Спасението от рекламна обсада

Публикувано / posted 2012-12-29 в категория / in category: Некои съображения
  

katapultСлучвало ли ви се е следното:

Пускате си радиото в колата -- реклами, сменяте станцията -- пак реклами. Теглите му една и го спирате.

По пътя -- рекламен банер до рекламен банер.

Прибирате се вкъщи, оправяте се, хапвате, изпружвате се. Пускате телевизора -- реклами. Налага се да смените 2-3 канала докато стигнете до такъв в който тече "нормална" програма.

В Интернет положението на пръв поглед изглежда още по зле -- почти всички сайтове са пълни с реклама и тъй като и там потребителите развиха рекламна слепота маркетинговите "специалисти" започнаха с простотии подобни на тези с увеличаване на звука на рекламите при телевизията, а именно да "изобретят" Expandable ads и Wallpaper ads (първото са тези досадни неща, които си излизат от размерите на зададеното рекламно каре и заемат половината екран; вторите са тези, които стоят като "фон" на сайта отстрани в "празните" полета).

За щастие, поне за Интернет отдавна има много добро решение: използването на

добавки AdBlock (за Chrome) или Adblock Plus (за Firefox). Те работят по гениално прост (от гледна точка на потребителя) начин: след като ги инсталирате, изведнъж, като с магическа пръчка, (почти) всички реклами изчезват и може да си browse-вате на спокойствие.

(Естестено изниква въпросът: Тези сайтове се издържат от рекламите и след като ги спрете излиза, че им "крадете" продукта. Дали е справедливо/морално/законно/т.н. (Като контравъпрос изниква и: "Дали въобще този adware базиран бизнес модел е адекватен/справедлив/морален/жизненоспособен/т.н.) ).

Скоро подобно решение ще се появи и за телевизията -- новите SmartTV де факто представляват компютър с TV tuner и голям монитор в едно тяло. Няма да мине много време и ще се появи софтуер, който да разпознава кога започва рекламен блок (чрез разпознаване на звука/картината на задължителната поне за Европа "шапка" на блока) и на негово място да пуска празен екран или музика, или направо да сменя канала. Още отсега можем да си представим какъв вой ще нададат рекламните агенции и телевизиите…

Много е вероятно, в съвсем недалечно бъдеще да се окаже, че бизнес модела на издръжка на медиите от реклами вече няма да е състоятелен и много от тях ще изчезнат. Интересно е какво ще се случи. Например:

 • най-вероятно първо ще видим Криско да ни обяснява, че ще ни вземе колата за едно кръгче, защото сме си били инсталирали Адблок; :-)
 • ще се опитат да прокарат закон, че е незаконно да се използва Adblock (във вариантите му за Web, TV, Radio);
 • част от медиите ще станат платени (и веднага се включва "проблема" с пиратството);
 • ще се опитат да променят законодателството и да се махне изискването за "шапки" на рекламните блокове и дори да се разреши embeded рекламата от типа "Добър вечер, започват централните новини на XTV. Днешната емисия е спонсорира от  Кока Кола. Пийте я, за да не ръждясвате. А сега -- новините." (друг вариант -- фонът на студиото да е целия в рекламни лога, както "стените" зад интервюираните след мачове и други спортни събития);
 • Ще се появят фирмени медии. Примерно "Телевизия Лукойл". Те няма да имат реклами и ще се издържат изцяло от фирмата-майка (и съответно ще прокарват нейните виждания за живота, вселената и всичко останало) ;

Очакват ни "интересни времена". Pass the  popcorn.

 

P.S.

Понякога се чудя, дали аз не съм прекалено раздразнителен на тема реклами. Дали и вие се дразните дотолкова, че веднага да смените канала, когато започне рекламен блок по TV или да спрете да използвате даден сайт, заради  прекомерните реклами (и най-вече Expandable i Wallpaper ads)?


3 Responses to “Спасението от рекламна обсада”

 1. Светльо says:

  Една от причините да спра да гледам телевизия са рекламите, защото са адски дразнещи, изключително глупави и по никакъв начин дори не те карат да се засмееш или по някакъв начин да ти привлекат вниманието, трябва да бъдат по-креативни !
  В интернет отдавна ползвам ад блокъри и като седна на друг компютър и видя реклама ми е доста странно :D

 2. Толкова са досадни рекламите, че отдавна съм спрял да ги забелязвам. Ето сега ако ме питат за последния билборд който съм видял, някоя тв реклама (всъщност забелязах тая със сиренето защото всички говорят за нея), или за онлайн реклама, убий ме не мога да си спомня нито една.

 3. felipe says:

  Лелее, как се дразня на рекламите. Понякога си мисля, че имам нужда от психиатрична помощ, честно! Като почнат да се лензят с някакви песнички или престорени гласове и бодро да обясняват колко са щастливи, здрави, прави, корави защото пият соковете БЛАБЛА и после пет минути допълвам в същия тон груби, вулгарни "екстри" на продукта, само за 9.99 и сега с до два пъти повече молекули!
  AdBlock+ ползвам от години, когато седна на компютър без него и се изумявам как изглеждат всъщност страниците с банери отляво, отдясно, отгоре, отдолу, изкачащи, местещи се…
  Както казваше един приятел -- като сръбско стрелбище, чудиш се къде да стреляш за дъвка :-D

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image