Интернет залаганията и свободата на мрежата

Публикувано / posted 2011-12-03 в категория / in category: Кристалната топка, Некои съображения
  

Преди няколко дни беше внесен в парламента за първо четене Закона за хазарта. Едно от интересните неща в него е опитът за борба с залаганията в чуждестранни сайтове, който водят не само до изтичане на национален капитал, но и до пропуснати ползи от неплатени от операторите данъци. Според различни оценки става дума за между 200 -- 600 милиона лева на година.

Това, което ме притеснява в закона е: "интернет доставчиците трябва да прилагат филтриране на сайтове, в които лица без лиценз предлагат хазартна дейност, както и да ограничат достъпа на потребителите до подобни сайтове." Реално погледнато, скрито зад добрата идеята да се спре изтичането на валута, това е опит да се направи прецедент и да се въведе цензура в Интернет. Веднъж наложена както организационно, така и като оборудване, тя по-късно може да бъде много лесно разширена, използвайки нов благовиден предлог и така малко-по-малко да настигнем братски Китай и неговия Great Firewall.

Практическият проблем с филтрирането е, че не е толкова просто да бъде постигнато ефективно. Още отсега може да се предвиди, че "играчите" много бързо ще се научат как да заобикалят "филтрите".

Юридическият проблем с филтрирането е, че е, както пише в тази статия: "ограничаването на достъпа до определени сайтове е дейност, която попада в термина „общо наблюдение", което е забранено от европейското законодателство."

Ако целта е наистина да се намалят залаганията в чуждестранни хазартни сайтове (които най-често са регистрирани по разни офшорни зони, т.е. извън юрисдикция на ЕС), а не да се приберат едни тлъсти рушвети от тях и да се хвърли прах в очите на обществото, ето няколко идеи как това да стане:

  • чрез прекъсване на паричния поток. Това ще изисква да се задължат банките да следят за преводи от сметките на такива сайтове към сметките на българските граждани. В общия случай това, най-просто казано, ще е един скрипт, който да се пуска веднъж дневно (като част от фамозните "вечерни процедури") и който просто да прави търсене за определен текст в основанието на превода или съпоставка с предварително дефиниран списък от сметки на хазартните сайтове (който лесно може да бъде съставен с няколко временни регистрации, влагане на средства и след това изтеглянето им). Който го "хванат", че получава пари -- вече трябва съд да издаде заповед за "подслушване" на неговото конкретно IP и след това, когато има събрани вече достатъчно доказателства -- да му конфискуват цялата преведена сума + една солена глоба. Същото вероятно може да се приложи и при "зареждането" на account-ите със средства, т.е. при превеждането на пари от физическите лица към сайтовете за хазарт (което е по-добрият вариант -- т.е. да се спрат парите преди да са излезли от страната, но може би ще е по-трудно за реализиране).
  • на пазарен принцип -- на пръв поглед изглежда изключително учудващо, че досега няма български сайт, който да може да се конкурира с чуждестранните.
  • чрез забрана на рекламата на хазартни игри по медиите на същия принцип, както за цигарите.
Full disclosure: Един от проектите (web + android), по които работя в момента, може да се "изроди" частично в система за online микрозалагания, т.е. имам личен меркантилен интерес чуждестранните сайтове да бъдат "спрени".

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image