Доброволният кръвен данък

Публикувано / posted 2013-01-12 в категория / in category: Некои съображения
  

Всички знаете за кръвния данък, събиран по времето на турското робство. За да дам коректна дефиниция ще цитирам википедия:

"Кръвният данък (девширме) е периодичното събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби."

По отношение на бройката се казва:

"В средата на 15 век обичайният брой на събраните деца е 2000-2500 годишно"

Сега да се прехвърлим в днешно време: хиляди и хиляди млади хора емигрират от България всяка година в страни като Германия, Франция, САЩ, Канада, UK и т.н. Най-общо казано, повечето го правят, защото животът тук не им харесва (най-меко казано).

И изникват въпросите:

 • Дали тези "приятелски" страни биха имали ползва от това България "да си стъпи на краката" и да се "оправи" до степен, хората да не искат да я напускат?
 • Не противоречи ли това на техния интерес да получават наготово всяка година няколко хиляди човека кръвен данък?

Аз ако бях на тяхно място знаете ли какво щях да направя: щях веднъж в годината да казвам на Европейската комисия да изпраща доклад, че съдебната система не е ефективна и … толкоз…

P.S. Сега някой да не се опита да каже, че те всъщност въобще не искат нашите (и не само) имигранти. Да, вероятно на обикновените хора там тотално им е писнало от имигрантска паплач, но тях, както виждате, никой не ги пита. Реално погледнато, за икономиките им е повече от благоприятно да има свеж приток на работна ръка.

P.S. 2 Само за 2010 година, само за Германия са емигрирали 39 000 българи

 


4 Responses to “Доброволният кръвен данък”

 1. Иван says:

  Има и някои съществени разлики:

  1. Турците са "правели" девширмето рядко, на всеки 4-5 години. От данните ти излиза че само за Германия заминава човек на всеки 10-15 минути (по груби сметки).

  2. Децата на "професионалната" класа -- занаятчии и търговци -- са били освободени, взимали са се деца от село. Сега България я напускат най-добрите. И то от градовете, че на село никой не остана.

  3. За разлика от днешна Европа (която се нуждае от кръводарители), в Турция потурчените момчета са могли да се издигнат. Един от най-известните велики везири (т.е. министър-председатели) е бил сърбинът Мехмед Соколович.

  4. Турците са вдигали бунтове, за да могат децата им да имат правото да стават еничари. Никой не вдига бунтове за да заеме работните места на българите в Европа -- били те финансисти или програмисти (в най-добрия случай).

 2. Огнян says:

  @Иван
  Данните за емиграцията към Германия варират, точно затова и пуснах линк към статия, която цитира официални техни данни. Други източници споменават около 10 000 на година.
  Бтв, този твой коментар е наи-интересният и полезен, който се е появявал в блога от поне 1 година насам… Благодаря!

 3. Все пак има разлика и аз я откривам в принудата. Данъкът е принудителен разход, който правиш, щеш не щеш, по силата на адреса, на който живееш и на паспорта, който ти е в джоба.

  Когато човек харчи пари за други неща, за които той желае да харчи, това не е данък. Не е данък да си купиш нов компютър, например, защото компютърът е нещо, което ти искаш да си купиш, а не нещо, което правителството иска да купиш за общото благо.

  Изтичането на хора е голям проблем, но това е част от цената да бъдем приети в клуба на богатите и успешните.

  И освен това получаваме шанс да направим държавичката си толкова хубава, китна и привлекателна, че да им скроим обратния номер, например като предоставяме на техните членове на средната класа възможност да си вложат парите в къщичка, отрупана с цветя на село и да си живеят там до края на дните си.

  Само трябва да решим няколко дребни проблема -- пътища и инфраструктура, кучета, бюрокрация, гарантирани права.

  Така че, за разлика от принудителното отвличане на хора отпреди 6 века, сега всеки има право на лично решение.

  И също така, защо трябва да очакваме политиците в другите държави да се грижат за благосъстоянието на българския народ, който си има държава и институции?

  Освен това, далеч не сме първата държава в това положение. Португалия е минала този път преди нас и е научила доста уроци.

 4. Огнян says:

  @Комитата
  За съжаление съм напълно съгласен с теб…
  Казвам "за съжаление", защото и много други хора са съгласни, но май повечето само си чешем езиците, казваме "Прав си" и нещата спират дотам. Не само за този проблем, а и за корупцията, пътищата, кучетата и т.н.
  Ти като човек, който за разлика от повечето от нас, развива дейност, какъв път виждаш нещата поне да започнат да се оправят? Какви са вариантите? Защото на мен ми се струва, че ако се процедира както досега -- няма да се промени нищо. Ето, избори се задават и поне засега изглежда сякаш ще сменим нашия любимец ББ с нашите още по-любими Станишев + Доган…
  Всъщност, това е прекалено обширна тема за коментар под публикация, така че най-добре, ако решиш да пишеш, пусни публикация в твоя блог и просто ще я линкна…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image