LED пробив

Публикувано / posted 2012-12-30 в категория / in category: Техника
  

ledОтпреди няколко дни е новината, че фирмата Cree е разработила LED "крушка" с възможност за 200 лумена за ват, което на практика означава, че едно тяло като това свети по-добре от 100 ватова крушка с нажежаема жичка. В момента имали произведени пилотни серии и скоро се очаква да започне масовото производство. В интерес на истината тези тела не са подходящи да си ги сложите в стаята. Тяхното предназначение е по-скоро за външно осветление, но и това не е никак малко, защото с тях може да се постигне икономия на електроенергия от 2 до 10 пъти спрямо сегашните халогенни/живачни/натриеви "крушки".

В бъдеще можем да очакваме и "цивилни" варианти, които да са подходящи за употреба в дома.

Като се има предвид, че наскоро имаше новина и за голям пробив при соларните батерии, сега остана последния елемент от светата троица на еко технологиите, който да има нужда от усъвършенстване -- батериите. Дано скоро да успеят да направят евтина батерия, която да се зарежда бързо и с добро КПД и ще сме готови да преминем поне за осветлението на "собствено захранване" :-).

 


2 Responses to “LED пробив”

  1. Може би когато успеят да направят 3D принтери, които да печатат при достатъчно висока разделителна способност ("нано" или близка до "нано"), ще могат да се печатат суперкондензатори, които да могат да се ползват като батерии.

    Някъде бях гледал мултиметри, които вместо стандартната батерия 9V имат кондензатор с голям капацитет.

  2. Огнян says:

    Дано. Единственото, което е притеснително при кондензаторите е, че при проблем (пробив) се получава доста ефектна експлозия (или поне при някои от използваните технологии).
    Надявам се да намерят решение на този проблем, макар че вероятно ще е доста трудно при положениет, че за да съхраниш максимално количество енергия трябва да се вдигне напрежението между електродите…

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image