Преглед на PC Кутия CODEGEN ATX-E6097-C9

Публикувано / posted 2008-04-08 в категория / in category: Прегледи, Техника
  

rotation-of-img_0472.jpgДнес ми попадна една кутия и понеже имам хиляда спешни неща за вършене, реших, че е идеалния момент да похабя час -- два и да напиша едно прегледче за нея.

Кутията е купена от Ресет (81,60 лв). Прави впечатление, че явно, който поддържа сайта им e copy-и-paste-нал наготово отнякъде данните за захранването, защото не отговарят съвсем на реалността. Напоследък ми прави отвратително впечатление, че на сайтовете на повечето компютърни фирми човек трудно може да намери информацията, която го интересува. На много места ги е домързяло дори да copy-и-paste цялата инфо от сайта. Отделно не е преведено. Отделно не слагат линк към сайта на производителя. Отделно ако въобще има снимки те са много малки или с ужасно качество (не че моите са добри, но поне са големи). Отделно при някои цената в price list-а е една, цъкнеш на даден продукт и на неговата страница цъфва съвсем друга цена. Отделно нерядко не пише ясно цената в каква валута е, включен ли е ДДС и т.н.

Съвсем отделна тема е и за вида на сайтовете -- повечето не приличат на нищо, като в това отношение reset.bg май водят класацията -- мърляв дизайн в стил отпреди 10 год, пикселизирани лого и бутони, ламерски roll-over на менюто (отделно drop shadow, за да е по-нечетливо), още по-ламерски флаш на челната страница със снимки от офиса им и магазините (господа, хората идват на сайта, защото се интересуват от покупка на чаркалък, а не на офиси и магазини (не ме разбирайте погрешно -- не само, че нямам нищо против Ресет, а точно обратното -- те са ми любима фирма, доста неща съм купувал от тях през годините, но просто сайта е безобразен)). Друг пример е most.bg. Фирма с (десетки) милиони долари оборот, а не могат да си направят един хубав сайт, където човек да може поне нормална снимка на продуктите да види (за прегледи и мнения за продуктите -- това си е научна фантастика направо…)…

Друго нещо, което е изключително дразнещо, поне за мен е, че повечето продуктови каталози са базирани на osCommerce. Не ме разбирайте погрешно -- osCommerce, в световен мащаб е най-разпространения софтуер за електронен магазин, но това не пречи да е едно от най-лайняните PHP приложения (безумна архитектура, ужасен стил на кода (макар че за времето си е бил върха на сладоледа)). Явно професионалните ми изкривявания на web developer си казват думата, но стига толкова мърморене.

Основни данни

Размери: ДxШxВ: 495x195x430

Слотове за устройства:

5,25″ -- 4 броя, всичките с излаз.

3,5″ -- 1 с излас + 4 закрити

Нето тегло: 7,7 кг

Бруто тегло: 8,7 кг (картонената опаковка е относително стабилна с дръжки за хващане за по-удобно носене (важно ако трябва да тътрите целия туч повече от 50 метра))

Изводи на предния панел (монтирани на 3,5″ капаче) за: микрофон, слушалки, 2 USB-та .

Захранване

Имаедно поверие, че наистина хубавите кутии идват без захранване и настоящата се вписва напълно в него -- има си захранване, т.е. не е кой знай колко добра. Макар че в сайта е посочено, че има захранване Codegen 200XA, в тази кутия имаше 300XA (което е по-силно -- води се 400W). За съжаление, това е едно кекаво PSU, което няма дори SATA power конектори. Ето и снимки:

img_0475.jpg img_0478.jpg

Ако машината ще се ползва за нещо повече от офис PC, най-добре да го смените с нещо по-мощно, особено ако имате повече от 1 HDD, или някоя видеокарта, която смуче повечко ток. За овърклок и дума не може да става, освен ако не си падате по димящи дъна :-). Единственото хубаво нещо, което може да се каже за захранването е, че е с 12см вентилатор, който е доста тих (може да се спомене и декоративната му решетка, но това са педерастии :-)).

Дизайн

rotation-of-img_0458.jpg rotation-of-img_0472.jpg

Дизайнът на мен ми харесва. Всъщност тази серия включва още няколко разновидности като CODEGEN ATX-E6097-QS (тъмносив металик) и CODEGEN ATX-E6097-CA (черна). По мое цветово-некомпетентно мнение тъмносивия вариант е най-добре изглеждащ. За разглеждания вариант може да се отбележи, че светлосивия металик е доста приятен. Недостатък е, че лесно се драска. Чудил съм се: защо, по-дяволите, не ги боядисват тези кутии с автобоя и съответно лак, които са къде-къде по-устойчиви на издраскване?! Явно сремежа към евтинийка си казва думата. На предния панел, долу се виждат две тъмни зони с заоблени ъгли -- от там е входа за въздушния поток, който се създава от 8cm вентилатор, който отгоре на всичкото свети в синьо (педерастийка). Приятно впечатление прави качеството на пластмасовите панели за 5,25 слотовете -- за разлика от повечето кутии в този ценови клас пластмасата е доста добра. На мен лично най ми харесват дръжките и краката на кутията. Освен визуалното разчупване на дизайна, което създават са и много практични. Краката са гумирани отдолу, за да обират вибрациите, когато машината е поставен на твърд под (теракот, паркет и др.):

img_0460.jpg

Дръжките са стабилни и наистина могат да се използват, за вдигане на кутията и мятането й по ISP-то, на което му се е скапал нета, точно в най-сублимния ви момент в World of Warcraft или Quake Wars. Внимание: кутията отгоре много прилича на масичка за сервиране. Ако сте женен -гледайте къде поставяте PC-то, за да не се окаже в един момент, че жена ви го използва да слага чаши и чинии върху него ;-). (btw, и за поставяне на саксии става -- "Скъпи, виж колко по-приятно изглежда компютъра ти с мушкатото на него").

Удобство за монтаж

В данните за продукта се казва: "Screwless design,convenient to open/install by hands" -- т.е. "Безвинтов дизайн, удобно за отваряне/инсталиране с ръце". Доколко това отговаря на истината ще прецените сами от следващите снимки:

img_0455.jpgimg_0456.jpg

За монтирането на дръжките и краката определено няма да минете без отверка, освен ако не сте си отгледали "футболистки" нокът на кутрето.

img_0459.jpg

Външните капаци наистина са с винтчета, които са направени да могат да се развиват на ръка.

rotation-of-img_0468.jpg

Слотовете за карти, теоретично могат да минат без винтове -- пластмасовото черно нещо представлява щракалки за притискане на картите. За съжаление са доста паянтови и аз лично не бих им се доверил.

rotation-of-img_0471.jpg

Слотовете за дискове /cd-та не са с щракалки, а с пъпкови "притискачи". Това е афив работа. И тук аз бих използвал винтове задължително.

img_0464.jpg

С кутията идва с пликче с 20-ина винтчета. Безвинтов монтаж… Това черничко е спикерче. Вярно е, че спикера в кутията не трябва да е 5.1 аудио система, но това просто изглежда жалко, като отделената кожичка на току-що обрязан евреин / мюсюлманин.

По отношение на монтажа може да се отбележи, че краищата на всички ръбове са огънати навътре, т.е. не можете да се порежете инцидентно докато си инсталирате чаркалъка. Това отдавна си е стандарт при всички кутии, освен най-евтините.

Рамката върху която се монтира дънната платка МОЖЕ да се сваля. Наблягам на "може", защото напоследък има доста кутии при които не може. Не че е кой-знай какъв проблем, но определено е досадно, особено, когато човек се опитва да набучи кабелчетата на фронт конекторите.

Вентилация

Ако тази кутия има нещо много добро, което да я отличава от другите в този клас -- това е вентилацията. Толкова е проветрива, че ще трябва да си завивате процесорчето със вълнено парцалче, за да не му настине L2 кеша.

Първата ми асоциация, която направих, когато видях за първи път тази кутия беше с едно парче на Apocaliptica -- Hyper Ventilation.

Пасивната вентилация се осигурява от здраво надупчените странични капаци и покрив на кутията. "Сервизния" страничен капак има въздуховод, водещ към процесора.

img_0462.jpg

Както се вижда от горната снимка, върху пластмасовата рамка има потенциално три позиции за въздъховода. За съжаление не успях по никакъв начин да го демонтирам от мястото му, за да пробвам да го преместя на някоя от другите 2 позиции.

Кутията идва с монтиран 8 см вентилатор на предния панел. На задния има място за също 8 см вентилатор. Захранването, както споменах по-горе, е с 12 см приятно тих вентилатор. Интересното е, че и на покрива има монтиран един 8 см, който духа навън. Често казано, за мен това е приятна изненада. От години се чудя, защо на кутиите отгоре няма ако не вентилатор, то поне отвори -- така по естествен път най-топлия въздух ще си излиза от кутията. Отговорът разбира се е много прост -- за да не влиза прах. Естествено има много просто решение -- да се сложи "гъба" -- хоризонтална повърхност, която да покрива отвора отгоре, но да е на височина примерно 1 см от покрива, за да може топлия въздух да излиза настрани. Така хем падащия вертикално прах ще се събира на капачето, хем ще има вентилация. Явно обаче производителите на кутии смятат това за прекалено голяма разправия.

Всъщност, най-големите ми притеснения относно прекалената проветривост на кутията са свързани точно с прахта. Ако държите машината на земята, както правят повечето хора, вътре ще стане кочина за нула време. Страничните панели и покрива са покрити отвътре с "филтър за прах", който е толкова филтър за прах, колкото Азис е диригент на Виенската филхармония. Реално този "филтър" представлява нещо много приличащо на мрежа против комари. Би могъл да спре някакви по-едри боклуци да не влязат в кутията, но за спиране на фин домашен прах и дума не може да става. В интерес на истината, ако човек е мераклия може лесно да сложи истински филтър за прах -- по разните му Технополиси и Метрота има такива екстри, които по принцип се ползват за фритюрници, абсорбатори и други подобни.

Звукоизолация

Нанай си. Кутията е толкова отворена отвсякъде, че всичко, което става вътре ще си се чува все едно изобщо не е сложен сервизния капак.

В интерес на истината пластмасовите рамки, които държат филтъра за прах са добра предпоставка за едно добро обезшумяване на кутията, НО: ако искате тиха кутия, то тази определено НЕ Е за вас. Определено не е подходяща да си легнете да спите и да си оставите машината в същата стая да работи през нощта и да тегли някой торент или да си оправяте коефициента в zamunda-та.

Заключение

Кутията е красива на външен вид и определено е много по-впечатляваща от повечето кутии от ниския и средния клас.

Теоретично е добро решение за"безвентилаторна" конфигурация -- т.е. такава, на която всичките вентилатори са спряни умишлено. Пасивното й охлаждане е доста добро вследствие на надупчения покрив на кутията.

При едно по-добро захранване може да се използва от начинещи овърклокери, които имат нужда от добро охлаждане, но не могат да си позволят скъпа кутия.

Проблем се явява възможността много прах да влиза вътре.

Подходяща е за хора, които искат да имат добре изглеждаща кутия, но не са склонни да се охарчват прекалено. Определено е много по-добра от евтиния клас кутии (30-50 лева), но в същото време много отстъпва на средния клас кутии (90-150 лв).


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image