Нова клавиатура Logitech MX3200 и мишка MX600

Публикувано / posted 2007-05-05 в категория / in category: Техника
  

Днес изприпках до Ресет и си взех нова клавиатура и мишка.

Logitech MX3200 и мишка MX600

Това е комплект Logitech MX3200 и мишка MX600.

Причината да прибегна към тази покупка е, че старата ми Logitech Cordless Keyboard започна да сдава багажа след доста години вярна екстремна служба (рових за гаранционната карта, за да видя на колко години е точно, но явно е било толкова отдавна, че съм я изхвърлил. Бях я купил няколко месеца след като излезе този модел, т.е. сигурно има 6-7-8 години).

По-надолу съм написал моите впечатления от новата клавиатура.
1. Опаковка и комплект

Опаковката на клавиатурата е достатъчно добра, за да я предпази от нараняване по време на транспортиране.

В комплетка освен клавиатурата и мишката има USB "удължител" (не искам да го нарека hub, защото е само с един порт), и USB пишка, която всъщност е интерфейса между периферията и компа, CD с софтуер на управление на устройствата (SetPoint) и разни боклуци като рекламни брошури и упътвания за инсталация.

MX3200mouse_orgi.jpg

2. Качество на изработка

Определено може да се каже, че MX3200 е изработена от доста по-добри материали сравнена с 95% от другите клавиатури на пазара. Пластмасата на корпуса е приятна на пипане и достатъчно дебела, за да не се огъва навътре при натиск (нещо, което е доста характерно за други марки клавиатури, а и за някои модели на Logitech). Защо споменавам това ли? Ами понеже е безжична клавиатура се предполага, че човек я размотава насам натам. Не е приятно като я хванеш да я носиш и да ти поддаде под пръстите с неприятно прискръцване (това, разбира се, са лигавщини -- казвам ги просто за да подчертая по-добрат изработка).
Пластмасата на клавишите си е характерно добра като за Logitech -- тук няма кой знай какво да се каже.

Натискането на клавишите е доста меко и приятно. Няма кликане. По-големите клавиши като Space, Enter-ите, десен шифт се натискат лесно без съпротивление, характерно за някои клавиатури с водачи.
Мишката също е изработена от хубави пластмаси като отстрани е гумирана с много приятен материал, който изглежда траен и издръжлив. Споменавам това, защото мишката към комплекта на старата ми клавиатура (не мога да видя точно модела, защото табелката се е изтрила (!), но май е Logitech Cordless Optical) също беше гумирана отстрани, но с времето тези гуми се скапаха. Ето дясната страна -- дупката, която виждате не е част от оригиналния дизайн -- направена е от кутрето ми. От лявата страна, където стои палеца, гумата въобще я няма -- беше се буквално разкашкала и я изтръгнах много отдавна.

Защо са важни материалите? Има една книга на Тери Пратчет, където се разказва за едни монаси, които живеят вечно. Те нямали никакви лични вещи освен тояжка, торба и груба рогозка, защото "има-няма 100 години и всичко се износва". Разбира се, ние не живеем вечно, но все пак се предполага хубави клавиатура и мишка да могат да издържат повече от 2-3 години -- за не малко хора това са основните "оръжия на труда" и не е без значение как работят и в какъв вид са.

Нещо, което ми направи изключително добро впечатление: на мястото, където се вкарват батериите има лента с чиято помощ да се извадят по-лесно. На това му се вика "Внимание към детайла".
3. Визуален дизайн

Визуално клавиатурата MX3200 изглежда "cool", но определено смятам, че можеше и повече да се постараят. Някой друг по светъл елемент както при Logitech Cordless Keyboard щеше да раздвижи композицията (това го казвам без да претендирам за особени познания по дизайн, просто като обикновен user).

Мишката MX400 изглежда яко и агресивно като черна пантера -- какъв по-добър комплимент.

4. Функции и благини

Със комплекта идва софтуер SetPoint с който се настройват благините по клавиатурата и мишката.

4.1. Клавиатура MX3200:

Както и повечето "модерни" клавиатури и тази е накичена с безброй допълнителни бутони и екстри.

Допълнителни клавиши
Под "допълнителни клавиши" се разбира всички клавиши, които не присъстват на стандартна 101 клавишна клавиатура.

Снимка с номерата на клавиши и други, споменати по-долу

(1) Sleep -- клавиш за погасяване/hibernate на PC-то. По мое лично мнение най-безсмисления клавиш, не само за тази клавиатура, а за всички -- ако искам да си угася pc-to си имам бутон на кутията, все пак. И shut-down. Само заема място. Хубавото е, че можете да го изключите от софтуера. Всъщност, аз мразя този клавиш не заради друго, ами защото точно в разгара на някоя игра или когато дера код без да искам го натискам и ми угасва машината. Вбесяващо е. На старата ми клавиатура го бях залепил със скоч отгоре, а когато и това се оказа, че не помага винаги -- направо го изксубах.

(2) Calculator (само за Windows) -- стартира calc.exe. Много удобно според мен -- често ползвам калкулатора, за да сметна някакви елементарни неща. Този клавиш не може да се пренастройва за друга фунцкия от софтуера.

(3), (4) и (5) -- Бутони за "VoiceIP" -- (4) стартира Skype, (3) служи за приемане на обаждане (вдигане), (5) за затваряне. Според мен са лигавщина, но за хора, които често говорят по Skype ще са несъмнено удобство.

(6) Record -- може би би трябвало да стартира Sound Recoder, но при мен стартира Windows Media Player и толкоз. Хубавото е, че е програмируем.

(7) Next song (Winamp и други) -- Отива на следваща песен.

(8) Play/Pause

(9) Previous song -- Отива на предишна песен

(10) Volume Up -- увеличава звука.

(11) Mute -- спира звука.

(12) Volume Down -- намалява звука.

(13) Shuffle -- разбърква песните (winamp и др.). Програмируем.

(14) Preset 2 -- ако го задържите докато има отворено някакво приложение -- запомня приложението (и евентуално неговото състояние) и при еднократно натискане го стартира отново. Може да бъде полезно в някои случаи. Например ако в Winamp сте си сложили бая песни и натиснете и задържите -- ще запомни това състояние и при еднократно натискане след това, ще стартира Winamp със същия playlist. Програмируем.
(15) Preset 1 -- като горното.

(16) Media Player -- стартира Windows Media Player. Програмируем

(17) Yahoo search (browser). Програмируем

(18) Desktop search -- трябва да се настрои, коя програма да ползва (примерно Google desktop search). Програмируем.

(19) Pictures search -- Търсене в картинки/снимки -- глупост безподобна , добре че е програмируем.

(20) Close -- затваря текущата програма -- хубаво, ама Alt-F4 няма ли? Програмируем.

(21) Document flip -- отваря прозорец с всички стартирани програми с цел да можете да превключите на друга. Може да бъде удобно в някои редки случаи. Програмируем.

(22) Zoom -- това е една чувствителна на допир зона по която като си плъзнете пръста прави zoom-in/zoom-out. Във Firefox увеличава шрифта. Във acdsee или друга програмка за разглеждане на картинки/снимки наистина прави zoom, но изненадващо не работи нито в Fireworks, нито в Photoshop. Има настройки за скорост на zoom и ускорение -- няма голяма полза, поне да имаше изключване, както ще видим по-долу защо. При задействане на тази зона клавиатурата издава тих "бзззт" звук.
(23) Zoom 100% -- слага zoom-а на 100%.

(24) Start Menu -- отваря Start Menu на Windows-а.

(25) Function -- специфичен за тази клавиатура клавиш. С него се задействат "сините" функции на някои клавиши (т.е. действията изобразени със син цвят на клавиша) (Function + съответния клавиш).
Сини F1-F4 -- стартират по подразбиране Word, Excell, Calendar, My documents.

Сини F5-F8 -- програмируеми по ваше желание.

Син F9 -- Сменя режима на работа на LCD екранчето -- наличните режими са: часовник с дата, будилник, обратен таймер, брояч на натиснатите досега клавиши (!).
Син F10 Set -- използва се за настройка на часа, будилника и т.н. на LCD екранчето.

Син F11 Alarm -- включва изсключва будилника.

Син F12 Старт/Стоп -- отнася се за обратния таймер.

Няколко думи за LCD екранчето:

Явно Logitech са се били мислили -- "Абе я да видим дали можем да сложим LCD екранче на клавиатура и да изтестваме цялата тая идея с MX3200" -- общо взето толкова безсмислено е това екранче. За какво ти е да имаш часовник, като си го имаш в Windows-а?!??! Опс, извинявам се. Сега разкарах часовника от windows-a и ми се отвори повече пространство на Task bar-а. Това може да е полезно за по-малки монитори, но при моя 20,1 wide не е особена печалба.

Будилника? Амиии, ако нямате будилник, GSM с будилник, органайзер с будилник или ръчен часовник с будилник това определено би могла да е полезна функция.

Обратния таймер? Хм, абе това всъщност има приложение. "Ей, сега ще поиграя 30 минути и след това се връщам към бачкането". Ако нямате този безценен обратен таймер може да откарате целия ден в игра, хм?

Броячът на натиснатите клавиши? Това го намирам за забавно. От инсталирането на клавиатурата досега съм натиснал 15153 клавиша. Дали като сменям батериите този брояч ще се нулира?! Хм, измъкнах една батерия и поне за няколкото секунди в които нямаше захранване не се загуби стойността. Кеф! Хм. Сега виждам, че брояча е само с 5 разряда. Че аз това ще го превъртя за няколко седмици, да не кажа дни…

4.2. Мишка MX600

Снимка с номерата, споменати по-долу

(1) Индикатор за заредеността на батериите -- започва да мига в червено, когато батериите са на привършване. Полезно за геймъри -- ако ви мига, по-добре сменете батериите, за да не стане така, че точно когато сте награбили мега-хипер-супер якото оръжие да ви свършат батериите и някой да дойде да ви колне с джобно ножче.

(2) Scroll -- обикновен скрол, може да се настройва от софтуера.

(3) Scroll left -- като натиснете скрола наляво -- Програмириуем. Аз съм го настроил за "BacK"

(4) Scroll right -- Програмируем. Настроил съм го за "Forward"
(5) Zoom in -- Програмируем. Настроил съм го на Volume down -- полезно когато гледам филми само с мишката покрай мен.

(6) Zoom out- Програмируем.

(7) One touch search -- Що за глупост?! Програмируем. Настроил съм го на Show desktop.

(9) Forward
(10) Back

Една интересна благина, която има софтуера е, че има "Game detection" таб, където може да се укаже, когато се SetPoint усети, че е пусната игра (как ли става това?) да използва настройките от този таб (например Keep mouse speed, Keep mouse acceleration и други). Това определено може да е полезно за някои игри, които имат (или по скоро нямат никакви) кофти настройки за мишката.

5. Удобство на ползване

Стигаме и до най-важната част -- удобството.

Има един принцип в ергономиката -- най-удобно е това с което си свикнал. Точно заради този принцип тук ще се наложи да мърморя за няколко неща по отношение на клавиатурата.

5.1. Клавиатура MX3200

От известно време насам Logitech се опитват да прокарват алтернативна подредба на някои от клавишите. Става дума за Home, End, Insert, Delete, Page up, Page down. Базира се на това, че рядко използвания insert бутон е изкаран отгоре, а delete e направен голям; home и end са един до друг както е логично при редактиране на текст/source (но не и при броузване), стрелките са изместени наляво с широчината на един бутон. Какъв е резултатът? Ами резултатът е, че човек който е свикнал на нормална клавиатура бере страшни ядове докато свикне на новата подредба, защото:

 • свикването, че delete е над стрелка наляво е невалидно -- над "стрелка наляво" е enter;
 • home и end не могат да се уцелят ако не се гледа клавиатурата -- супер досадно

Накратко -- затруднява се редактирането на текст/source. В интерес на истината, с всичко се свиква, но на мен лично ми е проблем, че в работата съм с нормална клавиатура, а вкъщи с новата подредба. Това ще ми докара бая ядове и ще трябва да накарам шефовете да ми вземат logitech клавиатура (виждате ли каква е една от уловките).

Друго, което е вбесяващо -- стрелките са изместени наляво, за да се спести място и клавиатурата да е по-тясна, но всъщност това място не е спестено, а е заето от безсмислените клавиши 17 -- 21.

Функционалните клавиши -- някой "гений" е решил да ги направи по-малки и по-близко от нормалните и то при положение, че има място да са си с нормален размер и разстояние. Това важи и за "Esc".

Zoom зоната за докосване -- чувствителна е и понякога се случва, човек като си отпусне ръката и да я задейства. Сега разбирам защо са наслагали клавиши 17 -- 21 -- за да я отдалечат от основния блок. Единственото хубаво в случая е, че има зона 100% (22) и лесно можете да се върнете към нормалния размер на шрифт/изображение. Недостатък на софтуера е, че няма възможност за изключване на тази зона.

Сега няколко позитивни неща:

Най-важните правила за удобна клавиатура са спазени:

 • клавишите се натискат лесно, но не прекалено лесно
 • големи shift;
 • голям enter -- на оригиналната снимка от сайта на logitech, enter-ът е с височина един ред. Както се вижда тук от моята снимка, enter е "нормален"
 • нормални по размер Ctrl

Освен това:

 • Caps lock е оформен по различен начин, който спомага човек да се усети, че вместо shift или tab е натиснал caps lock. За мен лично това е важно -- най-редовно ми се случва да задействам caps lock случайно. Отново пример за "внимание към детайла".
 • Num lock е оформен подобно на Caps lock. На някои това може да му се стори маловажно, но има доста хора, които често ползват Num pad-а и те ще се зарадват.
 • долната част на клавиатурата, където се подпират възглавничките на дланите е гумирана. Супер удобно. Навремето бях залепил гумирани подложки от mausepad на моята Microsoft natural, защото ми убиваше след продължителна работа (снимка на оригинална, снимка на моята, боядисана и с подложка). Единствената забележка е, че можеха да направят подложката малко по-широка.

5.2. Мишка MX600

Мишката е много удобна, но имам 3 забележки:

 • батериите са размер AA и те правят мишката малко тежка за интензивно използване като при игри;
 • бутоните, които са отгоре щяха да са по-удобни ако бяха изтеглени малко по-напред;
 • няма бутон/ключе за изключване.

6. Заключение

Клавиатурата има някои недостатъци, които мен лично ме възпираха доста време да си сменя старата. Новата подредба на стрелките и бутоните над тях определено е дразнеща, докато не свикне човек, но също така, определено може да се каже, че е по-логична и по-удобна след това.

Размерът на функционалните бутони е един от компромисите, който не мога да приема. Надявам се дизайнерите и инженерите, които са взели това решение да са имали наистина много основателна причина, иначе моментално да си направят сепуко.
Странен проблем е zoom зоната, която не работи в Photoshop, но лично мен това не ме вълнува особено -- има си Ctrl++ и Ctrl+-.

Мишката е много приятна и удобна. От гледна точка на удобството няма смисъл от по-скъпа.

Софтуера позволява да се препрограмират много бутони по клавиатурата и почти всички по мишката (без ляв и десен бутон). Изненада ме неприятно това, че за различните бутони на мишката не могат да се програмират всички действия. Някой е решил, че за даден бутон е добра идея да могат да се програмират само определено множество от наличните действия, като например -- не можете да сложите на (9) Show desktop (а този бутон е най-близко като местоположение до бутона на старата ми мишка, който ползвах за Show desktop и щеше да ми е приятно ако можеше него да сложа).

При цена от почти 200 лева този комплект определено е предназначен за хора, които ценят качествените неща и са готови да платят солената цена с идеята тя да се изплати от удобството за ползване и дълготрайността (една забележка тук -- за времето, за което ползвах старата си Logitech Cordless Keyboard (купена за около $130) мои приятели, които също толкова интензивно си работят на PC-тата смениха по 3-4 клавиатури, някои от които никак не бяха евтини -- по 40 -- 50 лева).

Валидни причини, за да си купите този комплект:

 • искате качествени клавиатура и мишка с които да ви е кеф да работите
 • искате надеждни и издръжливи клавиатура и мишка, които да ви служат вярно години наред, независимо от някои екстремни условия на които ще ги подложите като бясно гамене, заливане с кока-кола или бира и т.н. (между другото -- старата ми клавиатура беше заливана поне 5-6 пъти брутално с цели чаши кола или бира и след едно разглобяване и почистване си работеше перфектно. Това, разбира се, едва ли ще успокои хората, които не обичат/не смеят да си разглобяват техниката)
 • искате да можете да се изпружите в къщи на леглото като преди това сте завъртяли монитора към вас и да си зяпате филмчета или TV (за тези, които са с TV tunner карта). Така ако някой ви пише на ICQ/Skype можете да отговорите без да ставате от леглото (ако сте си увеличили шрифтна естествено или имате перфектно зрение)
 • не ви достига площ на бюрото и искате лесно да можете да се освободите от клавиатурата и мишката, за да имате място за документи или ако нещо майсторите.
 • ако прекарвате прекалено много часове пред компа искате да имате възможност да застанете в нехарактерна за работа на комоютър поза, като например да си качите краката на бюрото и така да си четете пощата или онзи дълъг PDF, който ви е изправил колегата от R&D.

Невалидни причини:

 • искате да се направите на гъзар. Едва ли ще успеете да впечатлите някой с покупка за "само" 200 лева. В днешно време толкова много гъзари-паралии се навъдиха, че нищо по-малко от лъскава кола за 35000 -- 40000 евро не може да впечатли дори и децата. Ако имате пари в излишък: по-добре си вземете една клавиатура за 40 -- 50 лева, а останалите до 200 ги изпийте с верни агенти.
 • искате да вземете за децата си клавиатура, която няма да се строши след една седмица луда игра на Mortal Combat N и FIFA Soccer 200x. Вижте, децата са разрушителни натури. Блъскат, не пазят, не могат да преценят нещата -- това са все нормални неща. По добре следващия път като отидете до магазина направо вземете накуп 5 клавиатури за по $5. Така поне за няколко месеца няма да ви мрънкат, че не могат да си играят на компютъра, а вие ще можете спокойно да си четете вестника събота следобед.

С едно изречение: Това е комплект за хора, които прекарват много време пред компютъра и с негова помощ си изкарват хляба.


One Response to “Нова клавиатура Logitech MX3200 и мишка MX600”

 1. BaiHoi says:

  Много добро ревю, мерси!
  Между другото, тъч зума може да се изключва:) За изключване: FN+Х бутона, който е в ляво на зум панела. За включване отново: FN+бутона с двете квадратчета /странички/ на същия панел.
  Поздрави!

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image