Тест-за-банкери.omg

Публикувано / posted 2013-01-08 в категория / in category: Забавни, Некои съображения
  

bankerПреди време една позната беше кандидатствала в ПроКредит Банк и беше се впечатлила невероятно от тестовете, които се провеждат там за да определят пригодността на кандидатите. Беше ми дала линк да погледна и аз, но бях забравил и чак сега се присетих.

Моля, имайте предвид, че тази публикация не е шега или някакъв майтап. Ето ви линк към сайта на банката, където е описан процесът на подбор. Отидете на "Етап 4. Тест по математика и логика". Изтеглете си някой от примерните тестове и го разгледайте. Има интересни неща, например:

"Бутилка с капачка тежи 104 грама. Бутилката тежи със 100 грама повече от капачката. Колко тежи капачката?"

 

Моля, коментирайте вие, защото аз нямам думи…


5 Responses to “Тест-за-банкери.omg”

 1. Иван says:

  Тестът на ПроКредит е много добър, но последните ми контакти с персонала в местния клон, а и с ръководството на банката, ме карат да мисля че се назначават хора, които не са го минали. И друго: от банковите служители се изисква не само интелигентност, но и почтеност, умения за работа с хора и т.н. И трето: интелигентният инструмент (в случая тестовете) не може да замени (а само да допълни) интелигентния банков ръководител, които взема решение дали да назначи лицето Х или не.

 2. Огнян says:

  @Иван
  За второто и третото съм напълно съгласен, но за теста се опасявам, че ми прилича на такъв за ученици 5 клас (буквално). Едва ли има някаква особена полза от него…

 3. Иван says:

  Да си призная: за теста се изказвам по спомени; бяха ми показали тест, даден на познати. Линка не съм го кликвал. Между другото, дори и задачите да са прости, когато се правят за време хората се стресират, бързат и отговарят на задачата с капачката така: 4 грама.

  Да не подценяваме учениците и училищата и да не надценяваме банкерите :-) В някои училища в 5-и клас (75 души) има повече високоинтелигентни хора отколкото в цяла банка (3 000 души). Давам пример с проблем за 5-и клас на добро БГ училище:

  Пипи казала на Томи и Аника по едно цяло положително число, като двете числа са последователни. Аника казала на Томи: "Аз не знам кое е твойто число", Томи казал:"И аз не знам кое е твойто число". Тогава Аника казала: "Вече знам кое е твойто число". Кое е числото на Томи?
  А) 1 или 2; B) 2 или 3; C) 3 или 4; D) 4 или 5; Е) 5 или 6

  Човек, който може да реши такъв проблем е малко вероятно да работи за банка, и още по-малко -- да обслужва банкови клиенти.

 4. Огнян says:

  Доста интересна задача :-)

 5. Божо says:

  Тестът е добър.
  За банков служител не се изисква да решава повърхнини интеграли.
  Трябва да може да съобразява бързо, да не се обърква от скоби, дроби и проценти и да знае последователността на математическите операции.
  Тестът много добре може да отдели хората, които го могат.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image