Как не се продават таблети

Публикувано / posted 2012-06-05 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения, Оли и Гофри
  

Напоследък има конкуренция между търговските вериги за техника, коя ще създаде "най-добри" условия, така че да се продават възможно най-малък брой таблети.

Тъй като наскоро успях да събера впечатления от по-големите ще обобщя "най-добрите" бизнес практики:

 • "консултантите" са 18-19-годишни пишлемета, които страдат от мания за величие и синдром "Я го знам бе". Държат се с клиентите сякаш са някакви малоумни досадници, а когато се случи някой да разбира повече от тях (което не е никак трудно) стават арогантни и ако съвсем се оплетат просто се врътват нацупени и изчезват нанякъде.
 • щандът е мръсен, лошо подреден, стърчат разни кабели от зарядни, има грозни назъбени дупки в плота все едно някой е забивал кирка;
 • таблетите за "заковани" за щанда и не могат да се вземат в ръце, за да се "усетят". Допълнителен бонус се дава ако щандът е под ъгъл 45 градуса и точно над него има силна лампа, която се отрязява мощно в екрана и съответно човек не може да види нищо, освен ако не застане в някаква странна поза.
 • таблетите нямат на тях инсталирани други приложения освен фабричните. Човек едва ли ще даде 1000+ лева за калкулатор или часовник, или book reader с две-три книги в него;
 • щанда с таблетите е на възможно най-забутаното или неудобно място в магазина;
 • таблетите не са свързани с интернет или ако са -- нямат въведен акаунт и не може да се ползва маркета, за да инсталира човек някой апп, който го интересува и да види как се държи;
 • липса на почти всякакви аксесоари като например гумирани калъфи, кожени калъви, 3g модеми, мишки, пишки и т.н.
 • някои от таблетите на щанда не са свързани към зарядно, паднала им е батерията и съответно не могат да бъдат включени;
 • таблетите са мръсни и омазани -- явно никога не са били почиствани;
 • най-високия клас таблети (и съответно най-скъпите) са сложени в заключена витрина. Първо трябва да успеете да намерите/изчакате обслужващия щанда, а после той облича своята броня, сбогува се с най-близките, яхва най-добрия си кон и тръгва на quest да търси Ключа за витрината. Понякога обаче невъзмутимо ви казва: "Ми то ключа е в шефа" и изчезва.
 • докато клиент разглежда таблетите през 1 минута идва по някое от ССПГ диблърчетата да му предлага покупка на изплащане.

Обикновено след като "нахраня" гледам да прилюча публикацията пложително, като кажа как според мен би могло да се подобри положението. В случая няма нужда от отделно описание, просто трябва горните точки да се умножат по минус 1.

 


6 Responses to “Как не се продават таблети”

 1. Миналата година, като трябваше да хвърча и да взема Идеапада по спешност, тъй като ми гръмна дисплея на другия, в магазина не ми дадоха да си тествам машината. Вдигнах страшен скандал, че трябва да съм малоумен, за да си взема машина на място и да дам 1.5к+, без да мога да натисна даже копчето 'Power'. След известна караница се разбрахме, че ако го подкарат и тръгне, гарантирам, че ще им платя.

 2. Огнян says:

  @Марио
  Не искат клиенти и това си е… Наистина не мога да проумея що за мениджмънт имат тези магазини…

 3. Alissaa says:

  "…ССПГ диблърчетата…" най-доброто описание на тези същества, които щъкат из големите магазини за техника :)
  Тези магазини има мениджмънт, който не влага Никакви пари в обучение на персонала, който има по-голям дебит на текучество от пробита кофа.

 4. Огнян says:

  @Alissaa
  Да, прилагат обучение по индукция, както казваше един колега.
  Само че, за да има индукция трябва да има поне един генератор на поле :-)

 5. Molly says:

  +1 "…ССПГ диблърчетата…", адски са изнервящи.

  А мениджмънта си е прав за себе си -- защо да обучавам персонала, като клиентите или си четат в интернет и си се информират сами или вземат решения въз основа на "искам като на Пепи/Деси" или просто "искам от тия новите модерните, дето могат да …".
  Първата група, ако съдя по себе си, отдавна е в състояние да взема решения на база снимки из интернет, ходенето до магазина е повече по стар навик. Не помня (но не изключвам) да съм се изненадала дотолкова, че да променя решението си, защото новата придобивка наживо се е оказала пълно разочарование.
  Втората група не се нуждае от квалифицирани консултации, защото критериите им нямат много общо с техническите спецификации на лелеяната придобивка.
  Подозирам, че има и трета група, но тя вероятно е достатъчно малка, за да не е интересна за мениджмънта или разполага с брат/сестра/племенник/съсед, който "разбира", т.е. пристига със собствен консултант.

  Освен това изложените стоки са за гледане и купуване, а не за пипане. Като на женския пазар -- гледаш доматите, казваш от кои ще взимаш, опаковат ти ги и си заминаваш. И се надяваш (напразно) в торбата да има поне един с посоченото от теб качество.

  P.S. Крайно време е да се науча и да чета…

 6. Огнян says:

  "Първата група, ако съдя по себе си, отдавна е в състояние да взема решения на база снимки из интернет,"
  Дова е доста полезно умение, но в случая външния вид нямаше никакво значение, а важното беше как работят с различни приложения (което така и не успях да изтествам).

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image