Smart-TV = Смърт-за-TV?

Публикувано / posted 2012-01-06 в категория / in category: Кристалната топка, Некои съображения
  

Google TV, както и Apple TV, както и всякаквите там WebTV, NetTV и други подобни недоразумения напоследък биват наричани обобщаващо SmartTV.

SmartTV се предполагаше да обедини в едно телевизора, компютъра и интернет, като в резултат се получи едно ново съвършено ангелско устройство, което да предостави на хората качествено ново изживяване. Резултатите, обаче се оказаха доста незадоволителни и в момента разполагаме с десетки безполезни устроства, които се въргалят в прашни шкафове, захвърлени там от ядосаните си собственици. Най-известните примери за това са: Logitech Revue и Apple TV.

 

Какво се обърка?

Според мен, на първо място стои това, че тези устройства не бяха проектирани така, че да отстранят или заобиколят най-големите недостатъци на телевизията, а именно:

 • в стремежа си да достигнат до максимална аудитория телевизиите се "целят" в най-малкото общо кратно, т.е. най-големите малоумници и в резултат повечето програми са дебилни.
 • програмата е "насечена" от голямо количество реклами, което е изключително досадно.
 • програмате е…мхм… програмирана, т.е. предварително зададена. Трябва вие да се съобразявате и да се напасвате към нея. Ако сте се прибрали към 20:45 няма как да си пуснете веднага да гледате актуална емисия новини. Ако ви се догледат анимации в 12 часа вечерта -- няма как, защото Cartoon Network спира в 22.
 • в резултат на горните неща се получава така, че дори при наличието на 100 канала нерядко човек не може да намери дори един, който да става за гледане.

Доколкото мога да преценя, проблемът идва не от малоумни инженери, а от телевизиите и филмовите компании, които просто не искат да се променя статуквото, за да могат да продължат да си печелят на спокойствие (не случайно Google решиха да продуцират собствено съдържание).

Как бъдещите SmartTV могат да променят това:

 • моделът на финансиране на телевизиите ще се промени от базиран на рекламни приходи на базиран на директни приходи от зрителите на принципа "плащаш само за това, което гледаш, колкото гледаш". При обикновената телевизия няма как да се отчете, кой какво и колко е гледал. При SmartTV, това ще се отчита просто, защото вие ще трябва да го "свалите" от сървъра;
 • след като телевизиите вече не са толкова зависими от рекламите, те ще могат да се специализират към дадена аудитория и да определят различна "ставка" за гледане за различните предавания;
 • човек ще може да избера какво да гледа и кога да го гледа;
 • чрез интеграция със социалните мрежи ще може да се разреши проблема с избора какво да се гледа. Примерно ще можете да видите какво са гледали приятелите ви напоследък и как са го оценили и на тази база да изберете.
 • гледането на телевизия може да бъде multiplayer, т.е. да гледате едно и също с приятелите си, всеки от вкъщи си, по едно и също време и да го коментирате "на живо". Това би било особено подходящо примерно за мачове.
 • на принципа на книгите-игри могат да се появят предавания-игри, където вие избирате как да се развие действието.

Някои пророчества:

 • промяната на модела на финансиране ще доведе почти до изчезване на сегашния тип "монолитни" телевиизии и ще доведе до трансформирането им в множество продуцентски къщи, всяка от които специализирана в своя ниша.
 • Ще се появят uberпродуценти или "компилатори на съдържание", които ще събират "продукцията" на различните продуцентски къщи в "пакети".
 • "Разпространение на телевизионен сигнал" ще превърне в израз-анахронизъм. Дори малкото останали телевизии, ще стриймват по интернет. Класическите кабелни компании, които в момента са едновременно доставчик на ТВ сигнал и интернет доставчик ще се станат "само" интернет доставчици.
 • Доставката на съдържание ще се осъществява на принцип много подобен на сегашните торенти с наличието на "кеширащи сиид сървъри" (кси сървър или просто "кси") близо до потребителите, т.е. ще има такива във всеки вход (и ще бъдат с размера на цигарена кутия) и те, използвайки алгоритми за предсказване, ще се опитват да предугадят какво ще гледате и ще го изтеглят предварително. Отделно ще служат за препредаване на живите предавания като футболни мачове, т.е. ако 20 човека в даден блок гледат един и същ мач няма и 20-те да теглят от централния сървър, а кеширащия сървър ще тегли от централния един единствен път и после ще препредава към 20-те човека.

 

 


8 Responses to “Smart-TV = Смърт-за-TV?”

 1. MilenG says:

  Аз има устройство с GoogleTV ($70 от Китай). То просто добавя един андроид на телевизора. Децата си играят на игрички, а аз и жена ми си пускаме клипове, снимки и разглеждаме страници. Единствения доп. разход беше една безжична мишка.

  Чудя се, защо тези устройства не се продават масово по нашите магазини.

 2. Огнян says:

  Вероятно, защото никоя от големите фирми не е направила рекламна кампания в БГ и да запознае потребителите, че има "такова животно" и да създаде търсене…
  BTW, тази публикация по-принцип трябваше да е за Google TV 2.0 и включването на Marvell към инициативата с доста добра SoC. Сега от 10 януари започва изложението CES в Лас Вегас и там се очаква да представят доста устройства с Google TV 2.0

 3. ivan says:

  По нова година се "запознах" с новия телевизор на шурея -- Samsung 3D със SmartTv -- това си е точната търговска марка. Понеже беше чистак ново и понеже аз се "занимавам с компютри" имах честта да го настроя (честно казано въобще не се дърпах -- беше ми интересно). Телевизорчето си има WiFi -- свърза си се с Internet, ъпдейтна си софтуера за 10-на минути и си изкара един приличен избор от приложения -- от прогнозата за времето до skype, youtube, броузер (кофти се пише с виртуална клавиатура с помощта на стрелките на дистанционното ама нейсе). Комплект вървял и безплатен абонамент за 1 месец към някакво pay per view.
  Имаше и протокол с който можеш да си гледаш (слушаш) каквото имаш на другите компютри в локалната мрежа (вкл. мобилни телефони), а имало и андроид (вероятно и iphone) app за дистанционно управление (също смарт).
  Aз стигнах до youtube и само това да беше пак си заслужава.
  Честно казано висна ми ченето -- LED + 3D + WiFi + SmartTV за цена на каквато вървяха в края на 2010 "прости" LCD Full HD телевизори.

 4. Светльо says:

  Дано да си прав за нещата, тъй като аз съм се отказал от телевизора поради наличието на много реклами и безсмислени предавания.

 5. Fil says:

  Странно че точно секунда преди да прочета този пост четох че Canonical ще обяви Ubuntu TV на CES.
  Между другото освен многото хубави неща на интернет-телевизията и съответно smart-tv-то, има и някои обезпокоителни.
  Защото умният телевизор, който възпроизвежда поточно от интернет неща, избрани от потребителя, знае какво гледа потребителя. И за разлика от стандартната телевизия тук каналът е напълно двупосочен. И горните две твърдения могат да се синтезират така:
  2+2=1984 :-D

 6. Огнян says:

  :-))))
  Мдам, натам отиват нещата.

 7. VAL says:

  Едва ли описаното по-горе ще се случи (или поне скоро)! И сега съществува такава услуга, при това широко рекламирана в последните години "Netflix" -- тук -- в Щатите се очакваше тази компания да направи революция в телевизията, но се оказва, че почти никой не ползува услугите й. Преди няколко дни съобщиха, че компанията е пред фалит и причината за това е, че при системата "pay per view" сметките стават главозамайващи… Така, че … едва ли…

 8. Огнян says:

  @VAL
  Доколкото знам, Netflix направиха няколко големи грешки предишната година, като най-големите бяха: 1. Опитът да се раздялят бизнесите с физически dvd и наема на филми по инет; 2. Увеличаването на цените. От време на време гледам CNBC и там ги направиха на нищо заради тези неща, акциите им бяха паднали с 60+%, абонатите бяха започнали да намаляват бързо.
  В момента тенденцията се е обърнала, абонатите отново нарастват и акциите скочиха с 30+% само от нова година насам.
  По принцип, поне според мен, Netflix не са правилния модел, защото както се случва и в момента, производителите на съдържание постоянно ги изнудват за по високи цени и и Netflix е поставен пред дилемата или да си намали марджина на печалбата или да вдига цените за крайните потребители (с което ги отплъсква).
  Чудното за мен е защо самите големи филмови компании (или по-скоро големите дистрибутори) не са направили собствени системи за доставка на съдържание по инет. Не е като да нямат пари за това, вероятно по-скоро става дума за нормалната за тях инерция и страх от новите технологии.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image