Шпекът и световното икономическо положение

Публикувано / posted 2008-03-14 в категория / in category: Некои съображения
  

money.jpgНаскоро с един приятел коментирахме по ICQ (ай сиктир ю), че нещо нещата май отиват на зле и може би пак не уцелихме момента да ставаме freelancer-и. Повод бяха големия напоследък брой статии, че щатите били на ръба на (или направо изпаднали в) рецесия, инглезите и те затъват покрай бившата си колония, на която сега те са колония, EU-то си забавя разтежа, петрола мина $100, златото $1000, нашата борса си е червена в последните 2 месеца и т.н.

В един момент разговора се разви по следния начин:

--- … абе нещата не отиват на добре… --- казах аз.

--- Мдам, голям спек… --- потвърди приятелчето.

--- … направо си е шпек… --- доусилих аз.

Сега обаче като се замисля, явно все още не ги въприемаме като прекалено опасни, съдейки по терминологията, която сме използвали. Общо взето градацията е следната:

  • притеснение -- характеризира се с слабо чувство на несигурност, но и надежда, че лошите неща няма да ни засегнат;
  • спек -- притеснението се засилва; опасяваме се, че някои неща могат да ни засегнат, макар и леко;
  • шпек -- някои по-дребни неща със сигурност ще ни засегнат, но смятаме, че по-големите неприятности все още има шанс да се избегнат;
  • паткаaa -- вече ни се е случило поне едно по-леко неприятно събитие, стегнали сме се и очакваме следващи попадения;
  • страшна патка -- няколко по-леки и 1 по-тежко събитие са ни сполетяли; очакват се сблъсъци с поне още няколко такива комплекта;
  • СТРАШНА ПАТКА / ужас! -- комплектите наистина пристигат; ударите идват един след друг; загуба на ориентация; не се вижда в скоро време ситуацията да се оправи;
  • ужасТ! -- ситуацията се описва със следните цитати: "Лайна и говна се сипят навред"; "Надежда всяка тука оставете"; и паническия: "Eject, eject, eject!".

Вижда се, че все още сме умерени песимисти. Лошото е, че прекалено зачестиха негативните статии и започвам да се замислям дали нещата не са тенденциозни. От разни книжки, които съм чел за световни конспирациии и подобни ми е останало в главата, че Голямата депресия в САЩ навремето била предизвикана умишлено от лошите банкери евреи, които нарочно били изтеглили маса пара от паричния оборот и в един момент просто нямало достатъчно пари (парасъ) в икономиката и това било предизвикало срива. Далеч съм от идеята дори да разсъждавам дали това е вярно или не -- нямам нито достатъчно информация, нито умения да я смеля и анализирам. Просто като гледам колко много статии вдигат пушилка по темата в последните дни, една червена лампичка ми светна в задната част на кратуната.

По принцип рядко ми светват лампички. Живея си безгрижно, на радара си отследявам спокойно разни по-едри цели/неприятности и общо взето съм безхаберен. В мениджмънт има една теория "Управление по слаби сигнали" -- много добра идея е, но е и много трудоемка, за да се ползва за цялостна отбранителна стратегия срещу шитовете във времето и пространството. Аз лично я използвам единствено в отношенията си с възлюбената (when applicable) и то не в пълен режим, ами в event-driven. Примери:

Събитие ---- Реакция

Идва ми на гости и си съблича палтото 50ms (е чак пък толкова прецизност в измерването?) по-бавно от обичайното ---- Уморена е. Сипвам й една чаша вино / 50 гр ракия, за да я позагрее и отпусне, говорим си малко как и е минал деня, отивам да нося яденето. Ако междувременно усетя, че е много уморена -- слагам масажното масло да се позагрее.

Идва ми на гости и присяда на обущарника, за да си свали обувките (а не се навежда да ги свали) ---- в най-лошия период от месечния цикъл е и явно я свива корема. Ще трябва да се отнасям много внимателската с нея, без обичайните хапливи базици и мечешки изпълнения.

Звънва ми телефона към 2 -- 3 часа следобед и ми изписва, че тя ме търси ---- "Аййййй, джанъъъъм!", ще ме кара да излизаме довечера с нейните познати пишман сноби и се подсигурява отрано, за да не мога да си измисля и този път някаква работа, само и само, за да не дойда. Измислям оправдание преди да вдигна и и го казвам още преди да е успяла да ме "зарадва" с новината.

И така…

Но мисълта ми беше за червените лампички. Когато човек каже, че му е светнала червената лампичка, обикновено се има впредвид, че усеща някаква опасност, но не може да определи точно каква е или откъде идва. При мен такива неща много рядко се случват. В 95% от случаите шитовете на колизионен курс се откриват рано-рано, анализират се и се избягват. Ако не може да се избегнат -- ами гледам поне да не ми е широко отворена устата като се срещнем. С приближаването им се преминава постепенно примерно от DEFCON "спек" на DEFCON "шпек" и т.н.

И тук стигаме до световното икономическо положение. Червената лампичка си свети, а аз не мога да кажа защо е така и това ме притеснява най-много. Всичките глупости по-горе настрана, но определено сега една световна икономическа криза ще ни съсипе съвсем и то точно, когато, поне ние в БГ, бяхме започнали да се оправяме малко по малко. Паткааа…


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image