За протестите

Публикувано / posted 2013-02-26 в категория / in category: Некои съображения
  

.Миналата седмица отидох на протеста, но издържах само 15 минути, за което време чух толкова екстремистки неща, колкото иначе чувам за половин година. То не бяха национализации,  разстрели, излизане от ЕС, опрощаване на сметки за ток, вода, парно и т.н. и т.н. Общо взето останах с впечатлението, че повечето от присъстващите се интересуват основно от сметките за ток и да "накажели" ЕРП--тата.

По принцип идеята не е лоша, но основният проблем, поне според мен, не е в тях, а в цялостната корумпираност на държавата, която създава (идеални) условия за подобни безобразия. Първото нещо, което трябва да се направи да направим е да притискаме непрекъснато политическата класа-измет, докато не се вземат мерки за драстично намаляване на корупцията. За целта протестите трябва да са пред Съдебната палата и пред Народното събрание, без "разсейване" по офисите на ЕРП-тата или други монополи. С по една картонена бесилка като намек какво ги очаква ако продължават с облажването.

След 20+ години "демокрация" май най-накрая се усетихме, че тя не е като изгрева, т.е. нещо хубаво, което се случва от самосебе си. Оказа се, че за да се случва е необходимо да се работи 24/7/365…

 

 


2 Responses to “За протестите”

 1. Светльо says:

  Ето тук има много интересна статия на тема: Защо не протестирам
  http://www.erepublik.com/en/article/-1-2215393/1/20
  Вярно че е от онлайн игра, но все пак я е писал съвсем нормален човек …
  Като цяло най-важната част е че не цените на тока са високи, а заплатите са твърде ниски. Общо взето с европейски цени и български заплати е много трудно да се получи нещо …
  Иначе дано от тези протести да се научим, че ако нещо не ни харесва е нужно да се вдигнем на протест и ще се преобмисли …

 2. Огнян says:

  @Светльо
  Статията е много добра. Едно нещо от нея, което е много важно според мен: наистина има много документи, които се публикуват по отношение на държавната администрация и си е наш пропуск, че няма създадена организация да ги попреглежда дори отгоре-отгоре и следи за безобразия.

  "Иначе дано от тези протести да се научим, че ако нещо не ни харесва е нужно да се вдигнем на протест и ще се преобмисли …"
  Да, това определено трябва да е първата стъпка и тя ще е по-лесната. След нея ще трябва да направим вече трудното: освен да протестираме "срещу", да можем и да протестираме "за", т.е. да се излиза с директни предложения към властта, а не да чакаме само те да измислят решение на проблемите (и съответно да сътворят нещо, което е некомпетентно/прибързано/лобистки направено)(естествено нямам предвид да се съберат 50к човека пред Народното събрание и да поставят ултиматум: Ето, приемайте този законопроект, който ние сме написали иначе ще ви избесим още тази вечер).

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image