Проверка на правописа в WordPress на български

Публикувано / posted 2012-12-14 в категория / in category: Web development
  

bg-spОтдавна се канех да отделя време и да подкарам проверката на правописа в WordPress, за да не се излагам като кифладжия с елементарни правописни грешки в настоящния блог. Преди време се бях опитвал, но се оказа, че не е работа за 2 минути, защото както и при много други подобни Open Source продукти и тук ситуацията е донякъде "Много баби -- хилаво дете", т.е. прекалено много хора са мазали по кода и накрая нещата не работят :-).

Подкарването на проверката на правописа не е от най-простите неща, но в същото време не е и сложна -- просто изисква малко време и спазване на няколко прости стъпки. Ще е необдходимо да знаете какво е и как се използва FTP и текстов редактор (обикновен, не Word).

Стъпка 1: Изтеглете си този архив, разархивирайте го някъде на вашия комп.

Стъпка 2: Направете си backup на блога.

Стъпка 3: Уверете се, че сървъра поддържа PSpell -- качете p.php в основната директория на блога (тази, която съдържа wp-admin,wp-includes и т.н.). Насочете browser към http://вашия блог/p.php и ще ви излезе информация за настройките на PHP. Направете търсене с Ctrl-F за "pspell" (без кавичките). Ако някъде в страницата го има този текст значи сървъра поддържа pspell.

Стъпка 3.1: Ако няма pspell, ще се наложи да пишете по email на хостинг фирмата си с молба да го инсталират. Обикновено не се дърпат и в рамките на 1-2 дни го качват (моят блог е на Superhosting.bg и пичовете я свършиха тази работа за няма и два часа и то в неработно време (!). Ако и вашият блог е на rio.superhosting.bg -- да знаете,че вече има pspell :-) ). На края на настоящата публикация в Приложение 1 е даден примерен текст за имейла, който да изпратите до хостинг компанията си.

Стъпка 4: След като сте се уверили, че има pspell, изтрийте p.php, който преди малко качихте от сървъра (от съображения за сигурност -- няма нужда "чужди" хора да могат да виждат настройките на сървъра).

Стъпка 5: В директория wp-includes/js/tinymce/plugins/spellchecker/classes/ качете config.php и PSpellOgre.php (за config.php ще ви пита за потвърждение да го презапишете отгоре)

Стъпка 6: В директорията на темата, която използва WordPress намерете файла functions.php (при мен това е wp-content/themes/ogre), отворете го за редактиране и в самото му начало (но след "<?php" ) добавете:

function fb_mce_external_languages($initArray){
 $initArray['spellchecker_languages'] = '+Bulgarian=bg, English=en';
 return $initArray;
}
add_filter('tiny_mce_before_init', 'fb_mce_external_languages');

Горният код добавя българския език в падащото меню за проверката на правописа. Плюса пред него означава, че той ще се използва по подразбиране. Ако публикувате основно на английски или друг език -- сложете плюса пред него.

Стъпка 7: Отидете в админ-а на блога, отворете някоя публикация, натиснете CTRL-F5 и после в лентата с инструментите натиснете бутона за проверка на правописа и всичко би трябвало да работи.

Ако в даден момент решите, че искате да върнете нещата в предишния им вид (примерно, защото след като сте направили горните стъпки нищо не работи), просто извадете от backup-a (направихте си такъв, нали?) functions.php и config.php, качете ги на съответните им места и всичко ще си стане обратно по старому.

 

 

Възможни проблеми:

1. Ако използвате Firefox е възможно да се получи двойно червено подчертаване. Това е така, защото той по подразбиране си включва собствена проверка на правописа и започва да се "бие" с тази на WordPress-a.

2. Ако при натискане на бутона за проверка на правописа ви показва прозорче с грешка, когато проверявате на български, но не излиза такова, когато проверявате на English, значи хостинг фирмата не е инсталирала нещата както трябва (не са качили aspell-bg) и ще трябва пак да им пишете.

 

 

P.S. 1: Моля ви, не ми пишете с искане да ви инсталирам поддръжката за проверка на правописа на български на вашия блог. Ако не можете да се справите с горните стъпки, най-добре намерете някой колега, който се е специализирал в поддръжка на WordPress, платете си му колкото ви поиска и той ще ви направи нещата. Коментари и email–и с подобни искания ще бъдат изтривани (не се сърдете, просто не мога да си позволя да отделям време за безплатна (че и платена…) поддръжка за WordPress…).

P.S.2: Надявам се някой колега, който има малко свободно време да направи един plug-in за wordpress, който "автоматично" да добавя БГ поддръжката за проверка на правописа и по този начин хората да могат лесно сами да си я инсталират.

 

Приложение 1: Примерен имейл до хостинг компанията с молба за пускане на pspell

Здравейте,

Имам хостинг account при вас (вашия домейн) и се опитвам да подкарам проверка на правописа в WordPress на български, но се оказа, че към PHP не е добавен pspell модула (а вероятно и aspell не е инсталиран на сървъра).
Дали е възможно pspell i aspell (с BG поддръжка) да бъдат инсталирани от вас на този shared сървър?

Поздрави,
Името ви


2 Responses to “Проверка на правописа в WordPress на български”

  1. Божо says:

    И за какво е всичкият този труд, като "лисицата" си има много добра проверка на правописа на български?

  2. Огнян says:

    Аз не използвам лисицата за блога (а и за "нормално" броузване) :-)
    А и просто ме глождеше да видя, защо аджеба не работи проверката на правописа на бг… :-)

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image