Интернет за жени 2

Публикувано / posted 2012-03-29 в категория / in category: Некои съображения
  

[Продължение на Интернет за жени]

"Dee Dee, please remove yourself from my laboratory"

Dexter, известен учен-изобретател

Едно време Интернет беше нещо просто. В него бяхме горе-долу само програмисти, сисадмини и друга  компютърджиска "измет". Казвам "измет", защото по онова време възможно най-uncool нещото беше да се занимаваш с компютри. Каквато попара си надробяхме -- такава сърбахме, разбирай: ние си генерирахме съдържание, като за нас си и всичко изглеждаше подредено и логично.

По-късно, когато вече се напълни с всякакъв народ, нещата започнаха да стават хаотични. Налагаше се да се създава съдържание и като за тях. Не само, че трябваше да се правят сайтове с интересно за масите съдържание (как да измислиш какво ще е интересно за хора, които си нямаш представа какви са), но трябваше и да изглеждат добре, т.е. трябваше да им се прави дизайн (омг!).

Когато в един момент Интернет се препълни с масово, т.е. ориентирано към най-малкото общо кратно съдържание и конкуренцията стана нетърпима, пазарът се ориентира към създаването на нишови сайтове и продукти. Естествено, в началото най-привлекателни бяха най-големите ниши, защото като най-масови даваха възможност за най-голяма печалба. С времето фокуса се изместваше към все по-малки и по-малки ниши, докато на пръв поглед всяка една от тях не беше заета.

Нерядко съм си мислил: "Какъв сайт да направя като собствен проект, чрез който да изкарам пари?" и почти винаги съм успявал да генерирам купища идеи, но никога, НИКОГА не ми идвала такава, която да е дори отдалечено свързана с това, че жените имат определени специфики, на които може да се обърне внимание.

Най-фрапиращото, поне за мен е, че цялата история с Pinterest е неразбирама. Да направим аналог с bg-mamma.com -- това също е сайт, на който потребителите за вероятно над 95% жените, само че там за мен те са групирани по очевиден и разбираем признак -- бъдещи и настоящи майки, събрани от общия си интерес към най-важното нещо в живота им -- бременността, раждането и отглеждането на децата. С pinterest обаче нещата не стоят толкова ясни. Гледам го, опитвайки се да го разбера и си мисля: Ооооокей, имаме дъски, на които можеш да кичиш снимки, които си намерил на дъските на други хора. Едно възможно обяснение е: някакво проявление на синдром на свраката, т.е. склонността да се събират лъскави неща, но това според мен не е никак достатъчно да обясни цялата истерия. Друг вариант: имаме процес на подбор и селекция, т.е. по този начин дадена жена може да изрази компетенцията си в дадена област (примерно: вижте  ме какъв съм експерт по обувки, какъв добър подбор съм направила (и отдолу под дъската другите коментират "Аууу, колко са хубави" и т.н.), но това също ми се струва малко вероятно. По-скоро, може би, става дума за изразяване не на компетенция, а за изразяване на индивидуалност?

Както и да е, това също не ми се струва достатъчно добро обяснение и всъщност това е основния ми проблем: не разбирам. От това следва и "въпросът, който тревожимоята душевност": Накъде (по дяволите) отива Интернет?

Всъщност имам и друг, далеч по практичен въпрос, който вероятно и някои от вас ще си зададат: След като след толкова мислене, никога досега не ми е идвала идея, за сайт и бизнес, която дори леко да напомня за bg-mamma или pinterest, какви ли още слепи петна имам?

Имам предчувствието, че покрай Pinterest сега всички ще се втурнат да балканизират Интернет и да търся неоткрити ниши. Като за начало ще направят един милион сайта ориентирани към съществуващи и несъществуващи специфики на жените (защото все пак това се оказва некартографирана територия).

Сега като се замисля, излиза, че може би досега е имало неосъзната полова дискриминация по отношение на жените и присъствието им Интернет и всичкото това при положение, че в "creative" отделите на интернет компаниите преобладават жените.

 


2 Responses to “Интернет за жени 2”

  1. Аз знам рецептата на печелившия уеб сайт. Много е проста –
    „Да е малоумно и да кликат.“

  2. Огнян says:

    ОК, дай да избием рибата тогава. От теб идеята, от мен реализацията :-)
    (шегувам се, но не съвсем)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image