Инструмент за спорене с интелигенти хора

Публикувано / posted 2013-04-04 в категория / in category: Забавни, Некои съображения
  

instr"В спора се ражда истината", ама май не е точно така, да не кажа, че съвсем не е така.

Когато спориш с глупав и/или прост човек е лесно. Изслушваш го, виждаш къде му е грешката в логиката и се опитваш да му я покажеш. Ако те разбере -- съгласява се с теб и те изслушва и вероятно приема твоята гледна точка. Ако не те разбере -- живи-здрави, рядко става дума за нещо чак пък толкова важно…

Когато спориш с интелигентен човек обаче, драги зрители, си е еб*** майката. Има един афоризъм "Малко са интелигентите хора, които да са достатъчно интелигенти, за да не си мислят, че не са най-интелигентите", т.е. всеки се мисли за най-умния, неговия светоглед за единствено правилния и т.н. Дори да му покажеш грешката в логиката му, дори и да те разбере, ще се опита така да извърти нещата, ще докара вода от 10 кладенеца само и само да не признае, че не е бил прав и дефакто е сглупил.

За да имате успех при споровете с интелигентни хора не е достатъчно да имате много енергия/логика/дар слово и т.н. Трябва ви най-вече убедителност, а за случая има само един инструмент, който върши работа:

bn

Бухалка с наковани големи пирони. Хващате я, спуквате го от бой и тогава му наливате акъл в главата. Сега разбирате ли защо всички диктароти гледат първо да изтрепят интелектуалците? :-)

И те така… Аз понеже не съм (достатъчно) агресивен човек напоследък просто избягвам да споря с интелигентни хора по теми, които не са черно-бели или true/false. Не споря за футбол, не споря за политика, коли, жени и т.н. А то, всъщност,  това може и да е инстинкт за самосъхраниение -- току виж съм вбесил някой с дървеноглавието си и са ми приложили собственото ми лекарство :-).

 


6 Responses to “Инструмент за спорене с интелигенти хора”

 1. Светльо says:

  "Щом сме почувствали гняв по време на спора, ние не спорим вече за истината, а за себе си."
  Т. Карлайл
  Днеска попаднах на този цитат, доста пасва на статията ти. На мен ми харесва да споря с хората, но стига да признаят грешката си, което се случва МНОГО рядко. Повечето пъти просто твърдят че тяхното е вярно без никакви доводи и не приемат чуждо мнение … с такива хора е направо болка да спориш.
  Иначе спора е хубаво нещо -- в него се ражда истината и е нужно да го правим от време на време за да видим до колко е вярна нашата гледна точка или за да научим нещо ново :)

 2. Огнян says:

  "или за да научим нещо ново"
  или просто да си го изкараме на някого :-)

 3. Иван says:

  В споровете не става дума за интелигентност, а за правота. В спор между 2 души може да има 0, 1 или 2 прави страни, без значение каква е интелигентността им. Когато при спор има 2 прави страни, то тогава се вдига много шум, но истината е че вероятно става дума за неправилна употреба на езика, напр. кои са по-добри: Левски или ЦСКА. Нито Левски, нито ЦСКА могат да са добри. Може да е добро едно дело, но те не са дела, а множества от хора. Дефинирайте първо "добри" (повече спечелени срещи един срещу друг, по-малък средногодишен брой на червените картони и т.н.) и тогава спорете :-)

  Има и нещо друго: пълно е с интелигентни хора, които си нямат идея от логика. Виж, обратното не съм го виждал: неинтелигентни хора, наясно с логиката. Логиката трябва да се учи, но вместо това децата ги учат да разказват (напр. какво е искал да каже автора с думите на чорбаджи Марко че …).

 4. Огнян says:

  Да, това с "какво е искал да каже автора" е тотална дивотия. Карат се децат да зубрят какво си мисли автора на учебника, че е искал да каже автора на произведението…

 5. Светльо says:

  Остави това, ами имах едно контролно по Литература и имах въпрос -- какво си е мислил Паисий Хилендарски докато е писал историята. Ами и това какво си е мислил винаги съм се чудил те пък от къде знаят какво си е мислил -- може просто ей така да е седнал и да го е написал, може да няма толкова дълбок смисъл … да не говорим че това какво си е мислил е нещо като едно дърво и като тръгнеш по един клон нагоре всичко започва да става по-друго и има много възможности за размисъл върху това какво си е мислил …
  А иначе да, образователната ни система е тотално сбъркана ..

 6. Иван says:

  По въпроса за споровете има една хубава мисъл на Насим Талеб (превеждам както ми дойде): "Ахмаците се опитват да печелят спорове, умниците се опитват просто да печелят"

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image