Бягство от себе си

Публикувано / posted 2012-08-06 в категория / in category: Некои съображения
  

Има хора, които отиват на екскурзия до Египет и не само, че не знаят името на поне един фараон, ами и си мислят, че фараоните са някакви измамници, които са ограбвали разни неща, то и затова пирамидите били празни. Като се върнат и имаш неблагоразумието да ги питаш "Как изкарахте?" ти отговарят нещо от сортна на: "Леле, копеле, сууупер изкарахме. Бяхме all-inclusive в един много як 5-звезден хотел, храната беше просто НЕВЕРОЯЯЯЯЯТНА и се пръснахме от ядене. 550 лева за пет дни -- никак не е зле, а?"

Има и други хора, които отиват в Рим и една седмица обикалят историческите забележителности и като се върнат ти обясняват колко обогатени духовно се чувстват и когато след 2 минути, пряко сили, изчерпят темата  започват да ти разказват какво са давали вчера по Шоуто на Слави…

Има и трети хора, които казват, че Прага е любимият им град, защото имал много супер стилна архитектура и те били влюбени в него. Кифло, ДОРИ аз с моята цветна "слепота" виждам, че не можеш да комбинираш добре пола и блуза, а ми говориш за стил…

Тайната на доброто прекарване е не къде си, а с кого си. Трагедията на горните и подобните им хора е, че им се налага постоянно да бъдат в пошлата компания на самите себе си и явно по подсъзнателен начин се опитват да избягат от отегчителното си Аз. Подлата гениалност на масовия туризъм е, че се опитва да дава възможност на затънали хорица да се почувстват личности поне за няколко дни.

 


5 Responses to “Бягство от себе си”

 1. Nadinka says:

  True that.
  Иначе аз обиколих Рим за ден и половина, попих с очи всичко и ревах пред Пиета. После всички, на които разказвах, след като ме слушаха съсредоточено, питаха "А какво е Пиета?"..

 2. Огнян says:

  Срам, не срам, трябва да призная, че и аз не знам(ех) какво е… В интерес на истината, ако бях ходил и аз там по същото време и след като се върна ме бяха питали "Кое те впечатли най-много?" щях да отговоря: "Имаше там една статуя (не и помня името), която беше толкова красива, че едно момиче, което я гледаше така се беше впечатлило, че се разплака." :-)

 3. Огнян says:

  btw, след като им обясни какво е Пиета, как реагираха? (може би това е по-показателно)

 4. Nadinka says:

  Ах, ами сигурно вече си прочел какво е :)
  Аз не просто се впечатлих от гледката, мечта от ученичестките години ми беше да видя тази съвършена Пиета на Микеланджело, това парче мрамор, на което човешката ръка е придала толкова смисъл и емоция. И още много други неща е Рим, разбира се. Но за мен това беше особено духовен момент, въпреки, че не съм особено религиозна, за католичка да не говорим.

  На обяснението ми какво е пиета по принцип и че става дума за най-красивата и известна такава статуя, нямаше особени рекации, повечето хора се почувстваха може би малко неудобно, че не знаят. Но пък вече знаят :))
  Човекът, който беше с мен и беше свидетел на моята "среща" с Пиета, беше малко изненадан хаха от "ефекта на статуята" :)
  Хората си имат различни представи, а други -- цели светове.

 5. Огнян says:

  "Човекът, който беше с мен и беше свидетел на моята "среща" с Пиета, беше малко изненадан хаха от "ефекта на статуята" :)"
  Може би трябва пичовете да ги подготвяш поне малко-от-малко да знаят какво да очакват след като не успяват да го усетят навреме сами? :-)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image