Искам ето такава партия 2

Публикувано / posted 2013-07-02 в категория / in category: Open Political Party, Некои съображения
  

Инициативата за създаване на отворена партия се развива добре -- много хора коментираха както под статията, така и по email, има много интересни идеи и най-хубавото е, че има активност. Все още чакам отговор от някои от хората, които помолих за коментар и критика, но тяхното забавяне не е фатално. Тъй като очевидно се оказва, че коментарите под блог-статията далеч не са най-подходящия начин за дискусия си позволих да създам временен сайт за инициативата, която засега е с временно име "Отворена политическа партия", където да имаме форум, в който да можем по удобно да дискутираме.

Освен форума има секция новини, за която можете да се абонирате чрез RSS, ако искате да получавате информация за това как се развиват нещата.

Инсталирано е и уики, което ще служи за публикуване на статии/идеи/предложения, които след това да бъдат дискутирани във форума.

Идеята ми за процеса на предлагане на идеи е следната: първо пускате във форума идеята си в груб вид и събирате критики и коментари. Когато рафинирате идеята и има и други хора, които я подкрепят -- пускате едно искане за публикуване във уикито. След като е публикувана, вече придобива официален характер, т.е. има автор(и) с връзка към неговата страница (с неговите данни (име, снимка и т.н.)). Целта е ясно да се вижда, кой/кои са авторите на дадена идея.

Адресът на сайта е www.openpp.net.

Моля, имайте предвид, че нещата са още на ранен етап и са възможни технически проблеми и засечки. Ако попаднете на такива, пишете на admin (маймунско "А") openpp (т0чка) net.

Основната функционалност на сайта, т.е. системата за регистрация, покани, гласуване и т.н. е в процес на разработка. Ще се опитам възможно най-бързо да пусна поне системата за поканите.

Благодаря на всички, които дадоха идеи относно това как да бъде изградена системата. Опасявам се, че поне първоначално ще трябва да се изградят най-базовите компоненти (регистрация, покани) и чак след това да се премине към "по-изтънчените" неща. Надявам се хората, които отделиха време за да изкажат мнение да не се обидят, че идеите им няма да бъдат реализирани веднага -- просто няма да успея да разработя нещата достатъчно бързо, при положение, че мога да отделя време само вечер след работа и събота и неделя. Живот и здраве, като имаме пусната базовата функционалност ще се намерят и колеги, които да се включат и тогава нещата ще се ускорят.

Единственото, което ме притеснява на този етап е, че много хора смятат, че приемането на членове трябва да става силно рестриктивен метод. Опасявам се, че по този начин ще отблъснем много хора. Идеята ми е в никакъв случай не е да се създава някакъв "елитен" клуб. Целта е да се даде възможност хората да се обединяват около общи идеи и цели, а не да гоним всички, които дори минимално се различават във вижданията си от нас. Ако (когато) се получи така, че една група се обедини около една идея, а друга около друга, която е противоречаща -- няма проблеми, просто едната група ще се отдели и ще си направи собствена "партия" (т.е. системата/сайта ще има такава функционалност). Целта ми е да създадем платформа, която да позволява и поддържа интензивен отворен политически процес. Това, че могат да се обособят отделни групи/течения/крила/партии за мен не само, че не е е проблем, ами дори е позитивно -- важното е хората да бъдат активно ангажирани, да могат да изказват своето мнение, да могат да подкрепят идеи, да виждат, че нещата зависят от тях и в крайна сметка да се възвърне доверието в политическия процес и максимален брой да излязат от текущата апатия и да намерят своето място в него.

Занапред новините за развитието на ОПП  ще бъдат публикувани на http://www.openpp.net/news/,  т.е. няма да бъдат тук в блога.

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image