Burn, baby, burn!

Публикувано / posted 2012-04-14 в категория / in category: Некои съображения
  

Наскоро срещнах един стар приятел, който щял да се жени скоро. Оплака ми се, че той искал да направят малка сватба и само с граждански ритуал, но неговите родители, родителите на булката, а и бъдещата му жена настоявали да е и с църковен ритуал и да е с около 200 присъстващи, за да можели да поканят всички "заслужили". Натискали го с аргументите:

  • не може без църковен брак, защото е грях пред бога;
  • как така малка сватба, нали трябва да поканим тези, тези и тези, защото те ни каниха на сватбите на техните деца;
  • трябва да е поне 200 човека, за да не е по-малка от тази на братовчед ти еди-кой-си -- няма да се излагаме я, ние да не сме "по-долни от тях".

Моят приятел е склонен да кандиса за сватба с 200+ човека, но този аргумент с църковния брак го дразнел много, защото и едните и други родители били псевдо религиозни. Отношението им към религията било едно такова практично, както къмзастраховките -- т.е. правят го "за всеки случай" (ако се окаже , че има господ и страшен съд -- да не се минем).

Макар че съм атеист съм запознат с библията относително добре и сега се сещам, че би било добре да им обясни, че първия довод за греха към бога си противоречи с третия, защото това за "за да не е по-малка от тази на братовчед ти еди-кой-си -- няма да се излагаме я, ние да не сме "по-долни от тях" се явява проява на завистничество и горделивост, които представляват два от седемте смъртни гряха, т.е. е гарантирано, че ще горят в ада ако съгрешат така :-).

… или поне да обясни на будещата си жена, че трябва да се запишат на курс по нестинарство, за да се подготвят от сега за пъкъла ;-)

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image