Интернет за жени

Публикувано / posted 2012-03-27 в категория / in category: Некои съображения
  

Един въпрос напоследък изключително силно тревожи моята душевност. Все си мислех, че малко-от-малко разбирам от Интернет и как и защо нещата се случват в него. Това беше докато преди няколко седмици не попаднах на този сайт: pinterest.com. Бях прочел за него в блога на един андроид програмист -- там се споменаваше в контекст, че гаджето му дотолкова се била влюбила в този сайт, че дори вече почти не влизала във facebook. Пичът обясняваше, че така и не разбрал каква е ползата от този сайт, но възлюбената му настоявала, че това било следващото "голямо нещо", което, казано на БГ жаргон, щяло да "избие рибата".  Викам си: "Абе, я да видим що за чудо е това".

Отидох на този сайт, огледах внимателно. Потребителите могат да си създават "дъски", по които да забождат снимки. Тези снимки може да са качени от тях или взети от дъските на други хора. Мотото на сайта е: "Пинтерест е онлайн дъска. Организирайте и споделяйте нещата, които обичате". Мноу убаво, но така и не разбрах, каква по дяволите е ползата от този сайт и защо някой би искал да го ползва. Все пак снимки може да си качваш и във facebook и разните му там Пикаса, микаса и т.н.

След месец-два  имаше репортаж за pinterest по CNBC, след време видях да го споменават по CNN, после пак по CNBC съобщаха, че разни инвеститори си били скубали косите, че били пропуснали възможността да инвестират в него. Викам си: "Брех! Абе, я да погледна пак".

Погледнах, пулих се, пулих се и пак стигнах до "WTF?!?!".

Интересен факт е, че 95% от потребителите на този сайт са жени. Очевидно в този сайт има нещо, което въздейства само върху техните мозъци. Изключително ми е интересно: Какво (по дяволите) е това, което прави сайта интересен за жените? Ще бъда много благодарен, ако някоя интелигентна дама ми го обясни логично и с простички думички, като за прост човек като мен.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Мъжете, които смятат да посетят сайта, да имат предвид, че той съдържа чудовищна и потенциално смъртоносна доза кифленщина спрямо която дори телевизонното предаване "Модерно" изглежда като сбирка на ултраконсервативно настроени бабички. Преди да насочите броузера си натам е препоръчително да сте на поне три ракии, да сложите оксиженистка маска и едната ръка да я държите на щепсела на компютъра за всеки случай (eject, eject, eject :-) ).

Явно "въпросът, който тревожи моята душевност" ще трябва да остане за следваща публикация, след като се изясни какво и защо e pinterest.com.

 

 


5 Responses to “Интернет за жени”

 1. MilenG says:

  100% съвпадение на мислите ми с Оги. Ако някоя жена може да го обясни и аз ще съм благодарен. Не че ми влиза в работата, обаче любопитството ме гложди…

 2. Това е толкова малоумно, че изглежда ще има оглушителен успех. На мястото на Фейсбук бих се притеснявал.

 3. Иван says:

  Жените не са като мъжете, те дори не са и другата страна на монетата (на едната страна от която сме ние). Просто сме 2 различни породи, които по случайност могат да се размножават (като при кучетата).

  Не само женското тяло, но и женската глава (отвътре) е по-различна. Двете им полукълба са свързани с по-дебел кабел (т.н. Corpus callosum). Така те хардуерно са способни да обработват информацията "по-паралелно", използвайки левия и десния процесор "по-едновременно". Дали повечето жени използват хардуерните си предимства за да обработват информация или за нещо друго (вкл. обработване на мъже) е интересен теоретичен въпрос от огромна практическа важност :-)

  Интересен факт е че 100% от потребителите на Фейсбук са хора, и че много капиталисти се укоряват че не са инвестирали там навреме. Значи ли това че Фейсбук е голяма работа :-)

 4. Огнян says:

  @Комитата
  Те са си се притеснили. Най-голямата ирония е, че Pinterest използва Facebook, за да вземе данните, кой с кой е приятел, използвайки oфициалното Facebook API. Много отдавна си мисля, че в един момент Facebook ще отрежат достъпа до поне тази функционалност…

  @Иван
  Facebook е обяснимо явление, а Pinterest поне на мен ми изглежда парадоксално мистериозно необясним :-)

 5. Alissaa says:

  Такаааа… гледам тука само мъже сте коментирали. Огър, или нито една жена не те чете, или… :) Не претендирам за компетентност и меродавност на мнението си, но все пак съм жена.
  Аз си обяснявам ситуацията с Pinterest така: Там информацията се предлага в изключително Визуален вид -- със снимки, картинки, схеми. За една жена Визията е Всичко! Нали заради това се обезкосмяват, изрисуват, обличат и кичат върху себе си една камара допълнителни аксесоари.
  Pinterest е един непресъхващ извор с Визии… за каквото се сетите. Визии за декорация на къщата, за градината, за приготвяне на храна, за дрехи, накити, домашни любимци…
  Pinterest е едно безкрайно женско списание Само с картинки! И вместо да чакаш да се срещнеш с приятелките си и да им кажеш: "Ейй, ако знаете каква рокля/сандалки/прическа/диван…. видях в еди кой си брой на сп. еди кое си" -- с едно кликване закачаш впечатлилото те нещо на дъската си и с всичките ти дружки ахкате и охкате в коментарите под него. Ммм?! Не е ли Яко! :)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image