Постоянният пъкъл на тарикатите на дребно

Публикувано / posted 2013-06-04 в категория / in category: Некои съображения
  

tarikatЧували сте поговорката: Българинът най го е страх да не настине и да не се мине. Първата част е ок, но втората… Тя не е случайна, просто имаме прекалено много тарикати на дребно. Нали се сещате, такива които ще ви изпреварят през насрещното с мръсна газ, рискувайки челце и в следващата секунда ще трябва да набият спирачки, защото светофара свети червено. Страшна далавера. Такива, които ще източат последните капки от машината за вода в коридора в офиса, но няма след това да сложат новата бутилка. Страшна далавера.

За по-широко скроените от тези душици е най-важно те "да са напред", т.е. повече те да са прецакали, отколкото някой друг да ги е прецакал. Отделят значително време да си водят и помнят статистика какъв е "резултата" от мача Аз vs. Вселената.

По-обикновените тарикатчета не са толкова ларж. За тях е изключително важно никой никога да не ги прецаква. Обикновено ще ги чуете да казват гордо "Не давам на никой да ме мине. Не пускам на никой фъндък". Проблемът е, че в среда, в която е пълно с тарикати на дребно, погледнато от неутралната гледна точка на теорията на вероятносттите е напълно нормално да има разпределение близко до  50:50, т.е. колкото те прецакват, толкова и тях да ги прецакват. Естествено, те не го осъзнават и затова през цялото време са нащрек да не би  някой, оли божи, да ги мине. Като казвам през цялото време имам предвид наистина през цялото: и когато шофират, и на работа, и когато поркат с приятели, и когато са със семейството си. НОН СТОП. Това е един перманентен страх и стрес… Това ако не е ад… The horror.

И накрая оптимистичен завършек: с много обяснения и личен пример душиците на подобни хора могат да бъдат "спасени". Просто трябва да успеят да разберат, че тарикатлъкът на дребно дори в най-добрия случаи води само до печалба на дребно. При лошо стечение на обстоятелствата обаче води до загуба на едро. Просто не си струва риска (а и излагацията).

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image