Лесно преборване на корупцията

Публикувано / posted 2013-03-16 в категория / in category: Некои съображения
  

ideaОсновният проблем при борбата с корупцията е трудната и доказуемост, защото ако даващия и получаващия са си опекли работата както трябва е почти невъзможно да бъдат събрани достатъчно доказателства.

Основният проблем на събирането на доказателства би могъл да се реши много лесно ако беше възможно органите на реда да провеждат акции, в които да изкушават даден държавен чиновник, като му предлагат подкуп и той ако го приеме (документирано надлежно със "специални разузнавателни средства") -- съд и затвор.

Основният проблем на горната идея е, че е незаконно и да се приема подкуп, и да се предлага, т.е. горната "провокация" не може да се осъществи.

Решението: променя се закона да е наказуемо само приемането на подкуп, т.е. предлагането да се декриминализира. В резултат ще могат да бъдат извършвани редовни "провокации" и поне дребната корупцията ще бъде смазана за нула време.

Пример: Създава се работна група, която се занимава конкретно с корупцията в КАТ. Разполага с необходимите "специални разузнавателни средства", харесват си някой патрул, който е закиснал на хранилка, прави се една постановка, т.е. някой от работната група минава с превишена скорост, катаджиите го спират, започва се с "Кво ще правим сега?", свършва се с подаване на 10-20 лева и в момента в който катаджиите приберат парите биват арестувани, съд, дисциплинарно уволнение, затвор. Точно след 5-6 такива акции показани в централните емисии на новините и корупцията в КАТ ще намалее с 90%.

Същото може да се приложи и на митниците, а и на много други места в държавната и общинска администрациите. Всички държавни служители (поне тези с 2+ грама мозък) ще започнат да се замислят много сериозно дали си струва за 20 лева да си загубят работата или дори да се окажат в затвора. Ще видите как, по отношение на подкупите,  изведнъж ще започнат да отказват/устояват (а за химн  чиновниците ще си изберат ето тази песничка).

Ако смятате, че идеята е добра, моля оставете коментар, пък било то и само с "Подкрепям". +1 и like-овете са също ОК, но са доста… неангажиращи и "евтини".

 

P.S. Корупцията е процес, за осъществяването на които има две необходими и достатъчни условия: предлагане и приемане на подкуп. Няма нужда да се борим и с двете условия, неудовлетворяването дори на само едно от тях е напълно достатъчно, за да се направи процеса осъществим.

P.S. 2 Реално погледнато необходимата промяната в законодателството няма да е съвсем проста и бърза. Напротив, ще трябва да е добре обмислена и вероятно в повече от един закон, но това не трябва да е пречка. Най-малкото, юристи не липсват. Колкото и да е трудоемко просто ще трябва да си свършат работата.

P.S. 3 Идеята всъщност не е никак нова. Чувал съм много пъти да я предлагат под една или друга форма.


5 Responses to “Лесно преборване на корупцията”

 1. Иван says:

  Прекрасна идея и лесна за осъществяване -- като 99% от прекрасните идеи. Логиката ми напомня на логиката на авторите на Freaconomics: да се криминализира не продажбата, а покупката на наркотици.

  Виждам един сериозен проблем. Заинтересованите от унищожаването на корупцията са тези, които плащат (или отказват да плащат) подкупи, но те не са в позиция да се борят с корупцията. Тези, на подходящите позиции, са тези, които получават подкупи, т.е. те са лично заинтересовани от запазване и нарастване на корупцията.

  Хората, които не си решават проблемите на всяка цена, у нас се считат за лузъри. С други думи, на нас ни трябват лузъри, които и след като прекарат известно време във властта ще си останат лузъри. Проблемът е, че никой у нас не си пада по лузъри, особено във властта. Сложна работа!

 2. Иван says:

  И друго ми хрумна току що, но никак не е приятно за споделяне: хубавите идеи са за там, където повечето хора са "хубави". Там, където повечето хора са "грозни", хубавите идеи биват използвани като мишена за плюене.

 3. Огнян says:

  "хубавите идеи са за там, където повечето хора са "хубави""

  Вероятно просто съм непоправим наивен оптимист, но определено вярвам, че всички хора могат да са "хубави" стига да им се даде възможност да се проявят в тази светлина. Даже мисля скоро да организирам инициатива, която да събере "хубави" хора, които да започнат да *правят* "хубави" неща (всеки му според възможностите и идеите) независимо от плюенето, критиките и вероятно и ироничния присмех. Надявам се, че ще представлява интерес за хора като теб и заедно ще можем поне малко от малко да правим света (или поне малкото парче от него, което е около нас) едно по-добро място.

 4. felipe says:

  Абе като чета идеята се сещам, че има нещо подобно с маркирани пари. Нали от време на време казват, че са хванали някой с маркирани пари. Някой да знае юридически как стои това?
  А иначе много неща са \"лесни\" на идея, ама на практика се оказват не толкова лесни. Това разбира се не означава да седим и нищо да не правим, но е по-добре да си имаме едно наум като се чуем да казваме нещо от типа на \"решението е много лесно\".

 5. Абе може и по сегашното законодателство. Нали не осъдиха екипа на ББС, които предлагаха подкуп на Батето?

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image