Йезуитите и футбола

Публикувано / posted 2012-12-07 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения
  

Greedy UEFA

От вчера е ето тази новина: УЕФА реши -- Евро 2020 из цяла Европа, включително и България, ако построи нов стадион

На пръв поглед излежда добре -- направете си нов хубав стадион и ще можете да бъдете домакини на някои от мачовете. Ще спечелите от пристигналите туристи. Ще гледате мачове на живо.

Дано да е моя грешката, но вчера по CNN чух едно много важно допълнение към горната новина: градовете ще наддават за правото да са домакини. Резултатът от това ще е, че по-малките и бедни градове като София ще видят домакинство през крив макарон. Точно това е и целта на това йезуитско предложение: да не се налага да избират между страни домакини, защото няма как 10 пъти подред Англия да е домакин (а то им се иска и на англичаните и на УЕФА), а да се наддава и да се каже: "Ами ето, Лондон,  Манчестер  и Берлин дават по 1 милиард евро за домакинство, а София предлага всичко на всичко 4 милиона. Справедливо е Лондон, Манчестер и Берлин да са домакини".

Както казваше един водещ "Да, ама не". Не е спреведливо. Може да е икономически най-правилно (УЕФА ще печели още повече по този начин), може да е най-рационално (повече хора ще могат да гледат мачовете без да се налага да пътуват), но в никакъв случай не е справедливо.

На всичкото отгоре за пореден път журналисти-клакьори без да се замислят за една секунда с едноклетъчните си мозъци веднага подеха новината "Урааа, България ще е домакин на мачове от Европейското, но държавата трябва да даде пари за стадион. Защо не е дала досега?! Как може такова нещо…" и т.н.

В крайна сметка ще се получи така, че УЕФА ще печели още повече, но някой знае ли къде отиват всичките тези милиарди? И това не е само с УЕФА, ами и ФИФА и МОК. Тези уж спортни федерации са се превърнали в корумпирани машини за пари, които печелят от източването на държавите си членки или поне на по-баламите (като БГ)…

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image