Замразените цени и зелника

Публикувано / posted 2012-08-12 в категория / in category: Други
  

От миналата седмица е новината, че министър Найденов се бил договорил с някои вериги хипермаркети да замразят цените на 10 основни продукта за 3 месеца.

Надигна се вой, че това било непазарно; че било насочено срещу български производители; че сме щяли да си платим с лихвите и т.н.

Сметам дека искам да изкажа некои съображения:

В САЩ  хипермаркетите работят с 2-3% надценка и просто не могат да си позволят повече, защото пазарът ще ги изхвърли, но въпреки товаса на печалба.

В България хипермаркетите работят с 20-30% надценка, за някои стоки стига дори до 50%.

В тази светлина поне на мен ми изглежда, че това "замразяване" за три месеца е просто рекламен ход: от една страна Найденов си прави популистки ПР ("Вижте ме как мисля за народа и го спасявам от увеличение на цените"), от друга страна включилите се хипермаркети си направиха безплатна реклама. Ако цените се вдигнат, те ще могат да го компенсират с намаляване със съвсем малко на процента на надценката си. Така се постига замразяването…

Проблемът не е в това, че цените ще бъдат "замразени". Проблемът е защо хипермаркетите в БГ си позволяват такива надценки, но както е казано: "Не е луд този, който яде зелника"…

 


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image