Нестандартния край на Станишев и началото на пречистването?

Публикувано / posted 2013-06-17 в категория / in category: Некои съображения
  

sednishefЗаставайки за кандидатурата на Пеевски Станишев извърши политическо самоубийство, но явно още не го е осъзнал. Поне засега се опитва да се държи "на положение" и отказва да подаде оставка като председател на БСП. Ако продължи да упорства има голяма вероятност в партията да се получат ожесточени конфликти, които да доведат до нейното разцепление (или поне отлюспване). Станишев има всички шансове да се превърне в "Иван Костов" на лявото -- т.е. да го съсипе заради егоизма си и стремежа за политическо оцеляване.

Трябваха му 5 години да се научи да се сдържа и да не се подхилква, когато говори за социална справедливост и други "социалистически" идеи, т.е. да стане истински политик -- разбирай двулик, едно да мисли, съвсем друго да  говори и то убедително; да гледа "електората" си в очите и да го лъже. Точно се понаучи и ето, че допусна фрапантна грешка: предложи "нестандартната" идея… Сега ще си сърба попарата…

Лошото в цялата ситуация е, че инициативата за искане на оставката на Станишев вътре в БСП била идвала от Румен Петков. Този човек за мен е толкова черен, че само хора като Пеевски, Евгени Бакърджиев и Стефан Софиянски могат да му правят конкуренция. Силно се надявам в БСП превес да вземат по-читави хора и да си направят едно вътрешно пречистване, оттървавайки се не само от Станишев, но и от Румен Петков, а и другите мекерета на Първанов.

Достатъчно за Лявото.

За дясното: с оглед на това, че вероятно скоро ще има нови избори ми се иска и там нещата да се подобрят. Веднъж за винаги старите муцуни трябва да разберат, че хората не искат повече дори и да чуват за тях. Вероятно и там има нужда от пречистване.

ГЕРБ и те си имат не по-малко боклук в редиците и имат нужда от същото.

Май се оказва, че цялата държава има нужда от "рестарт на чисто".

 


10 Responses to “Нестандартния край на Станишев и началото на пречистването?”

 1. MilenG says:

  Много мои познати и приятели мислят по подобен начин и смятат, че събитията от последните няколко дни могат да дадат ново начало на политиката в България.

  Аз не споделям това мнение, въпреки, че съм по природа оптимист. Причината е, че липсва икономическа база за нова политика. Докато едни и същи български олигарси и чужди интереси имат доминиращо икономическо положение, няма как да има особено по-различна политика.

  Може да имам политици, които не са много нагли, не говорят глупости и чат-пат се опитват да направят нещо смислено. Обаче и те ще са зависими от 10-тина олигарси. Спомням си, че КТБ се чувстваше много комфортно по времето на ГЕРБ, както и другите по-големи играчи.

  За мен проблема на България не е в лидерите на политическите партии, а в липсата на материална база, на сцената да се появят нов тип лидери, без корекционни и други зависимости.

  Когато тези 10-20 хил. души, освен да излязат на площада, са готови да дадат поне по 1000 лв. средно, за да бъдат представени в парламента, тогава може да очакваме реална промяна.

 2. Огнян says:

  @MilenG
  Аз бих бил доволен като за начало поне част от тези 10-20к да се обединим около обща идея/програма. Примерно, да се каже, че приоритет ще ни е да се намали корупцията в България (според мен лично това е "root of all evil") и да се работи в тази насока чрез натиск върху властта (идеята е обобщена тук: http://ogre.ikratko.com/archives/2367).
  Може би едва след това трябва се премине към по-формална организация и евентуално събиране на пари.
  Според теб кое би трябвало да е приоритет номер 1, т.е. какво би искал да се промени в държавата най-напред?

 3. MilenG says:

  Приоритет номер 1 на обществото: Да забогатее средната класа. Да има голяма група хора (не само в 4-5 населени места) с достатъчни доходи и повече свободно време. Поне 2000-3000 лв. са необходими на месец, не само човек да живее без лишения, но и да мисли как да защити това, което има.

  Да ама как?

  Приоритет №1 управлението: Да махне ограничителните режими в бизнеса. (Между другото Орешарски стартира подобна инициатива, но като му гледам спонсорите, не виждам логика той да реализира това). Не знам дали ти освен с онлайн бизнес си се занимавал и с офлайн, но аз имам богат опит в класическия бизнес: производство, търговия, експорт, услуги, … в последните 23 години и съм се видял в чудо от наредби, закони и т.н. В момента за да се оправяме с всичко това ползваме услугите на 5 адвокатски фирми и аз съм наясно, че за малкия и среден бизнес това е невъзможно. Един мой познат счетоводител-педант ме убеждаваше, че е невъзможно да изпълниш на 100% изискванията на закона при регистрация на търговски обект за по-малко от половин година. Има хиляди норми, които или убиват предприемчивото или генерират корупция. Та според мен, първия приоритет трябва да бъде редуцирането на тази нормативна база до минимума………

  Мога да пиша още 2 часа на тема какво трябва да се направи, но няма смисъл. По-правилното според мен е да се хващам на работа и да повдигна доходите поне на близките ми 1000 души. Ако същото го правят и 1000 други като мен, (аз знам, че има такива) след време средната класа ще стане достатъчно мощна за да определя политиката.

 4. Огнян says:

  @MilenG
  Абсолютно съм съгласен с теб, че всичките тези лицензионни/ограничелни режими са кошмар. Всяка партия пише в програмата си, че ще ги намали драстично, но досега винаги се е получавало точно обратното. Явно не може да се разчита на тях.

  "По-правилното според мен е да се хващам на работа"
  Не искам по никакъв начин да те засегна, но докато всички се опитваме да се спасим по единично няма да успеем нищо да променим. Вероятно точно и това е целта на управляващите: да си продължават на принципа "Разделяй и владей".
  Много ми се иска и други хора като теб да дадат идеи какво според тях е най-приоритетно, след това да се направи едно обсъждане и гласуване и в крайна сметка да се обединим около общ набор от цели.

 5. MilenG says:

  За: Спасяване по единично
  Аз нямам от какво и за кога да се спасявам (поне тази ми инстанция;). Искам да помогна, децата ми да имат избор да останат в България. Освен да работя за себе си, аз много обичам да помагам на други хора да работят по-ефективно и да печелят повече.

  За: Кои са управляващите?
  БСП? ДПС? ГЕРБ? Не, не смятам. Управляващите са 2-3 наши икономически структури + няколко мозъчни центъра в Москва, Брюксел, Вашингтон, Анкара …
  Всяко наше правителство приоритетно балансира първо между интересите на управляващите, а след това това прави и полезни неща (не винаги много полезни) за останалите избиратели (и си правят як ПР).

  За: Каква промяна да искам?
  Умните хора от протестиращите да влязат във властта? Не, гледал съм подобно нещо. Системата ги смачква. Ако човек влезе във сегашното управление и до 3 години не се корумпира и не напусне, залагам 90% към 10% че е глупав или има друг недостатък, който му пречи да се реализира на друго място.

  Има обаче дребни, малки промени от типа на тази, която писах по-преди, които и дори без да се участва в управлението, могат да се постигнат.

  Най-важното в момента е, че правителството, което и да е то, трябва да разбере, че не може да афишира свързаността си с олигархически структури, и да толерира видимо някои от тях.

  Голяма промяна може да има след още доста години, ако наистина има поне 1+ мил. българи със средни доходи и достатъчно свободно време. Тогава тази група ще участва значително по-активно в политиката, тя ще може да финансира партии и организации (а не групировките и чуждите централи), ще е свързана с роднински и какви ли не връзки с управляващите на всички нива, което ще кара правителството да се съобразява приоритетно с интересите на тази група, дори и финансовите ресурси на големите играчи да са пак значително по-високи.

 6. Огнян says:

  @MilenG
  Искрено ти благодаря за отделеното време за писането на тези коментари.
  Надявам се, че скоро ще успеем да положим поне зачатъка на едно ново движение, което да обединява поне част хората от последните протести около общ набор от идеи и приоритети. Вероятно ще приключим с началната организация до два месеца. Надявам се да нямаш нищо против да ти изпратя на имейла (имам го записан в admin wordpress-а) покана с линк към повече информация (когато я публикуваме).
  Не знам дали скоро ще има 1+ милиона средна класа, но колкото и да има -- все си мисля, че сме длъжни да опитаме да се организираме. По-подходящо време скоро вероятно няма да има…

 7. MilenG says:

  Ако протестиращите не се обединим под някаква форма и не изложим общи цели, скоро статуквото ще се възстанови, макар и с променени лица.

  П.С. Забележка по блога: дава ми инвалиден код, а след това ми се кара защо субмитвам много често.

 8. Огнян says:

  @MilenG
  "Ако протестиращите не се обединим под някаква форма и не изложим общи цели"
  Да, ключовият израз е "общи цели". За съжаление, това е сложното -- всички си гледаме нещата от собствените камбанарии и всеки си има собствено (най-често непреклонно) мнение кое е най-важното и как трябва да се процедира.
  Точно, за да се излезе от тази мъртва хватка в момента се опитваме на направим една проста web система за гласуване, където всеки ще може да направи предложение и другите да го оценят. Съответно целите/предложенията, които съберат най-много гласове да станат "общи цели".
  За съжаление отново има неразбирателства по отношение на това дали системата да е отворена за всички или да се набират членовете само с препоръки и т.н. Отделно има и технически аспекти, по които се спори и общо взето нещата са тръгнали към "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват". Единственото хубаво в цялата ситуация е, че дори в най-лошия случай поне един от нас ще направи подобна система, а най-вероятно всеки един от нас…

  По отношение на кода:
  Какъв точно е проблемът? Дори, когато е въведен правилния код ли дава "невалиден код"?

 9. MilenG says:

  Аз мисля по много близък начин. Направих проучване сред приятелите си и видях, че всички искат промяна, но се различават съществено по детайлите. Аз също се различавам от приятелите си по детайлите, а също така забелязвам, че си променям мнението във времето.

  Въпреки това, мисля, че ако тръгнем от по-генералните, към по-детайлинте цели, можем да намерим някакъв оптимум, преди различията да са станали твърде големи.

  Интересно ми е, каква функционалност се залага в системата, която правите? Има ли някакъв идеен проект?

  За кода:
  Когато сбъркам кода (напиша всичките, вместо първите 3 символа) ми излиза резонно съобщание за грешка. Ако веднага след това се поправя и въведа правилно първите три символа, ми излиза съобщение, че много бързо въвеждам. По принцип двете защити работят според очакванията, но създават усещане за "bad user experience".

 10. Огнян says:

  @MilenG
  Общ идеен проект няма по простата причина, че има (прекалено) много идеи и всеки си държи на неговите. Това, което самостоятелно (засега) съм започнал да правя е да даде възможност да се изпращат покани към потенциални потребители/членове, те да се регистрират с три имена и снимка, след това поканилия ги потвърждава, че въведената информация отговаря на истината и с това новата регистрация става активна. След това потребителят може да публикува свои идеи и да гласува за идеите на други.
  Целта е потребителите сами да определят кои идеи да "изплуват" и по този начин да се обединим около общ набор от цели.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image