Най-добрата подложка за мишка

Публикувано / posted 2011-12-09 в категория / in category: Прегледи, Техника
  

Накратко: през годините съм изпробвал десетки и десетки различни подложки за мишка. Наскоро попаднах на модел, който е по-добър от всички с които съм работил досега. Марката е Hama, моделът се води Laser mouse "Fruit" mousepad, струва смешните 3,19 лева в Технополис, можете да го намерите също така и във фирма Вали. Има го с картинка на лимон или ягода.

Подробно:

Ако имате кофти подложка не само, че ежедневно ще се дразните от неудобната работа с нея, но може да си докарате сериозни здравословни проблеми. Особено уязвими в това отношения са децата, които прекарват дълги часове, играейки на компютъра -- там натоварванията не само, че са много по-интензивни, но има и допълнителен проблем, че са непрекъснати за продължителен период от време. Много хора правят грешката да си купят хубава / скъпа мишка и да я използват с лайняна рекламна подложка за мишка, която се мести, "прескача" и протрива. Това е все едно да си купиш ферари и да го караш по черен път с коловози.

Години наред предпочитах платнените подложки с дебела гумирана основа. Причините за това бяха:

 • създават усещане за мекота и плавност;
 • лятно време попиват потта и го няма това хлъзгане, което се получава с обикновените "лъскави" падове, когато се понамокрят;
 • заради гумираната основа прилепват добре за бюрото и не се местят с мишката при по-резки движения.
 • работят добре със всякакви оптични мишки, включително и лазерни (за разлика от "лъскавите", които нерядко създават проблеми).
Преди около година вярната ми Logitech MX600 започна да дава проблеми в единия от бутоните и се наложи да я пенсионирам. Тъй като тогава не успях да намеря безжична мишка, която да ми харесва се наложи да си купя, уж като временно решение, една RX1500. Оказа се обаче, че имам сериозен проблем -- крачетата и не бяха толкова гладки като на предишната и съответно имаше доста по-голямо съпротивление на движение при работа с платнена подложка. Известно време се мъчих да работя  така, но не извържах особено дълго, защото айде работата -- как да е, но от дъжд на вятър играя на игри и там проблемът се оказа много сериозен -- след около час игра ръката ми се изморяваше до степен да ми трябва да почина поне 10-15 минути. Оттам се започна една епопея с изпробване на всякакви подложки -- като се почне с всичките рекламни, които намерих из къщи и се стигне до  "маркови", които съм купувал навремето за "маса" пари. В крайна сметка при едно ходене до Технополис по случайност попаднах на подложки Hama и напазарувах от различните видове по една бройка. След като работих повече от месец с тази на снимката, мога категорично да дакларирам: "Сметам дека, по-убава подложка от тази НЕМА". Предимства:
 • тънка е. Няма и 1 мм, което е много добре, защото не трябва да си кривите китката наобратно, както става с дебелите подложки;
 • Не се мърда неволно. Има прилепваща основа -- долната част на мишката е с някакво специално метализирано покритие с миниатюрвни вдлъбнатини ( които май служат като вендузи). Веднъж като я сложите на бюрото (трябва да е с гладка повърхност) и я натиснете тя залепва добре и не се мърда. Ако решите да я местите -- просто я подхващате от единия ъгъл и я отлепяте. Няма никакви лепила или подобни неща, просто самото метално покритие "залепва" към гладка повърхност (трябва да е чиста).
 • "бърза" е. Съпротивлението между повърхността на подложката и крачетата на мишката е много ниско и съответно мишката се мести с много малко усилие, което води до ниско натоварване при продължителна работа или игра.
Сравнение с други подложки:
 • спрямо евтинджос рекламни подложки -- разлика от земята до небето.
 • спрямо среден клас подложки, които се продават по компютърните магазини -- около 20-30% по-малко съпротивление, поне два пъти по-добра прецизност на движение;
 • спрямо платнени подложки -- около 50% по-малко съпротивление;
 • спрямо геймърски подложки -- около 10-20% по-ниско съпротивление и общо взето същата прецизност;
 • спрямо висок клас геймърски подложки -- почти същото съпротивление и почти същата прецизност, но на 1/30 от цената.
Горещо ви препоръчвам ако имате деца, които трудно се отлепят от игрите и искате да им запазите здравето -- първо им купете мишка Logitech, след това една такава подложка и ЗА БОГА: не им вземайте бюра с плъзгаща се и прибираща се под плота поставка за клавиатурата -- oт това по-вредно няма.
P.S. Ето снимка и на другата разцветка (неразопакована):
[Редакция] Оказа се, че все пак тези подложки имат един сериозен бъг: след около 2-3 месеца работа се деформират и започват да се самоотлепят. Това вероятно се дължи на двата разлини полимерни слоя, които явно имат различно термично разширение или стареене и подложката започва да се "навива". Като се има предвид ниската цена това едва ли е голям проблем. На година ще отида 12 лева за падове. За по скръдзавите спестовните има и друго решение -- залепяте го отгоре на някоя стара подложка и готово.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image