Избягалите данъци

Публикувано / posted 2012-12-12 в категория / in category: Некои съображения
  

Може би сте попаднали на новината за това, че "обвиняват" Google, Amazon, Starbucks и Microsoft, че не си били плащали данък печалба в UK и US, а използвали схеми за изпомпване на печалбата към "държави" от типа на данъчен рай. Общо взето навсякъде журналистите казваха: "Не е незаконно, но е неморално".

Как работи тази схема? Примерно Amazon работи в UK, където данък печалба е между 21 и 28 процента. Ако на за година Amazon направи 100 паунда печалба трябва да плати 28 паунда като данък. Ако обаче Amazon са регистирали фирма на Берумидите, където данък печалба е 0% те могат да "изпомпят" печалбата там, т.е. да се окаже, че в UK нямат печалба и че съответно не дължат нищо на "короната", а тъй като на Бермудите данъка е 0% -- и там не дължат нищо. Когато става дума за фирми от този размер говорим за милиарди "спестени" данъци. Това е най-опростено казано схемата.

Какъв е проблемът? Ами че в момента медиите за захапали историята и си вдигат рейтингите като дъвчат Google, Amazon, Starbucks и Microsoft. Видите ли, тези фирми работели на UK (или US) територия, но чрез счетоводни трикове избягвали плащането на данъци и по този начин ощетявали гражданите…

Парадоксалното е, че не само гореизброените фирми го правят, а го правят почти всички, които могат да си го позволят, включително банки, застрахователни дружества, адвокатски фирми и т.н. и т.н. И го правят от години, десетки при това. Защо не ги захапят тях…

За някой може и да е изненада, но това се прави масово и в БГ. Преди въвеждането на плоския данък, за всяка фирма, която имаше над 50к печалба е било по-изгодно да регистрира едно кухо дружество в Кипър (офшорна зона), да изпомпва там печалбите чрез фиктивни договори за консултации и собственика два-три пъти в годината да ходи до там, хем на почивка, хем да си оправи юридитеските и счетоводни подробности, съчетаване на полезното с приятното…

Проблемът не е, че Google или някой друг са се изхитрили  да си спестят данъци. Проблемът е, че националните данъчни системи са неадекватни в съвременния глобален финансов свят с неговите офшорки, данъчни райове, различни счетоводни стандарти и т.н. В момента нещата изглеждат точно като в лафа "Законът е врата в полето". Винаги ще се намерят "хакери" , които да намерят начин за exploit. Отделно стои въпросът, че сегашното състояние наказва "праведните" -- тези, които спазват не само духа, но и буквата на закона. Излиза, че само балъците си плащат данъците…

Всъщност, глобално погледнато този проблем с данък печалба според мен има само едно решение -- да отпадне и приходите в хазната да се компенсират с увеличаване на ДДС. Исторически погледнато ДДС е въведен точно, за да отпаднат множеството други данъци и данъчета, които са съществували и за да се опрости данъчната система. Колкото и да звучи парадоксално ДДС е най-справедливия данък -- плащаш го, само когато консумираш. Колкото повече консумираш, толкова повече плащаш.


4 Responses to “Избягалите данъци”

 1. Светльо says:

  Да, но въпросното ДДС ще удари и потребителите, които нямат фирми …

 2. Огнян says:

  "Ударът" ще се компенсира от отпадане на плоския 10% подоходен данък…

 3. Крайно време е държавата да реши какъв данък ще налага -- дали ще е само данък върху доходите на на физическите лица или само ДДС. Корпоративния данък трябва да отпадне -- това е ясно; въпросът е кой друг данък да отпадне -- ДДС или данъка върху доходите.

  Недостатъка да се въведе само ДДС (и да няма данък върху доходите) е, че няма как да се приложи най-справедливия данък -- регресивния данък (т.е. колкото повече ти е дохода, толкова по-малка е данъчната ставка).

  Защо регресивния данък е най-справедлив можете да прочетете в коментарите, които написах към статията "Жерар Депардийо, смяната на гражданството… и Бодливеца" в блога на Григор Гачев.

 4. Огнян says:

  Следях я тази дискусия и на няколко пъти се изкушавах да се включа, но се опасявам, че в нея са намесени прекалено много неща, за да може да се "спори" обективно (а и както и при много други публикации в блога на Григор -- прекалено много тролове се бяха наяхали на коментарите :-( )

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image