Walk in the park(ing)

Публикувано / posted 2012-06-20 в категория / in category: Некои съображения
  

Един познат е административен директор в средно голяма фирма, която е клон на германска компания. Наскоро му поставили задача да търси нов и модерен офис, за да не се били излагали със сегашната им олющена сграда (намираша се в Оборище). Шефовете поставили известен брой изисквания, които не били кой знай колко големи. Моят познат решил да прояви самооинициатива и направил допитване сред служителите какво те биха искали от новия офис и това, което излязло на първо място с голяма преднина било да има служебни паркоместа или поне да има малко-от-малко къде да се паркира (защото, където им е сегашния офис положението с паркирането било кошмарно).

Свързал се той с агенции за недвижими имоти, казал им изискванията и започнало голямото обикаляне. В една от първите бизнес сгради, в които ходили условията били много хубави, но когато моят познат поискал да види подземния паркинг му отговорили: "Миии, то няма такъв…".

На немалко други места положението е било подобно: дори и да има паркинг, то той е за 10-20 коли (а сградата е за 200-300 човека).

Най-фрапиращия случай било с някаква сграда на N-ти километър на Цариградско, където имало всичко на всичко 12 места за паркиране и това при положение, че дотам не стига градски транспорт и хората няма как да стигнат освен с кола. Както сигурно се досещате 90% от сградата била празна и без наематели. Когато моят познат най-добронамерено ги попитал: "Добре бе, вие как очаквате да дойде някой тук, като няма къде да се спре?" "мениджърът" на сградата му отговорил ехидно: "Еее, вие какво искате, за всеки служител да има паркомясто ли?!". Поправете ме ако греша, но според мен отговорът е "Ами ДА! За офис на средата между София и Пловдив -- точно това очаквам, фор фок сейк (шотландски акцент ;-) )".

Горният пример е малко краен -- все пак, не всички офис сгради са извън града и не се очаква всеки да идва с кола, но схващате идеята. Чудно ми е как някой е вложил (десетки) милиони в луксозна бизнес сграда -- мрамори, гранити, всякакви изгъзици, но не е помислил за нещо толкова елементарно, че ако няма място за паркиране -- няма да има и много желаещи да наемат площ.

Един от най-забележителните примери за подобна недомислена работа е бизнес парк Младост -- бизнес сгради с недостатъчно място за паркиране и в резултат -- целия район наоколо е задръстен тотално. Не знам как живеещите там още не са се вдигнали на бунт и не са подпалили бизнес парка…


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image