Сексът и adware-то

Публикувано / posted 2013-01-07 в категория / in category: Кристалната топка, Некои съображения
  

noadsПредставете си свят без Google. И само с Канал 1. Не можете? Е, няма и нужда, защото искате-не-искате е много вероятно да ви се стовари отгоре в съвсем близко бъдеще.

Преди няколко дни в тази публикация говорех за това как рекламите по Интернет могат да бъдат блокирани с AdBlock и че скоро това може да се случи и с TV рекламите. Оказа се, че имало хора, които са доста по-прозорливи от мен и отдавна работят в тази насока: Един от най-големите доставчици на Интернет във Франция free.fr е въвел блокиране на AdSense рекламите по подразбиране, т.е. реклами не се показват на техните потребители, освен ако те изрично не укажат, че искат да ги виждат. Някой хора веднага са се досетили, че е въпрос на време това да се случи и с TV рекламите (free.fr доставя и телевизия чрез същото устройство (STB/router)). Представяте ли си какви ще са последствията ако всички Интернет и кабелни телевизии направят същото? Всъщност, дори и те да не го направят, потребителите съвсем скоро ще имат възможността да го направят сами (виж предишната публикация по темата).

В казармата имаше един старшина, който казваше нещо от сорта: "…ииии да не вземете да оплескате нещо, че ще ви застигне секса". Е, май сексът е на път да застигне рекламите и да настъпи сериозно разместване на пластовете на медийния (и не само) пазар. Представете си само: сайтовете и телевизиите няма да могат да се издържат от реклама и ще трябва да станат платени. Естествено, никой няма да иска да плаща и пиратството ще придобие такъв размер, спрямо което сегашното положение ще изглежда като невинна детска игра.

Представете си и друго: Google се издържа основно от AdSense рекламите. Когато дойде времето в което те бъдат блокирани глобално ще се наложи Google да стане платен. Естествено, за разлика от телевизиите и news сайтовете той ще оцелее, защото предлага полезна персонализирана динамична услуга -- търсене (в контраст на масовото статично съдържание на TV от типа "Едно и също за всички"). За съжаление и Facebook ще оцелее по-подобни причини…

Някои "пророчества":

 • в момента, в който новината придобие по-голяма публичност и достигне до Wallstreet (и там осъзнаят за какво иде реч) акциите на Google, Facebook и всички други компании разчитащи основно на приходи от реклами ще се сринат драстично;
 • акциите на фирмите за online разплащания и най-вече тези, които предлагат микро-транзакции ще се изстрелят в нагоре (защото те най-много ще спечелят от това, че сайтовете и телевизиите ще станат платени);
 • "пиратството" ще се превърне в основен бизнес на организираната престъпност надвишавайки по приходи търговията с наркотици;
 • националните радио и телевизия в отделните страни изведнъж ще възвърнат предишната си тежест и значение (защото като финансирани от държавата няма да имат проблемите, които ще изпитат частните медии). Btw, сега се замислям: като има национална телевизия и национално радио, защо няма "национален сайт". Хм?
 • Bitcoin ще стане една от водещите световни валути (защото с нея ще се разплащат за пиратското съдържание).
 • Цената на рекламата в рекламните канали, които оцелеят ще скочи драстично, защото парите от web и TV рекламите (които ще изчезнат) ще се насочат към тях. Най-голям ръст вероятно ще има при така наречените "поставени" или вградени (embeded) реклами, които са част от съдържанието (и съответно е по-трудно/невъзможно да бъдат блокирани). Например бутилката Кока-кола на масата в сцена от даден филм; слушалките с фирменото лого в даден музикален клип; рекламните пана по стадионите и т.н. Отделно, външната и вътрешна реклама като билбордове и рекламни табла също ще станат много по-скъпи.

Как смятате, какво друго може да се случи? Дали наистина ще се окажем в свят, където едва ли не всеки бит информация е платен? Дали ще съжаляваме за "доброто старо време", когато получавахме "безплатни" програми, но трябваше да изтърпим някоя и друга реклама?


3 Responses to “Сексът и adware-то”

 1. felipe says:

  1.Рекламите и предотвратяването им е надпревара във въоръжаването. Ще спрат едни, ще измислят друг вид реклами.
  2.Това, че някой някъде спира рекламите далеч не означава, че всички го правят. Колко хора ползват adblock, въпреки че съществува от супер много време? На по-масово ниво едва ли ще са много доставчиците, които ще направят каквото са направили free.fr. Бизнесът защитава бизнеса.
  3. Гугъл и подобните са безплатни не само заради рекламите, а заради събирането на профилни данни. Те се ползват от рекламите, но не само. Докато дават добра картина на маркетолозите кой какво иска, няма да станат платени.
  4. Национален сайт може и да няма, но е време социалния уеб наистина да бъде с потребителско-генерирано съдържание. Този монопол в източниците на информация е време да умре. Блоговете и туитовете са началото. Монополът е основно на входа -- Гугъл е първата страница на почти всяко сърфиране в уеб. Рано или късно някой някъде ще измисли разпределена алтернатива, която не изисква една компания да има на своите сървъри копие на целия интернет. Дали гугъл ще са такива педерасти, че да използват влиянието си да предотвратят това? Сигурно… И пиратството е някъде тук. Монопол на генерирането и/или разпространението на развлекателно съдържание. Всички филми са на холивуд. Всички песни се разпространяват от на практика монолитен картел. Затова гониха Ким Дотком по целия свят. Защото ако пуснеше услугата за сваляне на песни, където пари получава само той и изпълнителя и прекълца посредника -- едни много големи компании за печатане на пари от нищо ще отидат по дяволите.
  Bitcoin няма да стане валута близките 10 000 години. Мафията на банките съществува от много векове. Те са изковали настоящето. Светът е такъв какъвто е заради тях. По-скоро ще замръзне ада, отколкото да загубят контрол върху парите тяхното генериране.
  Рекламата е here to stay. Дали ще е продуктово позициониране или нещо друго, ще намерят начин, който не е блокиран. Като бъде ще намерят друг. Такава мощна индустрия, особено от вида безполезни нещастници, няма да изчезне за една нощ. Нито пък без бой. Не забравяй, че хората всъщност са ужасно глупави и наивни -- няколко сектора на обществото работят в тази насока. Просто ще трябва да вложат малко повече усилие, за да може 6 pack Джо да харесва и сам да търси рекламите. Хора в IT бизнеса харесват рекламите на гугъл, защото били специално подбрани за тях. Лесно е и за другите. И то ако изобщо се наложи. Но пак казвам, доставчиците няма да последват примера на free.fr, а огромния процент потребители изобщо няма да хвърлят усилия да борят рекламите. Въпреки че в add-ons на Firefox Ad-block е първия препоръчан, заемайки най-голямо място на екрана когато се отворят, никога не съм виждал някой обикновен потребител да го ползва. Никога. Само it-та и тия, дето се мисля за power users, независимо дали са. Но това са адски малък процент.

 2. Огнян says:

  @felipe
  "Бизнесът защитава бизнеса" -- опасявам се, че не съм съгласен. Ако ISP–тата решат, могат да изнудват сайтовете за споделяне на част от рекламните приходи. Естествено това означава краят на net neutrality.

  "са безплатни не само заради рекламите" -- не е само, но основно заради тях. Ако този източник на приходи намалее драстично дали ще успеят да работят по сегашния си начин?

  "Но пак казвам, доставчиците няма да последват примера на free.fr" -- Wonna bet? ;-)

 3. Адо says:

  Интересна гледна точка имаш, но аз мисля, че винаги е съществувало и ще винаги ще има някаква алтернатива, каквото и да се случи. Не само Google предлага PPC система. Има и други фирми. Но за момента няма да отрека, че Г. водят класацията. Не искам Г. да фалира, защото почти всичките проекти ми са на него. Но за всичко се намира алтернатива. Само това исках да кажа.

  Поздрави, Адо.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image