Autosavegame спомени

Публикувано / posted 2012-08-07 в категория / in category: Некои съображения
  

Искало ли ви се е някога да можете да запомните дадена ситуация цялостно, имам предвид -- не само това което виждате, ами и миризмите, и усещанията, и чувствата, и контекста в дадения момент? Как се нарича това? Спомен? Едва ли… Поне аз възприемам думата "спомен" като нещо частично: "Спомням си, че той каза …", "Спомням си, че видях …", т.е. изолирани отрязъци от ситуацията.

В компютърните игри има един термин "savegame". Най-просто, това означава, че както си играете можете да запишете докъде сте стигнали в така наречения savegame файл и след това, когато решите да продължите да играете -- просто зареждате savegame-a и играта продължава, точно от мястото и точно в същото състояние в което сте я били записали. Допълнение към този термин е "autosavegame" -- това означава, че както си играете играта, автоматично, на определени интервали или в определени моменти си прави сама savegame, като идеята е, че ако ви спре тока или просто играта забие  да можете да си заредите този автоматичен savegame, а не да трябва да започвате отначало.

Явно човешкият мозък и той си прави autosavegame, защото понякога ми се случва, както си спя и някой такъв файл да бъде зареден и да се окажа точно в онази ситуация, която е била тогава и да усещам точно това, което съм усещал тогава.

Наскоро ми се случи да бъде да бъде зареден autosavegame от едно лято, когато съм бил на 6-7 години. Родителите ми ме бяха оставили на вилата при баба и дядо. Седнали сме с дядо на масата пред къщата и той ме учи да играя шах. Баба нещо шета. Транзистор виси окачен на клона на ябълката и приглушено си мърмори "Хоризонт". Усещане за светло, уютно, свежо, интересно. Голяма мравка се катери нагоре по дървения нелакиран крак на масата. Понякога, когато се канеше да вали, събирах внимателно такива мравки в кутийка от карфици и ги носех до мравуняка им, за да си се приберат вкъщи и да не ги намокри.

Щеше да е хубаво да можем да споделяме autosavegame файлове. Вместо да се засипваме с думи или да парадираме с материалните си придобивки, щяхме да можем просто да хванем другия за ръка, да upload-нем пакет от autosavegame файлове и да кажем: "Това съм аз. А ти коя си?"

 

 

 

 

 

P.S. …и смейте да кажете после, че в технологиите няма романтика :-)

 


One Response to “Autosavegame спомени”

  1. Nadinka says:

    Повече съжалявам, че някои неща не могат да се изтриват завинаги :)
    Иначе винаги има начин просто да хванеш някого за ръка и да го въведеш в света си

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image