Андроид срещу iOS. Моментно състояние на религиозната война.

Публикувано / posted 2012-01-11 в категория / in category: Android, Некои съображения
  

Според последните данни от Gemius за България, които са налични ето тук Андроид заема 0,29% от обема на "page views", а iOS има 0,24%, т.е. Android вече води с 20% разлика.

Ако цъкнете на "Mobile devices models", изтеглите си статистиката на файл и групирате на база операционна система, както съм направил съвсем грубо тук  резултатът е: iOS 37,9%, Android 32,5%, Nokia 14%, т.е. оттук излиза, че iOS все още води, което е в противоречие с предишната статистика. Най-вероятно това се дължи на липсата на данни за повечето от "по-екзотичните" Android устройства, които са над 200. Всяко едно от тях вероятно има нищожен дял, но събрани заедно вероятно ще съберат липсващите проценти.

Некои съображения:

  • според данни на Nielsen online, които можете да видите тук, най-посещавания мобилен сайт в България е abv.bg. Доколкото мога да преценя от методологията на изчисляване на статистическите данни Gemius, става дума само за български сайтове. Повечето притежатели на Android използват gmail, а не abv за поща и оттук следва: дали статистиката не е доста изкривена в полза на iOS поради това, че gmail не е български сайт?
  • По мои наблюдения потребители на iOS са много по-активни при използването на устройствата си за browse-ване. Това е субективно мнение, но ако се изходи от него следва, че абсолютния брой потребители на Android в България е доста по-голям от този iOS, но поради по-ниската си web активност генерират приблизително същия трафик;
  • Покрай работата по сегашния ми проект ми се наложи да понаобиколя магазини за GSM-и и неформално подпитвах продавачите какво по техни впечатления е съотношението между продажбите на Андроид към iOS телефони. Отговорите варираха между 2:1 до към 10:1. Това е огромен диапазон, спрямо средната стойност (~5:1) отразява 100% потенциална грешка, но ето един факт, който донякъде обяснява нещата: в магазините, в които продаваха изобилие от евтини Андроид телефони съотношението клонеше към горната граница (10:1). В магазините, в които имаше само скъпи Андроид телефони (или имаше малък избор) -- клонеше. към долната.
  • Ако съберем заедно дяловете на Android и iOS от общия обем page views излиза:  0,29 + 0,24 = 0,53%, което е супер жалка история. Аз лично дори Opera не се опитвам да поддържам, която има значително по-голям дял… В момента много хора коментират разгорещено дали трябва да се създават мобилни версии на сайтовете. Според мен, ако се гледа на данните от чисто ROI гледна точки излиза, че поне в краткосрочен план няма смисъл от това.
  • Покрай двама мои приятели, apple талибани, имах възможността на зачета "Ябълковия коран", т.е. биографията на Джобс. Стила й ми напомни много на биографиите на Георги Димитров, Ленин и Брежнев, които ни караха да четем по татово време.

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image