност проблемът не в потребителите, а калпаво свършената работа от дизайнери, програмисти, документатори и т.н.

Елегантната изчистена простота на тези записки може да послужи за отправна точка и дори вдъхновение на всеки, който започва да пише документация.

Естествено, ще се намерят хора, които да кажат нещо от сорта: "Тъпите юзери сами са си виновни. Да вземат малко да се напрегнат и ще се научат как се работи."

Един цитат от Бьорн Строустроп (създателят на C++):

"Няма нищо лошо в това да си средностатистически потребител. В областите, в които не ми се налага да бъда експерт, предпочитам да съм най-обикновен средностатистически потребител."

Това са думите на човека, който е написал тази книга, която дава възможност на всеки, който се смята за прекалено умен, да се опита да я прочете и разбере в дълбочина, което пък от своя страна е най-добрия начин човек да се почуства поне уекичко тъп :-).

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image