Откъде минава автомагистрала Люлин (АМ Люлин) -- карта / схема

Публикувано / posted 2008-04-13 в категория / in category: Други
  

am_l.gifДнес гледам новините и виждам, че Станишев ходил да инспектира строежа на Автомагистрала Люлин. Това ме подсети за пореден път да се разтърся за карта на която се вижда откъде, аджеба, ще минава тази автомагистрала. След дълго ровене с google-а, най-накрая успях да намеря нещо подобно в Общия устройствен план на София, който е бил приет 2007 година.

Ето я и картата (цъкнете за пълен размер):

am_liulin2.jpg

С червено е отбелязана АМ Люлин. Със синьо -- някои мои пояснения и забележки:

1. АМ Люлин ще се влее в сегашния тунел на Люлин, което е пълна простотия. Тунелът и сега е претоварен. Вече и в непиков час често се случва да се чака бая време, докато върволицата от коли се източи надолу/нагоре.

2. От картата си личи, че люлинската отбивка за околовръстното ще бъде изместена с 80-100 метра в южна посока.

3. Вижда се, че е планирана и втора люлинска отбивка за околовръстното, която ще е продължение на улица 303, т.е. "булеварда" между 3-ти и 2-ри.


14 Responses to “Откъде минава автомагистрала Люлин (АМ Люлин) -- карта / схема”

 1. Емил Стоянов says:

  Да, освен това в момента критично става положението и на сфетофара на кръстовището на околовръстния път с бул. Европа -- там има дълги дълги опашки в пиковите часое, а за да се излезе на въпросната магистрала Люлин трябва да се мине точно през това кръстовище -- не знам какви са били консултантите за магистралата и защо огромна част от парите се изсипват за тунели и виадукти а действително тесните места по околовръстното ще продължат да са проблемни още кой-знае колко време … Аз отдавна подозирам, че беше избрано такова трудно трасе, за да може да се откраднат повече пари -- от 150 млн. евро даже 10 % да прибереш си е много, докато ако беше избран варианта да се разшири сегашното околовръстно и още 4-5 км през Княжево и Владая, заедно с отчуждаването парите едва ли щяха да са повече от 20-30 млн. евро -- от тях не може да откраднеш толкова, колкото от 150 млн…

 2. Огнян says:

  Долу на кръстовището на Европа и околовръстното в момента проблема се създава основно от германските и други турци, които си пътуват към Турция. През другото време не е чак толкова зле, но пак е позадръстено…
  А за краденето -- вероятно си прав. Те само за консултанти платиха към 10 млн евро (легално, не подкупи)…

 3. Сашо says:

  Ахахахахахахаха,

  абе хора, как може като си нямате понятие да слагате такива измислени схеми. АМ Люлин изобщо не отива до тунела на Люлин -- ахахаха.

  От околовръстното до тунела ще има улица, която ще спести на люлин излишен трафик и ще осигури по-бързо придвижване от този район към центъра.

  От възела с околовръстното на север магистралата се ПРЕВРЪЩА В ОКОЛОВРЪСТНО -- ще върви по сегашното околовръстно и ще се съединява чак с магистрала хемус -- за Варна магистралата. Така ще изнесе голяма част от трафика в тази посока.

 4. Огнян says:

  Да, прав си, че не стига самата магистрала до тунела, но трафика от нея ще достига в крайна сметка до него, което е неприятното.

 5. Сашо says:

  Така е сигурно, но мисля, че е по-добре отколкото трафика да минава през люлин и по светофарите да се замърсява излишно въздуха и забавя хода на хората там.

  В България хората все намират да се оплакват -- никога не гледат от добрата страна на нещата….

  Може би сега хората, които се връщат от работа в центъра по-бързо да се прибират в къщи ….

  С тази магистрала хората от люлин и района много по-лесно ще ходят в провинцията (Банско, Гърция, Варна и северна България …. )

  Поздрави!

 6. KL says:

  Тревогите са основателни.
  Всички за Перник ще минават през Люлин.
  Тунела и моста на Захарна фабрика ще са затапени. За светофарите да не говорим.
  Отгоре на всичко и Лъвов мост се затваря за строеж на метрото.

 7. Сашо says:

  Така е,
  това са недостатъците.

  Предполагам сте съгласни, че ще е най-добре ако тази магистрала я няма?!

 8. Огнян says:

  Чак да я няма е прекалено радикално. Но поне да направят новите два булеварда, които да отвеждат трафика към суходол / Овча купел. Така няма всичко да се изсипе в тунела на Люлин…

 9. Тодор says:

  Тази магистрала ще е ад за живущите в Люлин, които постоянно се увеличават покрай новите жилищни кооперации. Задръстване сутрин и вечер има, но е поносимо. Тръгнат ли перничани през Люлин всичко ще се затапи както казва KL. Предполагам че някои ще поискат да ползват и метрото -- засега и то е поносимо, но само ако се качваш преди Вардар. Живущите около Вардар въобще няма да могат да се докопат до метро, да не говорим за К.Величков. А спрените коли около метро-станциите и сега са твърде много -- дотолкова че да не можеш да паркираш в района ако имаш работа.

 10. Краси says:

  и аз се зачудих същото днес. много говорят за тази магистрала, вече 4 години ще стане, а още незнам от къде минава. много хитро си се сетил да я намериш.

 11. Тази магистрала трябва да се направи и по околовръстното и северната тангента да се направи по бързо. А трафика. Трябва да се свърже П.Владигеров и Монтевидео и да се разшири Възкресение и проблемът е решен. На Милево Ханче и Ломско по проект ще има надлези, а околовръстното до Северна тангента ще е 2х2.

 12. Стефан says:

  Има ъпдайт на google earth в района на трасето на цялата магистрала от 1 май 2010. Tам се вижда цялата, поне трасето е разкопано. Иначе работа очевидно има още.

 13. Toni says:

  Ето малко яснота относно пътя на отсечката, която би трябвало да свърже тунела на жк Люлин и магистрала Люлин: http://blog.tbm2.net/?p=539 -- снимки, графики, извадки от актуалния ОУП на столична община.

 14. Магистралов says:

  Eй, хора Магистрала Люлин към София е уж готова до Мангалия/Филиповци/. Излиза точно върху околовръстното и трябва да продължи на север до Ломското шосе. Така ще осигури връзка с Европа през Видин-моста Дунав и т.н. Само че напоследък никой не говори за кръстовището на м.Люлин с бул. Европа/Сливница! Само две нива ще го оправят. Може би ще се искат нови милиони за участъка от поселение "Мангалия" до Ломско шосе/демек изхода от Надежда/.Също връзка на Люлин с маг. Хемус на Изток.-Плевен-Русе-Шумен-Варна.
  Маг. Люлин я очаквам с нетърпение, за да отклони всичкото МПС над 5 т. и даже голяма част от пернишките и кюстендилските сутрешни и вечерни воаяжи. През Княжево/не живея там/ да се минава само по туризъм, местоживеене и някои специализирани превози. Никакви турски ТИР-ове, че и нашенски и други! София трябва да се изчисти радикално от транзитен транспорт и от разни нашественици! Последните ще се регулират с едни хубави, тлъсти ТОЛ такси! Да ви е честита маг.Люлин-няма да я изпълнят по първоначален проект. Какво е наследила Б-я от турския строителен гений, че и магистрала?

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image