Windows 8 и таблетите: стрелба по Apple?

Публикувано / posted 2012-01-19 в категория / in category: Android, Некои съображения
  

Тези дни излязоха изискванията, които Microsoft поставят пред производителите на таблети, за да им разрешат да слагат Windows 8.

Някои от тях изглеждат доста пресилени, други малко странни, но вероятно MS си имат основателна причина да ги дефинират така. Нека ги видим някои от тях:

 • " The border area should not be less than 20mm" -- по принцип съм фен на това изискване, защото все пак таблета трябва да има как да се хване удобно (и здраво) без да се пипа неволно по екрана. От друга страна толкова дебела гранична област прави таблета да изглежда грозно тантурест, което няма да се хареса на много хора, а и да не забравяме, че когато се гледат в магазина два таблета един до друг, обикновените потребители избират този, който изглежда по-добре, т.е. това много вероятно няма да е този с Win 8.
 • "must have five physical buttons: power on/off/sleep, rotation lock, Windows  button that can be felt, volume up/down button." -- и Гугъл имаха изисквания за еди-колко си хардуерни бутона, но с времето ги намалиха. Според мен същото ще се случи и тук най-малко ще отпадне rotation lock.
 • "The tablet must have at least one USB 2.0 port as well as integrated speakers." -- Това е пресилено изискване. Много хора, особено тези, които не използват таблетите за игри въобще не се нуждаят от стерео говорители. За тях дори една калпава пищялка, която да дрънне когато правят непозволено действие ще им е достатъчна. Отделно от това: доколко стереото в таблетите има смисъл (поне тези <= 10″)?
 • "must support minimum native display resolution of 1366*768" -- пресилено и според мен безсмислено. Много хора си купуват таблет, за да четат на него. Голямата резолюция е много хубаво нещо, но и по-скъпо. Значително количество потребители ще предпочетат евтин 7″ 800х600 android таблет.
 • "Microsoft also insists upon tablets ability to playback high-definition" -- пресилено и безсмислено в много случаи (също както горното).
 • "The slates and convertibles must also support magnetometer, gyroscope, three-axes accelerometer, ambient light sensor" -- хубаво е на табелата в магазина да има изписани, колкото се може повече неща, за да се впечатляват купувачите, но това ще доведе до по-висока цена и неконкурентноспособност спрямо андроид таблетите.

Доколкото мога да преценя, идеята на MS е да дефинират техните таблети като геймърска платформа -- висока резолюция + пълен комплект сензори за управление. Трудно е да се прецени доколко това е добра идея. От една страна, игрите са много добра мотивация за закупуване на такова устройство, но от друга си ограничават аудиторията до по-младите, да речем под 3о години и до по-платежоспособните. В момента, андроид таблет със сходни параметри е към 500 евро. Колкото и MS да субсидират таблетите с Win8 едва ли ще успеят да се ги направят много по-евтини и съответно да се преборят с по-евтината конкуренция. Дефинирайки толкова високи изисквания те заемат позиция за стрелба по Apple с всички оръдия. Поне според мен, андроид таблетите много скоро ще са доминиращи в ниския и средния сегменти (поради по-ниските им цени), а в високия явно ще се води ожесточена битка между iOS, Win8 и Андроид.

Некои съображения:

 • таблетите са наистина персонални устройства. Докато съвременните (уж)персонални компютри, особено в дома, се ползват "на караминьол", таблетите са нещо лично, т.е. всеки иска/трябва да има един. Едно четиричленно семейство ще има или:
  • 1 таблет за всички и той ще е от клас, който могат да си позволят, т.е. най-вече нисък (около 200 евро) (т.е. следвайки (временно) досегашния модел) или
  •  4 таблета, което означава, че ако трябва да се купят Win8 таблети за по 500 евро, това прави общо 2000 евро, което се съмнявам, че е посилно за повечето семейства дори на запад. При Андроид нещата не стоят толкова драстично: могат да се вземат 2 нисък клас за броузване и 2 среден за игра (общо към 1200 евро, което пак е много, но е далеч по-приемливо).
 • популярността на предишните модели Kindle показва, че има голямо търсене за евтини четци. Според мен има нужда от суперевтини Андроид таблети, които нямат никакви сензори.
 • стратегически погледнато, MS нямат особен избор. Заради Java-та Андроид е по-бавен като платформа за игри и съответно идеята Win8 таблетите да бъдат позиционирани като геймърски изглежда добра, защото се предполага да имат по-голяма производителност при еднакви хардуерни характеристики. Проблемът е, че във високия ценови клас основния враг не е Андроид, а Apple, а те имат достатъчно и преднина, и cash, за да издържат (и смажат) фронтална атака дори и от Microsoft.

Пророчества:

 • MS ще се опитат да откъснат парче от пазара на високия клас таблети. Apple ще ги изкарат с шутове оттам ;
 • MS ще свалят изискванията и ще се опитат да изместят Андроид от средния и ниския клас. Ще заемат 10-15%, което си е провал.
 • Crazy frog ще го махнат от поста на CEO на MS.

2 Responses to “Windows 8 и таблетите: стрелба по Apple?”

 1. bogdan says:

  интересни разсъждения ,много ще ми е интересно да видя дали наистина ще се збъднат .Има едно нещо обаче … мисля че interface-а на новата платформа на windows наистина е много интересен и ако го разработят правилно може и да успеят да се наложат ,плюс това ако интегрират успешно pc платформата с таблета ще нанесат доста тежък удар на Apple ,имайки предвид че windows все още имат огромен дял сред pc-тата .Така че със сигурност ни очаква една интересна година !

 2. Огнян says:

  Да, много зависи доколко и как ще се осъществи прехода от pc към таблети…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image