Демокрацията невъзможна

Публикувано / posted 2012-03-05 в категория / in category: Некои съображения
  

Днес попаднах на тази статия: Scientists Say People Aren't Smart Enough For Democracy To Flourish. Накратко става дума за това, че голяма част от избирателите просто не са достатъчно интелигентни, за да могат да оценят правилно кандидатите и техните идеи и в резултат на това се избират некомпетентни управници.

Отделно от това като добавим, че дори тези, които са достатъчно интелигентни за подобен анализ не разполагат с достоверни и достатъчно изходни данни (поради цялата дезинформация, а и инфомационен потоп преди избори)  и в крайна сметка излиза, че едно 95% от гласуващите си нямаме никаква шибана идея за кого и какво въобще гласуваме, което всъщност тотално компрометира изборния процес и поставя под сериозно съмнение легитимността на тази форма на държавно управление.

И кво шъ праим ся?


17 Responses to “Демокрацията невъзможна”

 1. Колкото и безнадеждно да е, поне да го докараме до нивото на държавите, където демокрацията работи по-добре.

 2. Иван says:

  @Комитата: И аз днес казах в един блог същото (макар и не за демокрацията, а за финансовите услуги) и ме изкараха чуждопоклонник. Чуждопоклонници или не, трябва да се стремим към по-доброто!

  Преди около седмица имаше изказване на Огнян Герджиков пред "Сега", в което той казваше че демокрацията на масите не е добра демокрация. Трагедията на масовата демокрация обаче е не толкова че всеки може да избира, колкото че всеки може да бъде избран. Имаме депутати, които нямат достатъчно багаж да произнесат думата "Кауфланд"; чудно ли е че гласът им не се чува в парламента (или където и да било другаде)?

 3. Огнян says:

  @Комитата
  Не съм сигурен, че там демокрацията функционира според замисъла. Струва ми се, че просто интересите на "едрия бизнес" там съвпадат в по-голяма степен с обществените. (отделен е въпросът, че в БГ едър непрестъпен частен бизнес трудно се намира)

 4. Ще правим това, което светът отдавна е открил и не знам защо се правят напъни да е различно. В Древна Гърция е имало средно по четири роба на един свободен човек. Защо си мислите, че днес е различно?

  А, да… "Робите" днес си мислят, че са "свободни". Това е разликата. Нямат метална верига. Имат друга.

 5. Огнян says:

  @Филип
  За съжаление си напълно прав…

 6. Иван says:

  @Филип Петров: За брой на днешните роби на 1 свободен човек бих избрал число над 4. Според проучване на глобална финансова институция, средният гражданин на западна демокрация може да изкара до 40 дни без заплата.

 7. Огнян says:

  @Иван
  Това за 40-те дни е супер информация. Точно такова нещо ми трябваше за една следваща публикация, която подготвям. Случайно да помниш кой е източника и евентуално линк?

 8. Че то човек напълно гол, бос и без храна ще изкара месец без проблем. А сега джобовете му са пълни с джаджи, хладилника е пълен също. Подценявате човека -- доста кораво животно е.

 9. Огнян says:

  @Филип
  Зависи какво разбираш под "изкара". По твоя метод те циганите цял живот изкарват така, че и по 7 деца отглеждат ;-)

 10. Говоря за катастрофа, пълен глад, мор. Магазините ги няма, помощ няма, храна няма. Да, месец ще си жив -- ще проядеш невероятни към днешния ден неща. Нататък -- който може.

  Водата е доста по-важна. Нея обаче я има все още в изобилие. Мръсна или не -- вода е.

 11. * и не, "циганите" определено не са в това положение. Нито са голи и боси, нито са без храна. Че мизерстват -- да, мизерстват. Но е далеч от "борба за оцеляване".

 12. Огнян says:

  Имах предвид, че под "може да изкара до 40 дни без заплата" най-вероятно се има предвид, че до 40 дни могат да изкарат без да се получи "cascade failure" в стандарта на живот.

  А иначе, за оцеляването при катастрофичен сценарий си напълно прав.

 13. "40 дни без заплата" за мен е пренебрежимо смешно. Няма да може да си плати сметката за телефона и няма да може да си обслужи кредита за колата? Голям праз…

  Всъщност толкова много хора поддържат изключително по-високо ниво на живот, отколкото реално заслужават, че този "cascade failure" можем просто да го приемем за "нещата си отиват на мястото".

 14. Огнян says:

  За добро или за лошо -- до голяма степен си прав…

 15. Че как не? Това, че нашето поколение е облагодетелствано да има родители, които не са преживявали реална война е просто добро стечение на обстоятелствата за самите нас. Исторически шанс и нищо повече. Редовно се случва в различни географски региони. Той не променя фактите. А те са, че колкото по-шарен е пуякът, толкова повече се дуе. Докато "не му дойде времето да бъде изяден". Обикновено умира дуейки се.

 16. Иван says:

  @Огнян: Става дума за огромна банка, базирана в Европа. Видях тези данни случайно преди няколко години в документ, насочен към определен тип заинтересовани финансови институции, потенциални партньори на банката. Не става дума за публични данни и за това не давам имена. Не можах да намеря друго по темата в мрежата, което е обяснимо.

 17. Огнян says:

  @Иван
  ОК, мерси все пак за информацията.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image