Геноцид = хуманност?

Публикувано / posted 2011-12-06 в категория / in category: Некои съображения
  

Имате примерно една държава с население 10 милиона. В нея имате мнозинство от една раса (или етнос) от 9 милиона и малцинство от друга раса от 1 милион.

Случва се сериозен катаклизъм. Примерно изригва голям вулкан, който води до глобална зима за десетки години или пада голям метеорит със същия резултат, или просто настъпва (мини)ледников период. Настъпва тотален масов глад, държавите колабират, обществото се разпада и цари пълен хаос. Всеки се бори за оцеляване със зъби и нокти.

Опитвайки се да оцелее, малцинството се групира по расов признак (защото това се явява най-силния разграничител на свои-чужди) и започва да избива най-близките представители на мнозинството, за да им вземе храната и другите ресурси. В един момент мнозинството вече вижда, че ако не вземе мерки ще бъде изтребено до крак и също се организира и напада малцинството. Поради по-голямата си численост, в крайна сметка, мнозинството побеждава и изколва до крак малцинството, за да реши проблема веднъж завинаги, т.е. провежда класически геноцид. Крайната сметка е примерно следната:

 • представители на мнозинството, убити от малцинството, за да им бъдат заграбени ресурсите -- 500 хиляди.
 • представители на мнозинството, загинали във битките с малцинството при провеждането на геноцида -- 200 хиляди.
 • представители на малцинството загинали общо -- 1 милион.
И сега:
Ако приемем, че:
 • има нулев прираст на населението;
 • някакъв катаклизъм неизбежно рано или късно ще се случи (това не мисля, че подлежи на съмнение, най-малкото: ледниковите периоди са циклични и следващия наближава, Йелоустоун е готов да "цъфне", метеорити -- колкото щеш и т.н.).
Какво според вас е по-хуманно:
 1. Да бъде проведен геноцид утре и крайната сметка на загубените животи да е общо 1 милион ИЛИ
 2. Да бъдат оставени нещата на естествения си ход и след 10-100-1000 години, когато катаклизмът настъпи да бъдат загубени 1,7 милиона живота, от които 700 хиляди от "своите", възможно е да е дори вашия собствен / на децата ви /  внуците ви / правнуците и т.н.
???

4 Responses to “Геноцид = хуманност?”

 1. ivan says:

  Оги, само китайците да не те разберат погрешно. Щото май те са "мнозинството" на земята.

 2. Огнян says:

  Хм, то първо зависи кое е "правилно" и кое "погрешно"…

 3. ivan says:

  Идеята ми беше, че в поста като че ли говориш от името на мнозинството, а като Българи, ние сме едно такова малцинство (накуп с все емиграцията сме по-малко от турците само в Истанбул, а за китайците да не говорим), което при твоите сценарии все е от губещата страна. Така, че аз съм твърдо против геноцида, а каквото има да става ще си стане.

 4. Огнян says:

  Аха, разбрах те сега. Не, публикацията е чисто хипотетична, неутрална спрямо, която и да е държава, раса или етнос.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image